inele puțin atipice – 2

angela-fung1
designer Angela Fung – colecția Glide
(inel cinetic din titan cu peridot, topaz albastru ciel, ametist mov pal, granat roșu, topaz alb)

Continui seria inelelor atipice prezentând unul realizat de o femeie – bijutier cu o biografie interesantă.
Angela Fung s-a născut în Mozambic, a făcut studiile în Macao și Anglia, a studiat pianul la Royal College of Music din Londra și a ajuns designer de bijuterii din cauza unui accident. Accicent la propriu.
După ce a suferit un accident la mână medicii i-au spus că nu va putea face pian de performanță, iar în acel moment, dorind să facă ceva cu mâinile care fuseseră obișnuite să alerge ore întregi pe claviatură, Angela începe să deseneze … la început simple modele geometrice iar mai apoi bijuterii.
Dar nu s-a limitat doar la desen. Ea a trecut la execuția lor.
Și-a luat licența în designul de bijuterii de la London Metropolitan University.

Însă ceea ce e interesant la bijuteriile concepute de Angela Fung nu e doar forma geometrică cât materialele insolite pe care le folosește și tehnica de îmbinare.
Dânsa propune oțelul inoxidabil și titanul în combinație cu diamante și alte pietre scumpe, uneori cu mici inserții de aur sau argint, mai nou chiar și perle, toate aceste bijuterii fiind îmbinate cu nituri, șuruburi și sârme, deci neutilizând tehnica tradițională a lipirii, pentru tăierea și fațetarea metalelor utilizându-se tehnologia laser.
O alta caracteristică interesanta a multor piese realizate de Angela Fung îl constituie faptul că pietrele prețioase nu sunt fixate ci culisează sau glisează pe niște canturi special fațetate.
Aceste bijuterii cinetice originale sunt înrudite cumva cu cele ale Soniei Yael prezentate în prima postare.
Am remarcat în portofoliul ei o serie de foarte originali butoni de cămașă realizați pe aceleași principii cinetice, cu pietre scumpe glisante.

Al doilea inel recomandat, realizat de Daniel Chiquet – un sculptor și bijutier elvețian născut în 1956 la Basel – reprezintă doar o piesă din seria pătratelor în cerc.

 

daniel-chiquet-1
Daniel Chiquet – Square in Ring
(inel realizat din titan, aur roz, oțel inoxidabil  și zirconii)
*

Daniel Chiquet a realizat o serie de sculpturi ambientale compuse din suprafețe plane în care a explorat limitele geometriei, dar nu s-a oprit aici, a continuat experimentul la dimensiuni infinit mai mici, doar câțiva centimetri, și a avut succes.
Inelele sale denumite uneori piulițe sau rulmenți i-au adus succesul. Multe din ele au în structură un oțel inoxidabil special folosit în camera de combustie a turbinelor și motoarelor auto.

chiquet-toy-for-boy
Daniel Chiquet – Toy for Boy
(inel din oțel inoxidabil cu piatră sintetică)

Preferă să folosească oțelul inoxidabil, titanul, aurul roz și pietrele artificiale, de sinteză, pentru a realiza bijuterii structurale ce deseori pot fi asamblate și dezasamblate de către proprietarii lor.
Mai multe modele aici.Spre deosebire de primii doi bijutieri prezentați azi, Greg Neeley lucrează cu diamante, pietre prețioase cu multe carate șlefuite cu migală pe care le montează cu grijă in aur de 18 k și 14 k sau platină.
Prețurile sunt pe măsura materialelor … adică multe mii sau chiar zeci de mii de dolari.

greg-neeley-5
Greg Neeley – Pinnacle Engagement Set – 4390 $

Acest bijutier american din Texas a ajuns bijutier deoarece nu a reușit să devină altceva ;)
În copilărie și adolescență și-a dorit să fie artist, și încă unul original, deoarece în familie și cercul de prieteni se aflau pictori, sculptori și muzicieni.

