vigilența la români

colecția de vinuri Zaiafet
creator imagine: D-studio

Nu e un secret faptul că înainte de era Coronavirus participam destul de des la evenimente care implicau într-un fel sau altul spectacole folclorice, expoziții etnografice, expoziții de artă organizate la MNAR sau orice alt muzeu din București,  expoziții de fotografie, târguri de turism, târguri de carte sau tot felul de alte evenimente ce mi se păreau interesante.

Urmăream calendarul evenimentelor de la Muzeul Satului, vizitam în week-end Muzeul Țăranului Român, nu ratam manifestările stradale sau din parcuri ca B-Fit în the Street, La pas pe Calea Victoriei, Muzici și Tradiții în Cișmigiu, Zilele Bucureștiului, etc și de abia așteptam să vină Festivalul Ambasadelor, Târgul de Crăciun, Târgul de Paște sau orice alt târg.

Vizitele la Muzeul Satului urmau jaloane binecunoscute : Ziua Națională, Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă, Dragobetele, Mărțișorul, Floriile, Ziua națională a portului românesc, Sânzienele, Sfinții Petru și Pavel, Cârstovul Viilor, Târgul de Sf. Dumitru, Târgul de Sf. arhangheli Mihail și Gavril … plus alte evenimente intercalate la care m-am mai dus (Festivalul Thailandez, Ziua Națională a Tunisiei, Ziua Națională a Rusiei – ce timpuri! ).

Frenezia și energia cu care participam la toate aceste evenimente, spectacole, târguri și expoziții își avea rădăcina undeva în subconștient și cred că avea ca scop principal recuperarea condensată a perioadei lungi de timp în care am trăit departe de România. Doream să umplu cumva în mine acea Românie din care absentasem.

Am făcut această amplă introducere pentru a  spune că, după un cincinal de astfel de periple, ajungi nu doar să-i cunoști pe artiștii care urcă pe scenă și repertoriul lor, sau pe meșterii populari cu mâini de aur, ci și publicul care gustă astfel de evenimente. Recunoști fețele lor, și, uneori, chiar te saluți cu ei, în virtutea unei legături dincolo de cuvinte.

Pe unii din artiști și ansambluri cred că i-am văzut de vreo zece ori … Fluierașii din Dobrotești (Teleorman), doamnele de la șezătoarea din Avrig  (Sibiu), Ansamblul Țara Vrancei, căiuții din Vorona (Botoșani)), colindătorii din Maramureș sau ansamblurile comunităților aromâne (macedo-române) și megleno-române.

Așa se face că m-am mirat de faptul că la Cârstovul Viilor de anul acesta, în programul folcloric al ansamblului Țara Vrancei a lipsit un dans … jocul ciobanilor.

Pe moment nu am întrebat pe nimeni de ce, presupunând că s-a schimbat repertoriul.
Seara, atunci când m-am întors de la Muzeul Satului, am intrat pe pagina lor de Facebook.

Am urmărit filmările urcate acolo, și, cu spiritul ingineresc care mă caracterizează în unele momente din viață, am constatat că de pe 6 august, în nici o filmare nu mai apare acest joc tradițional.

Am dat o căutare pe net și am descoperit oroarea. Vă invit să citiți singuri. Capturile de ecran sunt făcute de mine și nu au o bună calitate, dar am convingerea că se va înțelege esențialul

„Costumele populare purtate de artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” au brodate semne și motive tradiționale românești ale căror origini vin din arta dacică. Directorul Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”, Maria Murgoci, a adus clarificări asupra simbolurilor brodate pe pelerinele folosite la evenimente de artiștii populari focșăneni. Costumele sunt realizate de creatori vrânceni, unele fiind țesute în urmă cu zeci de ani și respectă tradițiile populare din Țara Vrancei.

Precizările au avut loc în contextul în care au fost transmise sesizări online către presă și conducerea Primăriei despre simbolul Z de pe pelerinele folosite de artiști la recitalul organizat în Piața Unirii în cadrul evenimentului „August artistic”. În fapt, simbolul apare în lista de semne primordiale folosite la țesături, îmbrăcăminte, podoabe sau în arhitectura tradițională din spațiul carpatic. Simbolul care are forma literei Z este menționat ca atare în lucrarea „Semiotica română” a profesorului Virgil Vasilescu. În lista de semne se regăsește și unul de forma literei S. Originea formei Z se pierde în timp, ornamente în forma acestei litere fiind menționate și în ceramica culturii Cucuteni. Pelerinele folosite de artiștii focșăneni în dansul popular au o funcție dublă, fiind folosite și ca traistă. „Semnul respectiv este un simbol solar, cu origini în cultura geto-dacică. Pelerinele respective sunt realizate acum 25-30 de ani de o creatoare de la Năruja și au fost brodate cu motive tradiționale românești”, a explicat directorul Maria Murgoci. Așadar, Z-ul de pe pelerine nu are nicio legătură cu invazia rusă în Ucraina.”

