inele puțin atipice – 1

tomasz-plodovski
designer Tomasz Plodowski
( Sterling Silver with mosaic matte finish and 14KT Gold accents and 9 mm princess cut Swarovski Select Cubic Zirconia )

Cu greu se poate găsi o femeie sau fată căreia să nu-i placă bijuteriile ;)
Și mie îmi plac … și nu doar cele din aur sau argint cu pietre prețioase, semiprețioase, perle și chihlimbar cât și cele făcute din lemn, os, inox, fier brut, cupru, bronz, ceramică smălțuită, sticlă, porțelan, mărgele colorate, metal emailat, țesute din fire de mătase, din catifea, cochilii, plante presate, pietre de râu chiar sau orice altceva ce ne-ar putea trece prin minte.

Am o afinitate pentru bijuteriile sculpturale, geometrice, dar și cele minimaliste sau de inspirație etno. Depinde însă de capacitatea lor de a mă face să le simt că mi s-ar potrivi cu partea mea interioară nu doar cu hainele sau aspectul exterior de moment.

O bijuterie reprezintă o bijuterie indiferent din ce este confecționată cu condiția să declanșeze acea stare de încântare care ne cuprinde în fața unui tablou sau a unei sculpturi.

Ceea ce mă atrage întotdeauna la o bijuterie e forma geometrică … mai puțin culorile sau materialele.
Dacă pentru a crea un colier, o broșă sau o brățară, bijutierul are la dispoziție o mai mare suprafață pentru a-și experimenta ideile creatoare, nu același lucru se poate spune în cazul inelelor și al cerceilor.

Așa că m-am decis ca pe parcursul mai multor postări să vă prezint câteva superbe inele atipice, să vă fac cunoștințe cu mai multe femei – bijutier la activ cu încântătoare creații originale, să aduc pe blog numele unor creatori/creatoare de frumos despre care se vorbește mai puțin, deși, în multe cazuri, piesele lor se vând pe multe mii de euro.

Voi deschide postarea de azi cu un inel de argint cu cristal Swarovsky realizat de un designer polonez pe nume Tomasz Plodowski, inginer de meserie, fapt ce se vede în majoritatea creațiilor sale.
Inele lui Plodowski seamănă mai mult cu niște angrenaje mecanice … însă mie îmi plac la nebunie ;)

Harry Roa este un bijutier specializat în crearea bijuteriilor din metale scumpe, aur de 14 și 18 carate cât și platină, cu briliante și alte pietre prețioase deosebit de scumpe.
Ca stil el se încadrează în trendul architectural jewelry (bijuterii arhitecturale), un trend desprins din designul conceptual.

harry-roa-designer
designer Harry Roa

Dar nu caratele fac o bijuterie să fie unică.
Inelul acesta din argint fabricat în Finlanda, în atelierul Kaunis Koru inaugurat în 1954, vine în sprijinul afirmației mele căci el reprezintă un excelent exemplu pentru a ilustra puterea de seducție a bijuteriei minimaliste și a bijuteriei geometrice (geometric jewelry) a cărei admiratoare am devenit în urmă cu mai bine de un deceniu ;)

kaunis-koru-silver-ring
creație  Kaunis Koru

A venit momentul să vă fac cunoștință cu o primă tranșă de trei bijutieri – femei sau femei – bijutieri, nu știu cum e corect, deoarece această meserie este cumva asociată în mentalul colectiv cu sexul masculin.

seafair-1
designer Yael Sonia

Sonia Yael, născută într-o familie înstărită din Brazilia, a crescut în trei orașe iconice : Sao Paolo, Paris, New-York. Orașe diferite, culturi diferite, atmosfere artistice diferite.
După ce a luat licența în Literatura Franceză dânsa și-a continuat studiile și a mai obținut încă una în Fine Arts in Metals & Jewelry Design de la prestigioasa Parsons School of Design.
Sonia s-a apropiat de bijuterii la vârsta de doisprezece ani atunci când mătușa ei muribundă îi dăruiește un colier.
Acel colier îi dădea o stare de bine inexplicabilă … fapt ce o face să înțeleagă că între o bijuterie și cea sau cel ce o poartă trebuie să se stabilească o relație de compatibilitate. Înțelege că bijuteriile pot fi depozitarele unor forme de energie benefică și că ele au înțelesuri doar în rezonanță cu cei ce le poartă.
La șaisprezece ani desenează prima bijuterie.
Sonia Yael concepe piese din aur și argint, având o predilecție pentru perle, în special perlele din Tahiti, cu un design special deoarece perlele respective se mișcă libere în interior.
Aceste bijuterii în mișcare (jewels in motion) au la bază concepte arhitecturale și sculpturale.

vina-rust-1
Designer Vina Rust

Vina Rust este cea de a doua creatoare propusă pentru azi.
Provine dintr-o familie thailandeză care are printre înaintași ruși și americani.
Vina Rust se inspiră din surse diverse : bijuteriile Lalique, bijuteriile de inspirație etnică din Asia de Sud-Est și Oceania, ilustratori renumiți precum Arthur Rackham și Aubrey Beardsley, imagini de plante văzute la microscop (microfotografii) …
Ea se consideră un lucrător cu metale și un explorator al lumii metalelor. Lucrează cu predilecție obiecte de argint și argint aurit cu o patină specială, de obicei piese unicat, toate executate manual.
Nu este interesată de partea comercial – financiară, cele mai multe bijuterii fiind vândute de diverse galerii de artă, dar e foarte bine cotată în lumea iubitorilor de artă.

lia-de-gregorio

designer Lia Di Gregorio

Ultima ”bijutiereasă” propusă în blogul de azi e Lia de Gregorio, o italiancă care desenează bijuterii de treizeci de ani.
Creațiile ei sunt foarte feminine, minimaliste și cumva unduitoare. Iubește mult perlele (Akoya, de apă dulce ) preferând să le integreze în piese din aur alb sau galben.
Bijuteriile ei sunt vândute în orașe ca Milano, Torino, New York, Tokyo, Osaka, Londra, Paris, dar și într-un magazin din București, fiind purtate atât de vedete cât și de persoane obișnuite deoarece, ca preț, acoperă o plajă întinsă.
Bijuteriile Liei au fost promovate în publicații ca Vogue, Elle, Io Donna, The Wall Street Journal, Grazia, Wallpaper, W Magazine, Le Figaro.

Închei postarea cu un inel mai puțin obișnuit. E vorba de un inel-ceas, sau ceas-inel, conceput de o echipă de designeri maghiari.
Așa arată un obiect rezultat din fuziunea tehnicii cu esteticul ;)

ring-clock-an-original-marriage-of-the-ring-and-the-watch-5

9 gânduri despre “inele puțin atipice – 1

  1. Extrem de interesante bijuterii! Imaginile îmi confirmă ceva de care nu eram chiar sigură: sunt tradiționalistă în ceea ce privește aceste obiecte care, da, îmi aduc starea de încântare…

    Apreciază

  2. Frumoasa colectia aleasa de tine, ca si ideea viitoarelor postari pe acest subiect deosebit.
    In mod virtual as alege creatiile realizate de Vina Rust si de Lia Di Gregorio.
    Si celelalte modele sunt deosebite, dar cred ca geometriile complicate, desi frumoase de admirat, mi se par un pic incomode pe mana. Si eu astept urmarea…
    Un weekend inspirat sa ai!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.