greg-neeley-7
Greg Neeley – Indian Princess – 37565 $
(18k yellow gold ladies ring containing 4 princess cut diamonds 1 carat each  with the highest quality spider web turquoise and vertical side of the ring  decorated in a Hopi Indian design and  one .10 carat fine diamond )

A încercat rând pe rând cîte ceva dar nu i-a reușit nimic. Și-a zis că e lipsit de talent.
La șaisprezece ani, deziluzionat de aventura  în sculptură, s-a apucat să facă bijuterii.
La treizeci și trei de ani și-a dat seama că de fapt sculptează bijuterii deși încerca mereu să se apropie de linia tradițională cerută de piața.
Dar într-o zi ia hotărârea să creeze bijuteriile așa cum simte nu cum cere piața. Acela a fost începutul succesului.

greg-neeley-1
Greg Neeley – Infinity Ring – 9940$
( 14k yellow and 14k white gold ladies ring contains one 8×10 mm oval red zircon weighing 4. 85 carats and 27 1.8mm princess cut diamonds weighing 1.06 carats total )

German Kabirski, un bijutier de origine rusă stabilit la Bangkok, reprezintă un bijutier atipic.
Atipic deoarece face bijuterii unicat, excepționale ca design, la prețuri excepțional de mici.
Kabirski nu poate lucra două bijuterii identice, căci, după cum mărturisea, nu are suficient timp să realizeze toate modelele ce îi vin în minte.
Acest bijutier prolific are avantajul de a putea folosi pietre prețioase și semiprețioase la prețuri foarte convenabile deoarece atelierul lui e în Thailanda – un paradis al nestematelor – iar la aceasta se adaugă creativitatea debordantă.

g-kabirski-3
designer German Kabirski
(inel din argint, argint placat cu rodiu negru și safire roz)

Pentru Kabirski actul de a desena și executa bijuterii reprezintă în primul rând un act terapeutic prin care reușește să lupte cu insomnia din timpul nopții și hiperactivitatea din timpul zilei.
Inelele lui Kabirski nu seamănă unul cu celălalt decât rareori, fiecare având o personalitate proprie.
Kabirski nu are surse de inspirație bine definite, sau mai bine zis se poate spune că îl inspiră lumea înconjurătoare.
Totuși are câteva principii după care se ghidează. Kabirski a realizat că echilibrul nu înseamnă simetrie, că și în lucrurile urâte se găsește armonie, că fiecare piatră are o putere unică de a-l inspira pe bijutier, că actul de creație trebuie să fie unul instinctiv nu unul chinuit după reguli din manuale.
Spunea că cei ce vor să-i poarte bijuteriile trebuie să aibă o doză de nebunie căci el nu creează pentru oameni normali ;)

kabirski-wood-gold-tourmaline
designer German Kabirski
(inel din lemn de mahon cu turmalină montată în aur )

Ca materiale folosește tot ce se poate folosi : argint, aur alb galben și roz, titanium, platina, oțel, pietre prețioase (diamant, safir, rubin, ametist, smarald, peridot, topaz, citrin), semiprețioase (turcoaz, agată, turmalină, onyx, acvamarin, lapislazuli, opal, malachit), lemn (santal, teck, bambus, abanos), chihlimbar, colți de animale terestre și marine, piele de reptilă (șarpe, crocodil, aligator), jad, lemn pietrificat, perle, sidef, zirconii … totuși recunoaște că preferă argintul, simplu sau placat cu rodiu, pietrele în nuanțe de verde și bijuteriile cu aspect primitiv.
Pentru mai multe informații visitați situl autorului.


