spaţiul … o altă dimensiune a timpului

80.jpg

Desi simple la prima vedere,  picturile lui Montserrat Gudiol  sunt dificil de interpretat,  si asta  din cauza simplitatii.  Simplitatea ascunde complexitate. Simplitatea e greu de despicat in patru.

Jose Corredor Matheos a scris o carte despre simbolurile artei ei.
„Montserrat Gudiol: Realidad y simbol” a fost tradusa in franceza si in engleza, deci nu e nevoie ca doritorii sa invete limba lui Cervantes pentru a-i  descifra simbolurile.

Nu am citit cartea, asa ca interpretarile din aceasta postare si din cele ce vor urma au toate sansele sa faca obiectul unor reclamaţii  din partea cititorilor ocazionali si fideli ai blogului… :)

Prima imagine, ce a ilustrat coperta altei carti dedicate ei – La pintura de Montserrat Gudiol  de  Juan-Eduardo Cirlot – a fost considerata printre imaginile reprezentative create de pictorita catalana.
Urmatoarea pictura, in acelasi registru, completeaza ideea : lumile de dincolo se intalnesc cu lumile de dincoace.
Lumile, spatiile, sunt delimitate de plane prin care spiritul trece,  întrupându-se. Trecerea granitei ii ofera consistenta materiala. Materializarea se produce lin, fara zgomot, fara zbucium.
Aceste treceri sunt fara finalitate. Dimensiunile chiar,  par sa se dizolve. Privitorul e nevoit sa reinventeze axele si,  cu ochii mintii,  sa puna in miscare mecanismele geometrice din viata cotidiana.

 

Tăcutele personajele se întrupeaza „din” si „în” spatii monocrome, migălos „ruginite”,  insa perfect intinse,  ca o panza de cinematograf. Spatiul se transforma in veşmânt, iar acolo unde are loc transformarea apar cutele.
Şifonarea aceasta a spatiului imi mână  imaginatia departe … la  Einstein  si la acea curbare de „space-time continuum”  in campurile gravitationale intense.

Fantasticul, melancolia, paradoxul, enigma, misterul, mesajul criptic, balansarea in culoare, eternul,  muzicalitatea, linistea adâncă … toate acestea reprezinta caracteristici ale tablourilor pictate de Montserrat Gudiol.

montserrat-gudiol-L-11.jpg

In picturile ei  Timpul  nu se consuma in ritmul cunoscut de noi. In picturile ei viata nu stagneaza. Curge. Insa curge lin, ca intr-o  aşteptare  egala cu vesnicia.

Exista un trecut ce vine de dincolo, din spatele cortinei. Exista un prezent ce se deruleaza in fata privitorului pe panza colorata din care se intrupeaza personajele.
Exista un viitor incert dincoace de cortina.

…  nu stiu de ce am vaga impresie ca in tablourile lui Gudiol nu exista de fapt o axa a timpului. Privitorul insa, tributar fizicii clasice, o inventeaza …

Fizicienii afirma ca Timpul reprezinta o alta dimensiune a spatiului si,  posibil, o entitate invariabila a Universului.

La  Montserrat Gudiol   Spatiul  reprezinta o alta dimensiune a Timpului.

 

 

 

11 gânduri despre “spaţiul … o altă dimensiune a timpului

 1. deja, de la primul articol despre ea, am plecat ‘în căutare’ iar reproducerea a 2-a (Mujer con gorro amarillo-1970) este preferata mea şi poate risc un aproape perfect (dacă am să cred vreodată în ‘perfecţiune’)

  Apreciază

  1. Fiecare pictura de-a ei a reprezentat pentru mine o ‘descoperire’ … un prilej de a innoda ganduri mai vechi sau mai noi.
   Voi reveni cu alte tablouri deoarece e pacat sa le am in arhiva electronica si sa nu le arat si altora.

   Perfectiunea?
   De credem, ori nu credem, exista :)

   Apreciază

 2. Am intrat si eu, m-am mai documentat pe aici, si, evident, e cazul sa postez si un comentariu! :) E femeie! Am fost placut impresionata sa aflu asta, pentru ca se exprima intr-un mod foarte… ferm, barbatesc aproape. Chiar daca, la prima vedere, personajele ei par foarte fragile!

  Apreciază

 3. Nu stiu daca stiai, dar toate pictoritele suprarealiste, sau cel putin cel pe care le cunosc eu (Remedios Varo, Kate Sage, Leonora Carrington …) au fost femei ‘puternice’ si totodata atragatoare :)

  Apreciază

 4. Nu ai să primesti vreo reclamatie din partea mea, cât timp postezi picturi atât de frumoase, interesante, atrăgătoare si, unele, necunoscute de mine. Multumesc pentru toate !

  Apreciază

 5. Comentariile tale sunt minunate.
  Fara cunostinte in domeniu eu percep pictura doar la un nivel senzorial si imi place cum transformi senzatiile in cuvinte.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.