păpuși de colecție … Ana Ponta


(eu le-am numit Prețioasele)

Chiar dacă cititorii acestui blog au depășit vârsta la care se jucau cu păpușile, săbiile de lemn sau ursuleții de pluș, cred că nu se va supăra nimeni să-și aducă aminte ce bine era pe vremea aceea.

Propunerea mea de azi o reprezintă păpușile de colecție concepute și executate de Ana Ponta.


(i-am denuumit Îndrăgostiții din Verona)

 

Se cuvine să spun câteva vorbe despre autoare.
Ana Ponta e o artistă specializată în obiecte decorative și textile, designer și realizatoare de păpuși de colecție unicat.
Cu o experiență de treizeci și cinci de ani această creatoare de artă reușeste să conceapă păpuși cu o mare atenție nu doar pentru cromatică cât și pentru detalii ce rezonează cu latura psihologică a privitorului .

 


(le-am numit Fandositele)

Ana Ponta a participat cu păpușile sale la numeroase expoziții și festivaluri în străinătate și în țară, a expus în diverse muzee și galerii (Muzeul Țăranului Român și Muzeul Satului din București, Expoziția Mitologii Textile în deschiderea Carnavalului de la  Veneția din 2016, Muzeul Civilizației Urbane din Brașov,  Teatrul Toma Caragiu din Ploiești, Muzeul Astra din Sibiu), a realizat păpuși și măști pentru spectacole de teatru și a colaborat cu muzee etnografice pentru o colecție de păpuși inspirate din folclorul românesc.

 


(i-am numit Tristan și Isolda)

 

Această serie de păpuși am fotografiat-o în holul clădirii administrative a Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, și, chiar din prima clipă, am fost cucerită de exponate.

 

Cred că dragostea la prima vedere s-a declanșat și datorită faptului că mai mult de două treimi din garderoba mea se bazează tocmai pe culorile folosite de Ana Ponta pentru păpușile la care tocmai vă uitați … culori de argile și pământuri, de păduri atinse de magia toamnei, culori în care spiritul meu se regăsește instantaneu în orice clipă a zilei, pe oricare meridian al globului ;)

 

 

Aceste  păpuși de colecție absolut superbe au dimensiuni mari, ele reproducând aproape la scara de 1: 1 ființa umană, reprezintă unicate lucrate manual din materiale textile diverse.
Sunt tocmai acelea care au fost expuse la Veneția ;)

8 gânduri despre “păpuși de colecție … Ana Ponta

  1. Multumesc pentru noutatea din postarea ta! Recunosc ca si acum imi mai cumpar jucarii pufoase! Din cand in cand, ca nepotica are prioritate! 😅 Costumele papusilor chiar au culori foarte frumoase, dupa cum ai zis. Fizionomiile nu prea le percep, dar din textil este si cam greu.
    O saptamana excelenta, Exergy!

    Apreciază

    1. Fizionomiile nu se percep deoarece nu sunt puse in evidenta. Trasaturile papusilor sunt foarte sterse, niste umflaturi de suprafata pentru obraji iar ochii de abia marcati, accentul cazand pe vestimentatie, accesorii si uneori pe buze.

      Apreciază

  2. De exceptie postarea ta!Pe langa minunile create de artista,cu multa imaginatie,talent si aprofundata cunoastere a influientei
    culorilor asupra sufletului si bucuriei ochiului,povestea ta despre autoare si exponate,este deosebita! Ce incantare! Felicitari !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.