Marițica Doamna

Szathmari -maritica bibescu 2.jpg
Carol Popp de Szathmari, Maria Bibescu – sotia domnitorului Gh. Bibescu

Muzeul National de Istorie al Romaniei
*

Maria Văcărescu, nepoata boierului poet Ienăchiță Văcărescu, fiica poetului Nicolae Văcărescu, viitoarea doamnă Costache Ghica si apoi soție a lui Gheorghe Bibescu – domnitorul Țării Românești, a constituit pentru mine un personaj destul de incitant pentru a porni in cautarea mai multor date biografice.

Asa cum consemneaza documentele istorice, cea alintată de popor cu numele de Marițica Doamna a fost o femeie pasionala cu mult vino incoace.
In acelasi timp insa Marițica Doamna a fost o femeie culta, instruită la scoala Văcăreștilor, cunoscatoare a celor mai subtile tertipuri si intrigi de la curtile boieresti, de care dealtfel s-a si folosit pentru a ajunge primă doamnă a țării, si totodata un personaj cu un profil psihologic cam dificil de explicat.
Pentru a o putea vizualiza pe tanara Maria Vacarescu, cea care avea sa-l subjuge pentru totdeauna pe pictorul si fotograful Carol Popp de Szathmari, inserez un fragment dintr-un articol :

„Totul incepuse in vara lui 1831, cand fusese invitata in Ardeal – avea doar saisprezece ani – la domeniile familiei Banfy.
Mari iubitori de arta, acestia gazduiau pe atunci diversi artisti, intre ei remarcandu-se navalnicul Carol Popp de szathmari (1812-1888). Acesta avea sa dvina pictor si grafician si primul fotograf roman de arta. Pe atunci nu era decat un tanar de nouasprezece ani.
Lungi plimbari prin parcurile domeniului, dupa-amieze de dulce taifasuiala si idila e gata. A fost chemata degraba la Bucuresti, speranta familiei fiind ca totul se va sfarsi.
Focul ardea insa mocnit, iar eforturile parintilor de a separa cele doua suflete rebele n-au facut decat sa inteteasca flacara. Au planuit impreuna fuga in Italia, in cetatea eterna a Romei.”

Povestea insa nu va avea happy-end. Maria Bibescu va fi data de sotie spatarului Costache Ghica, cu care va convietui o perioada de timp, daruindu-i copii, dar de care nu o lega nici un sentiment deosebit.
Frumusetea ii devenise subiect de discutie si nu putini afirmau ca puterea ei de atractie s-ar datora in primul rand ochilor umbrosi, de cadână, desi dupa parerea mea ochii printesei au ceva din misterul icoanelor bizantine …
Vocea deosebit de melodioasa, vorbirea aleasa si zveltetea trupului constituiau celelalte atuuri.

Dar Maria Văcărescu – Ghica, in ciuda aerului de copiliță nevinovata, a planuit eliberarea din jugul unei casnicii nedorite.
A tras sforile in asa fel incat sa fie invitata in 1843 la ceremonia de incoronare a domnitorului Gh.Bibescu – mizand pe faptul ca va fi remarcata de acesta – asigurandu-si prin relatiile de la curte un loc in primul rand, printre demnitarii de cel mai inalt rang invitati la incoronare.

Conform documentelor adunate de diplomatul Nicolae Petraşcu, Bibescu şi-a cunoscut viitoarea soţie la ceremonia întronării sale. „Într-una din lojele din faţa celei domneşti strălucea frumuseţea Mariei Văcărescu spre care erau îndreptate toate privirile sălii mai mult chiar decât spre scenă. Îmbrăcată într-o toaletă strălucită, ea a fost imediat observată de domn, care s-a îndreptat către loja ei şi i-a declarat că frumuseţea ei ar da o strălucire mai mare tronului Ţării Româneşti”, spun documentele.”
sursa

Gh.Bibescu, indragostit orbeste de Marițica, isi repudiaza sotia – acuzand-o de infidelitate, nerecunoscandu-l pe George (ultimul baiat) drept fiu legitim – devenind astfel liber. In acelasi timp domnitorul face toate demersurile pentru anularea mariajului Marițicăi cu Costache Ghica si obtinerea autorizatiei de a se casatori cu dânsa.
Demersurile sunt incununate de succes si, in septembrie 1845, isi vor uni destinele la Focșani intr-o ceremonie fastuoasa comentata mult in epoca.
http://ebooks.unibuc.ro/istorie/isar/34.htm

Carol Popp de Szathmari va parasi definitiv Ardealul, mutandu-se la Bucuresti, iubind-o in taina pe cea careia ii facuse in tinerete un portret pe care el insusi l-a intitulat „Un ideal care nu se atinge niciodata”.
Mai multe despre acest artist puteti citi aici:
http://bazarpentrupatruanotimpuri.blogspot.ca/2012/08/carol-popp-de-szathmari-sau-regele.html

In paranteza se cuvine mentionat un lucru. Desi deseori Carol Popp de Szathmari este prezentat drept roman, in realitate, iar documentele dovedesc asta, el a fost maghiar.
Bunicul sau, Szathmary Pap Zsigmond, fusese numit in 1760 drept episcop reformat al Transilvaniei.
In arhivele familiei se pastra diploma de innobilare acordata in 1666 de catre imparatul Leopold lui Daniel Nagy, alias Papp, stramosul pe linie paterna al pictorului, diplomă acordată datorita meritelor intelectuale ale acestuia.

