la Peleş vă aşteaptă Gustav Klimt



Nu e vorba de nici o gluma :).
Lucrari ale pictorului cu cel mai scump tablou vindut vreodata la o licitatie publica pot fi vazute la castelul Peleş din Sinaia.

Este vorba de treisprezece lucrari semnate de Gustav Klimt: sase portrete de şevalet si sapte picturi murale decorative.
Printre lucrarile decorative din salonul de teatru si din holul palatului Peleş se remarca muzele Thalia, Melpomene si Eutherpe si anotimpurile Vara si Primavara. Imaginile cu cele doua anotimpuri le puteti vedea aici pe blog.

 
Picturile de sevalet reprezinta in general personaje aristocratice, cum e si acest portret al contelui Friedrich I de Zollern, pe care l-am ales deoarece mi-a placut costumatia.

 

O exceptie notabila o face portretul Isabellei d’Este, portret pictat in maniera lui Tiţian si inspirat de un tablou al acestuia.
Isabella d’Este a fost contemporana cu Leonardo da Vinci, Giorgione si Tiţian, si singura persoana de sex feminin care s-a numarat printre prietenii lui Leonardo.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/81/aa/76/81aa769f5025da9a834fd7c681d849ec.jpg

Dar inaintea oricaror alte explicatii trebuie sa spun citeva cuvinte despre Gustav Klimt (1862-1918), pictor simbolist austriac, cel mai important exponent al miscarii Art Nouveau din Viena, miscare cunoscuta si sub numele de secesiunea vieneza.
A fost nu numai pictor de şevalet ci si decorator, executant de picturi murale, creator de obiecte de portelan pictat si ilustrator.
Numele lui Gustav Klimt va ramine legat pentru totdeauna de numele portretului Adelei Bloch-Bauer I, cel mai scump tablou din lume, tablou ce a fost achizitionat la o licitatie din anul 2006 de catre Neue Galerie din New York pentru suma record de o suta treizeci si cinci de milioane de dolari.
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Adele_Bloch-Bauer_I_Gustav_Klimt01.jpg
Alte tablouri celebre cum ar fi Sarutul, Judith si portretele Emiliei Flöge, apar in toate cataloagele dedicate lui Klimt.
http://www.topofart.com/images/artists/Gustav_Klimt/paintings/klimt014.jpg
Dar cel mai mult si mai mult mie imi place Copacul Vietii/Pomul Vietii :), o lucrare plina de simboluri si care incinta privirea prin finete si luminozitate. Aceasta friza se gaseste la Palatul Stoclet, resedinta unui industrias belgian din Bruxelles pentru care a lucrat Klimt.
In alte texte de referinta e inregistrata sub numele Expectation.
Privind-o am impresia ca elemente de baza ale artei japoneze au fost topite intr-un creuzet magic si apoi au fost recompuse in forme moderne si inedite de catre Klimt.
http://www.artland.co.uk/Klimt_The_Tree_of_Life_Stoclet_Frieze_D-GK2107.jpg
In 1880, dupa terminarea Scolii de Arta din Viena, sectia de pictura arhitecturala/arhitectonica, Gustav Klimt impreuna cu fratele sau, Ernst, si prietenul lor, Franz Matsch, infiinteaza o „companie artistica”. Compania primeste mai multe comenzi printre care si pe cea a regelui Carol I de Hohenzollern.
Asa se face ca ei ajung in Romania, la Peleş.
In perioada executiei lucrarilor, 1883-1886, cei trei zugravi au dormit intr-o camera din mansarda palatului.
Pe atunci Gustav Klimt nu avea inca treizeci de ani si nu era un nume foarte cunoscut in arta europeana, insa la citiva ani dupa, lucrurile aveau sa se schimbe radical.
Picturile de la castelul Peleş nu se ridica la nivelul calitativ al lucrarilor din perioada de aur a artistului, insa sunt considerate interesante si de valoare artistica, si de aceea cinci tablouri de la castel au fost imprumutate pentru retrospectiva Gustav Klimt desfasurata in toamna anului 2007 la Muzeul Belvedere din Viena.
Trist e faptul ca au existat turisti ce au avut neplacuta surpriza sa constate ca unii ghizi de la Peles ridica din umeri atunci cind sunt intrebati de lucrarile decorative executate de Gustav Klimt
Biografia oficiala poate fi citita pe wikipedia, insa existenta i-a fost condimentata de multe aventuri sentimentale, aventuri care de fapt au constituit izvorul inspiratiei sale artistice.
Pictorul nu a fost implicat in relatii de durata decit cu femei de societate, nu cu modele sau cu femei de rind.
Adela Bloch Bauer, sotia magnatului zaharului din imperiul austro-ungar, si una din cele mai bogate femei ale momentului, e cel mai graitor exemplu.
Klimt nu se sfia sa spuna ca scopul lui este sa seduca si sa cucereasca pe cele mai frumoase fete din Viena :).
De fiecare data pictorul se reintorcea la Emilie Flöge, singura lui iubire adevarata. Curios e faptul ca nici azi nu se stie clar daca ei au intretinut relatii intime sau a fost vorba de o iubire platonica.
Emilie Flöge a fost sora sotiei lui Ernst Klimt, fratele lui Gustav, si posesoarea celei mai renumite couture house din Viena, dar a fost totodata si designer vestimentar, creatoare de moda si chiar un fel de fashion model al acelei epoci romantice.
Alti biografi spun insa ca intre ei doi nu ar fi fost vorba decit de prietenie si ca acest fapt se poate deduce usor privind cele doua portrete ce o infatiseaza pe ea, portrete ce contrasteaza prin seriozitate, daca e sa le comparam cu restul portretelor feminine pictate de Klimt.
Ei afirma ca modelul Mizzi Zimmermann, cu care dealtfel a si avut doi copii, ar fi fost marea iubire a lui Klimt.
Dupa moartea sa, paisprezece persoane au revendicat paternitatea, afirmind ca Gustav Klimt ar fi tatal lor sau tatal copiilor lor :), insa principala mostenitoare a bunurilor a fost Emilie Floge.
Cind se vorbeste de Klimt nu se uita sa se accentueze pe ideea erotismului picturilor sale si mereu se afirma ca el a pictat genul de femeie fatala.
Nu sunt de acord cu aceasta etichetare. Cu alta ocazie voi explica si de ce.
Klimt a primit comenzi pentru a decora holul Universitatii din Viena si saloanele celui mai important hotel din statiunea Karlovy Vary/Karlsbad din Cehia.
Picturile de la Viena au fost considerate pornografice si nu au fost facute publice. Din pacate ele nu mai exista pentru ca trupele SS le-au distrus inainte de retragerea lor din 1945.
In spatele tuturor birfelor si cancanurilor, al teoriilor si ipotezelor, al datelor biografice exacte sau incorecte, ramin operele artistului, singurele cu adevarat senzationale … si singurele in masura sa vorbeasca despre Gustav Klimt :)

7 gânduri despre “la Peleş vă aşteaptă Gustav Klimt

  1. >Foarte frumos, imi place ce faci, lucruri decente si clasice. cred ca iti dai seama ca nu prea ai mare lucru in comun cu „jego-sfera” in care se scalda marea majoritate, deci nu te astepta la un trafic prea mare – dar e bine asa. succes !

    Apreciază

  2. >am motiv sa revizitez Pelesul. Klimt este dintre preferatii mei, poate si pentru ca primul album de arta este unul cu reproducerile tablourilor sale celebre, multa vreme doar visam la el. aflam lucruri interesante :)

    Apreciază

  3. >vmChiar o surpriza sa vad ca ti-ai facut timp sa treci pe blogul meu.Nu scriu pentru ‘trafic’, scriu din placere, si nu ma intereseaza cit de multi ma citesc, insa stiu ca am citiva cititori fideli care trec pe aici zilnic, sau la doua-trei zile, sau la sfirsit de saptamina.Ma deprima ‘razboiul in cuvinte’ de pe unele bloguri axate pe subiecte de politica, sport …Totusi la tine pe blog lumea se exprima destul de decent, si se critica ideea nu pe cel ce a lansat-o.chrysallides, daca te-am facut sa te gindesti sa mergi sa revizitezi Pelesul, atunci e bine :)

    Apreciază

  4. >Am citit, foarte documentat articol. Mulți sunt acum influențați de filmul biografic KLIMT, cu Malkowich în rolul omonim (nu mă refer la articolul tău), dar în film e vorba doar de ultimii ani ai artistului, nebunia, boala…nu vom știi cu exactitate adevărul, dar vom vedea cu CLARITATE valoarea și frumusețea operei sale întotdeauna!Frumos articol. Eu mai am multe de arătat, atât din vasta sa operă, cât mai ales din tehnica și subtilitatea argintului și aurului aplicate ca o valoroasă semnătură, inconfndabilă. De asemenea, ai observat că multe lucrări au fost refăcute de artist, sau restaurate și apar altfel, dar cu exact același subiect și aceeași atitudine a subiectului. Acest aspect sper să îl pot povesti. Momentan nu am destul timp, dar sper că va fi folositoare munca mea!Bine zici apropo de ghizi: azi vară am dat de o ghidă la Peleș, îmi venea să o bat, serios, de-o prostie și o infatuare…! Îți dau un exemplu: ghida:”Aceasta e Carmen Silva, pseudonimul Reginei Elisabeta a României”, iar apoi ne spunea:”Repetați în cor:”Cine este Carmen Silva? Este…”! Serios, îmi venea să fug în frumoasa curte a cstelului…la un moment dat un turist i-a zis:”mai taci doamnă, te rugăăăăăm!” (ceea ce supărat-o teribil și l-a scos afară din Sala Maură!).Eu știam de picturile lui Klimt, de la orele de istoria artei, din facultate! Mulțumesc!

    Apreciază

  5. >De abia astept sa scrii si restul articolelor despre Klimt :)Nu ma iau dupa filme. Prefer sa citesc cartile sau sa admir picturile si sculpturile, singurele in masura sa vorbeasca despre creatori … nu sa ma las intoxicata de ceea ce ofera casele de productii cinematografice …

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.