Fotografie (23×17,5 cm) din perioada interbelică, Familia Smântânescu
verso : Vineri 11 Iunie 1943 București, Familia C. Smântănescu, Amintire.-
Ștampila aplicată pe verso conține următoarele informații: Sellman Photos, Panaitescu & Comp, S.I.N.C
Strada Lahovari 1 (colț cu Cal Victoriei lângă Bis. Albă)
~ colecție personală ~
*
În urmă cu vreo trei săptămâni, norocul mi-a surâs, ca să nu zic că am avut un noroc chior, și am cumpărat fotografia aceasta.
În prostia mea, sunt convinsă că am ratat o serie de scrisori valoroase, care ar fi putut fi ale mele, dacă aș fi știut cine e Smântânescu.
Povestea s-a derulat în felul următor.
Am văzut un tip tânăr care vindea niște vechituri din două cutii mari de mucava, puse direct pe asfalt. Printre toate acele nimicuri și hârtii, am remarcat două fotografii de mari dimensiuni, și alte două mai mici, pe care le-am cumpărat pe un preț de nimic … cinci lei fiecare fotografie mare, doi lei fiecare fotografie mică.
Am ignorat însă vraful de scrisori și vederi din cutie.
De abia acasă, căutând pe net, și descoperind faptul că Dan Smântânescu a fost o perioadă de timp secretarul particular al lui Nicolae Iorga, timp în care și-a dat și doctoratul, mi-a venit să-mi dau două palme pentru ignoranță și grabă. Spun grabă, deoarece, dacă aș fi avut măcar un neuron funcțional care să lucreze cu jumătate de normă, aș fi dat o căutare pe Google, căci realizasem faptul că familia din fotografie poate fi una importantă.
Dar nu am făcut acest lucru, și, poate că am ratat o serie de scrisori valoroase.
Prof. Dan Smântânescu a fost, în tinerețe, unul din profesorii Clasei Palatine – special înființată pentru educarea viitorului rege Mihai I al României.
Totuși, mă bucur că am avut inspirația să răscolesc prin acele mormane de vechituri și am avut norocul să descopăr fotografiile, cu atât mai mult cu cât, căutând ulterior pe internet, nu am găsit nici o fotografie de a lui Dan Smântânescu din tinerețe. din perioada interbelică.
Am descoperit însă că și soția lui, Atena Smântânescu, a fost profesor universitar și traducător de valoare.
Dan Smântânescu și soția lui sunt poziționați în colțul stâng al fotografiei.
Ziua de 11 iunie, în care a fost făcută fotografia, nu este una oarecare. Familia Smântânescu se strânsese laolaltă pentru a sărbători începutul revoluției pașoptiste. Pe 11 iunie 1848, la București, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat „Proclamația de la Islaz”, care va deveni noua Constituție.
Căutând să aflu măcar ceva despre Atena Smântânescu, am dat de un Monitor Oficial, publicat pe 12 Novembrie 1945.
Ca să mă îndepărtez de subiectul postării de azi, vreau să spun că, ceea ce m-a frapat în acel monitor, a fost numărul mare de evrei care cereau schimbarea numelor lor de familie (evreiești) cu nume românești … și asta după declararea păcii ce a urmat celui de al Doilea Război Mondial.
Am descoperit și alte monitoare din perioada acelor ani, care prezentau același fenomen frapant pentru mine, nu atât pentru scop (pe care îl știu), cât prin numărul mare al solicitanților.
Biografia profesorului Dan Smântânescu am preluat-o de pe https://clasapalatina.wordpress.com/profesorii/dan-smantanescu/
„Profesor de limba şi literatura romană la clasa palatină (probabil după 1937), Dan Smântănescu (n. 3 ianuarie 1909, București – d. 15 ianuarie 2000, București) a fost un publicist, traducător și istoric literar.
A urmat la București Liceul „Matei Basarab”, apoi Facultatea de Litere şi Filosofie, fiind licențiat magna cum laude în 1931.
A devenit, în an anul următor (1932), diplomat „cu distincție” al Institutului Superior de Arhivistică și Paleografie.
În perioada 1931-1940 a fost secretar particular al lui Nicolae Iorga, în răstimp, în 1936, luându-și doctoratul.
Bibliotecar la Arhivele Statului (1933-1934) și la Academia Română (1934-1937), profesor de limba română la Colegiul „Sf. Sava”, Liceul „Matei Basarab”, Liceul „Mihai Viteazul”, Institutul Militar Muzical din București (1933-1955), funcționar la Straja Țării (1938-1940), din 1956 a predat istoria literaturii universale și istoria artelor la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”.
Veteran al celui de-al doilea război mondial.
Autor a zeci de cărți, sute de prelegeri și mii de articole publicate”.
Pentru a vă informa în legătura cu activitatea literară, publicistică și de cercetare istorică, vă invit să accesați https://clasapalatina.wordpress.com/profesorii/dan-smantanescu/
Un fragment de interviu cu Prof.dr. Dan Smântânescu poate fi vizionat la : https://www.europeana.eu/ro/item/2051917/data_euscreenXL_EUS_589ECDBAC617A38286F22F9D021048E1
Foarte interesanta postare. Ar fi posibil daca revii in zona unde ai cumparat fotografia sa mai gasesti din scrisori?
Habar nu aveam ca schimbarile de nume se scriau in monitor…
Oricum, alegi subiecte de exceptie si multumesc pentru asta!
Numai bine la tine, Exergy! ❤️
ApreciazăApreciază
Am mai trecut prin zonă, dar nu l-am văzut. Probabil că a avenit să vândă doar acele obiecte.
Cred că, de foarte multe ori, subiectele mă aleg pe mine ;)
Îmi face plăcere ca atunci când descopăr ceva, ce mie mi se pare interesant, să împărtășesc și cu cei ce-mi vizitează blogul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană