Grup de eleve în uniformă, cca 1920
Atelier High Life S. Korn, Bucuresci, Calea Victoriei 29
~ colecție personală ~
Pentru a doua parte a postării de azi voi avea nevoie de ajutorul vostru.
După cum bine se vede, prima fotografie reprezintă un grup de eleve, iar cineva, a marcat cu o cruciuliță sus și una jos pe una dintre fete.
Pe verso este scris : Antipa bunica (elevă).
În următoarea fotografie sunt prezentate, de asemeni, un grup de fete, de data aceasta fără uniformă.
Grup de fete (Antipa, Maria și Elena) – 12/25/920
autor necunoscut
~ colecție personală ~
Pe verso sunt trecute o serie de detalii.
Scumpei noastre soră ca semn de dragoste și iubire.
Antipa Maria și Elena.
La destinatar scrie
Pt. Radu
Bunica Antipa
Este evident că e vorba de o altă caligrafie, și că, mulți ani după realizarea fotografiei, bunica Antipa i-a dat această fotografie nepotului Radu, sau, cineva din familie i-a dat fotografia – precizând că e vorba de bunica Antipa.
Acum urmează cererea mea de ajutor: Care din cele trei fete credeți că este Antipa ?
Să dau și câteva informații despre fotograf.
Samuel Korn a fost un fotograf austriac de origine evreiască care a fost activ în București în perioada 1885 – 1923 (aproximativ).
Inițial a avut atelierul pe Calea Victoriei 144, apoi s-a mutat la numărul 29.
Ținând cont de fizionomia personajelor, se poate deduce că ambele fotografii au fost realizate cam în aceeași perioadă.
Pe cea de a doua fotografie este trecută data: 12/25/920 … ceea ce înseamnă 25 Decembrie 1920 … prima zi de Crăciun a anului 1920.
Mai jos este trecut un nume: Mitreni.
Căutând pe net am descoperit că Mitreni este o comună din Călărași situată la 45 km distanță de București.
Ceea ce mi se pare neobișnuit e chiar numele fetei, Antipa, deoarece acesta reprezintă un nume de familie, și, mai rar, nume monahal.
Un alt aspect ce merită a fi discutat este numele Bucuresci, care, în urma reformei ortografice impuse de Academia Română în 1904 prin introducerea diacriticelor, a condus la grafia utilizată și la ora actuală: București.
Prima fotografie nu poate fi realizată înainte de 1904, deoarece nu concordă cu cea de a doua, deci, mai mult ca sigur, fotograful nu și-a schimbat grafia cu informațiile referitoare la atelier.
Ca să mă conving, am căutat pe internet fotografii realizate de Samuel Korn după 1904, și am descoperit că, într-adevăr, dânsul nu și-a actualizat niciodată grafia adresei în conformitate cu reforma ortografică.
Exergy, chiar daca e un raspuns aproape instinctiv, am observat pe fotografii de grup in care se precizeaza numele personajelor, daca nu se precizeaza nimic, enuntul este de la stanga la dreapta, asa cum privim spre ei. Asa era in fotografii la scoala.
Trecusem sa-ti spun La Multi Ani! Si am descoperit o noua poveste.
Nu prea am fost de ajutor, presupun.
ApreciazăApreciază
Mulțumesc mult pentru urare !
E o ipoteză.
Totuși, ținând cont de textul de pe verso, am dedus că cele trei fete sunt surori (de unde și asemănarea), iar fotografia este dedicată unei alte surori. Acest lucru mă face să cred că numele fetelor/surorilor au fost trecute în ordinea vârstei … Antipa fiind cea mai mare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană