surprinzătorul Rubens


Paul Peter Rubens, Cap de maur (1618-20)
Hyde Collection, USA

 

Rubens nu se afla printre preferintele mele in materie de pictura si nici nu cred ca se va afla vreodata.  Standardul rubensian de frumusete feminina e prea „neeuclidian” pentru a fi pe gusturile mele dar recunosc ca acest pictor olandez ma surprinde deseori prin opere ce-mi cad direct la inima.
Un exemplu ar fi portretul  Mariei Serra Pallavicino, aflat intr-o colectie particulara, portret postat cu mult timp in urma la rubrica ghicitori.

Revin azi la Peter Paul Rubens  (1577 – 1640) datorita unei alte picturi deosebite, deosebite atat ca stil de executie cat si ca subiect de inspiratie … caci trebuie sa recunoastem faptul ca extrem de putini pictori din perioada renascentista sau baroca au executat tablouri care sa aiba in prim plan oameni de culoare.
„Cap de maur” se numara printre exceptii … ba chiar printre exceptiile placute.

In ambele tablouri m-a atras maiestria lui Rubens de a reda ruginiul, de a-l scoate in evidenta si de a-i da viata.

 

6 gânduri despre “surprinzătorul Rubens

  1. mie îmi place
    adică am rămas năucă, pozitiv, văzîndu-i ”imensitățile”
    lucrările sale se ”potrivesc” în Ermitaj.. imensitate-n imensitate, nimic nu se pierde ba se și transformă pozitiv în năuceala mea (de) cutrereitoare:)

    Apreciază

  2. Adevarat, surprinzator portretul !Cromatic contrastul inchis-deschis si nu cald rece este semnificativ perioadei, dar cap de negru ,nu ! Foarte interesanta descoperirea !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.