Pentru păstrarea simetriei voi încheia postarea cu o femeie – bijutier ;)
E vorba de Andreea Williams.
Bijuteriile ei se axează pe filozofia de viață după care s-a ghidat până acum.
Andreea e convinsă că bijuteriile nu trebuie să pună în evidență statutul social al persoanei ci să-i dezvăluie personalitatea și, în același timp, să fie în rezonanță cu natura.

andreea-williams-mizu-wave-ring-hokusai-inspired

designer Andreea Williams
(Mizu Wave Ring – din aur reciclat, sticlă venețiană reciclată și piatră de râu
model inspirat de stampa Marele Val realizată de Katsushika 
Hokusai )

Ea militează pentru ”bijuterii responsabile” fiind implicată în proiecte ca No Dirty Gold, Ethical Metalsmiths sau Green Start, acest ultim program dându-i posibilitatea ca atelierul și locuința personală să funcționeze doar pe baza energiilor alternative, nepoluante, care, intre noi fie vorba, se obțin cu ajutorul unor tehnologii performante și dispozitive pentru a căror fabricație s-au folosit mulți kilovați de energie generatoare de CO2 și alte materii poluante ;)

Andreea William a crescut în Maine (SUA), pe malul oceanului și prin pădurile din împrejurimi, a fost mereu fascinată de pietrele de râu și cele de munte, de ape, plante, animale, culorile naturale …
Deci nu e de mirare că principalele materiale folosite de dânsa sunt tocmai pietrele de râu pe care le pictează, le lăcuiește sau le caligrafiază cu apă de aur și argint.
Bijuteriile inspirate de arta japoneză i-au adus câteva premii importante.

andreea-williams-kebyar-blossom-japanese-byobu-screens-inspired

designer Andreea Williams
(Kebyar Blossom Ring – din argint reciclat și piatră de râu pictată
inel inspirat de paravanele japoneze Byobu)

Am prezentat aici câteva inele în care aurul sau argintul e folosit în interior pentru a asigura structura de rezistență și cu partea exterioară realizată din piatră de râu pictată în stil japonez.
Metalele folosite în confecționarea pieselor provine din surse reciclabile iar cristalele folosite uneori nu sunt naturale ci obținute în laborator.
Mai nou, Andreea Williams a descoperit mătasea aurie naturală produsă de niște omizi în săbăticie în Indonezia și încearcă să o integreze în noile creații.

În speranța că am reușit să prezint lucruri interesante vă aștept la următoarele postări ;)

14 gânduri despre “inele puțin atipice – 2

 1. Un DA hotărât inelelor create de Greg Neeley și Andreea Williams ! Apropo de evoluția lui Neeley: mă întreb câți dintre oameni au murit fără a-și fi descoperit menirea…

  Apreciază

  1. Nu stiu de ce ti-a intrat comentariul la spam. E primul comentariu pe acest nou blog care a intrat acolo :)

   In ceea ce priveste gusturile estetice esti pe aceleasi lungimi de unda cu Suzana,

   Apreciază

 2. Toate creatiile prezentate de tine aici, sunt nou noute pentru mine! Cu un design tare deosebit.
  Sunt stiluri foarte diferite, dar modelele realizate de Greg Neeley si Andreea Williams au geometrii ce ma atrag parca mai mult!
  Multumesc de prezentare. O saptamana dupa dorinta!

  Apreciază

 3. Imi pare rau ca,pe langa cei ce ti-au raspuns scurt-superbe-,eu am sa ma lungesc putin, pentru ca este prima datacand am avut ocazia sa vad atat de multe creatii artistice inedite,sa aflu cateva din motivatiile stilurilor diferite,functie de personalitatea si viata bijutier-ei,ului…
  Am vazut si site-urile atasate, de exceptie ! Am sa-mi spun, pe scurt,preferintele : in top,pentru
  mine este German Kabinski,un adevarat creator,plin de o imaginatie fara oprelisti; sunt fanteziste si irepetabile,inelele imbraca aproape o falanga, colierele de vis,lucratura,de regula argint,preferatul meu ca si pietrele albastre ,rozalii,verzui…
  Mi-au fost pe plac si bijuurile create de Greg Neeley,Yael Sonia,sau Lia Di Gregorio…
  Multumesc mult pentru delectare si scuze de intarziere !
  Zile Senine !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.