monitoruldevrancea.ro/2022/08/09

Iată și exemplificarea acestor simboluri prezentate pe blogul Semne Cusute.

http://semne-cusute.blogspot.com/2012/07/

 

Vigilența la români … cât de ”vigilent” cu oiștea-n gard și neuronii-n gropi trebuie să fii, tu, acela care ți-ai închipuit măcar pentru o clipă că dansatorii din ansamblul Țara Vrancei fac propagandă putinistă războiului din Ucraina ?!?

Ca urmare a temerilor vehiculate de acești ”vigilenți”, ansamblul nu a mai dansat dansul mai sus menționat, sau nu l-a mai dansat în costumația tradițională consacrată.

Nu știu ce ar mai fi de comentat. A devenit oare litera Z cea mai infamă literă a alfabetului nostru ?  Ar trebui scoase de pe piață afișele, tricourile și măștile cu Zorro ? Poate chiar și vinurile Zaiafet ar trebui scoase de pe raft și re-etichetate !

Nu-i așa că dacă vă uitați cu mai mare atenție descoperiți că sticlele acelea de vin nu sunt pe atât de inofensive cum par „nevigilenților” ?
Seamănă cu niște focoase de rachetă

Zilele trecute am văzut o mașină care avea o plăcuță cu numărul de înmatriculare ce conținea trei de Z … adică Z Z Z.
Nu s-a sesizat încă poliția ? Oare nu ar trebui să-i suspende pe viață permisul de conducere acelei persoane inconștiente care umblă prin oraș afișând cu ostentație „putinistă” trei de Z ?

Pe de altă parte, nu vi se par dubioase două elemente chimice, zinc și zirconiu, cum stau ele trufașe în Tabelul lui Mendeleev, afișând disprețuitor litera Z ?
Zn și Zr … dacă ar fi după voi, cred că ați fi în stare să propuneți redenumirea lor.

Apropo de chimie … am asistat în urmă cu puțin timp la un dialog halucinant.

Pe scaunul din fața mea, în tramvai, o doamnă vorbea șoptit la telefon. Am auzit ce spunea deoarece am auzul bun, care-mi compensează vederea slabă ;)

Ea se plângea interlocutorului că directoarea școlii unde predă băiatul ei i-a sugerat lui ca la clasă să nu mai folosească expresia Tabelul lui Mendeleev, ci denumirea Tabelul Periodic al elementelor, pentru că așa le-a fost recomandat … de mai sus.

Efectiv nu-mi venea să cred ce aud. Nu înțeleg ce vină are Mendeleev că s-a născut rus și nu olandez sau australian.

Cred că la ora actuală Uniunea Europeană a ajuns în punctul în care ori se face bine cu capul, ori se duce naibii.

Toate ca toate, triste toate, dar am înțeles și mai bine acum cum a fost stigmatizat simbolul cunoscut în Europa sub numele de zvastică/svastică.

Ce vină are un popor, în cazul acesta mai multe popoare, că unul din simbolurile lor ancestrale a fost folosit de un scelerat care a împărțit specia umană în Übermensch și Untermensch ?

Dacă mâine, prin absurd, cineva va folosi simbolul coloanei infinitului a lui Brâncuși, pentagrama, speira (spirala grecească) sau celticul triquetra pentru promovarea unor atrocități, omenirea ar trebui să scoată din patrimoniul ei umanistic aceste simboluri?

Dau un link unde puteți viziona jocul ciobanilor începând cu minutul 22, aproximativ.

https://fb.watch/gbRvIQNooT/

2 gânduri despre „vigilența la români

  1. Lumea a luat-o razna cu totul. Trist e că s-a ţinut cont de nişte duşi cu pluta. Cred că astfel se va crea un precedent şi dacă le tot dăm apă la moară, va fi rău. Cei normlai nu aveau nevoie de explicaţii. Cei altfel tocmai au înţeles că aveau dreptate din moment ce dansul sau costumul au fost eliminate. Păcat. Cedăm prea uşor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.