Primul portret al blogului de azi o prezinta pe Marițica Bibescu invesmantata intr-un costum traditional romanesc in varianta stilizata, boiereasca. De remarcat salba olteneasca in trei randuri, camasa din borangic, perechea de paftale si detaliile straielor redate cu fidelitate de catre Carol Popp de Szathmari.

Urmatorul portret, pictat tot de Szathmari, ne prezinta mai degraba fizionomia unei fetiscane oarecare din popor …
*

popp szathmari - maritica vacarescu - bibescu.jpg
Carol Popp de Szathmari – Marițica Doamna

Biblioteca Academiei Romane, Cabinetul de Stampe
*

Detaliile costului popular ies si aici in evidenta. Portretul nu e o capodopera dar merita analizat datorita valorii de document istoric vizual.

Un alt portret o infatiseaza pe Marițica Doamna in ultima parte a vietii, probabil dupa abdicarea sotului ei de pe tronul tarii in 1849.
*

Lecca - Maritica Bibescu-Vacarescu -Ghika.jpg
Constantin Lecca, Marițica Doamna
Academia Romana, Institutul de Istoria Artei
*

Detaliile costului popular ies si aici in evidenta. Portretul nu e o capodopera dar merita analizat datorita valorii de document istoric vizual.

Un alt portret o infatiseaza pe Marițica Doamna in ultima parte a vietii, probabil dupa abdicarea sotului ei de pe tronul tarii in 1849.

Constantin Lecca surprinde eleganta unei femei mature, pe al carei chip regasim aceiasi ochi umbrosi, dar si o tristete ascunsa. O taina poate …
Acoperamantul de pe cap nu e specific portului popular romanesc, mai degraba celui italian. Costumul popular insa, identificat a fi specific arealului Brasov – Fagaras – Sibiu, trebuie pus in legatura cu faptul ca cei doi, dupa abdicare, au trait o perioada la Brasov.
Bolnava de cancer, Marițica Bibescu, fostă Ghica, născută Văcărescu se va stinge din viata in 1860 la varsta de doar patruzeci si cinci de ani.

Vreau sa spun ca nici acoperamantul capului din primul tablou al lui Szathmari nu pare a fi romanesc. Ma duce cu gandul la Orient desi, din cate am incercat sa aflu, in zona Banatului si  Hunedoarei au existat sate in care fetele isi impodobeau capul cu un fel de caciulițe pe care erau cusute monede din argint sau aur denumite „căpițe de taleri”.

Multa vreme am trait cu impresia ca pictorul Lecca ar fi fost moldovean, si asta datorita unei coincidente. O perioada de timp directorul policlinicii studentesti din Iasi (Tudor), a fost doctorul Lecca … despre care noi aflasem ca s-ar trage dintr-o veche familie de boieri moldoveni.
Documentandu-ma putin pentru postarea de azi am descoperit, nu fara o vadita nemultumire, ca pictorul Constantin Lecca nu are radacini in Moldova ;)

Mai exista se pare un alt portret al acestui personaj feminin, si traiesc cu impresia ca e cel mai bine realizat, desi apartine unui (ilustru) anonim.
*

maritica-bibescu-ploiesti-182x300.jpg
Marițica Bibescu, pictor anonim

Respectiva pictura, nesemnata, se gaseste in colectia Muzeului Județean de Artă din Ploiești.
Tare mi-ar place sa am o imagine de buna calitate a acestei picturi … poate ca mă va ajuta cineva.
Eu sper :)

14 gânduri despre “Marițica Doamna

  1. Deosebita si interesanta aceasta postare;m-a determinat sa ma transpun in acele vremuri, sa o vad aievea pe Maritica Doamna, din relatarile tale amanuntite,alaturi de portretele ei.Cred ca toti pictorii,ce au reprezentat-o au surprins ochii ei frumosi, cu sprancene drepte…Multumesc pentru delectare !

    Apreciază

  2. Fascinant! Și totuși, a fost o epocă în care femeile erau femei și doamne, lucru aproape imposibil azi, când rolurile aproape că s-au inversat. E importantă egalitatea asta, am luptat toate pentru ea, dar oare nu era o supremație, așadar mai mult decât o simplă și discutabilă egalitate, în condițiile în care o femeie putea schimba, prin simpla prezență, destinul unui mare om, nu doar bărbat, ci conducător?! Ne referim adesea la Henry VIII vizavi de căsătorii și amoruri, dar o dragoste ca a lui Gh. Bibescu pentru Maria mai rar se găsește! Maria Bibescu era de o rară frumusețe, noblețe a ținutei, chiar e posibil să fi fost cea mai frumoasă femeie a timpului său și asta nu e puțin, dimpotrivă, dacă iubirea lui Gh. Bibescu pentru ea a schimbat cursul istoriei. Admirabil articol!

    Apreciază

    1. Ceea ce ma intriga la Maritica Vacarescu e ca, in ciuda evenimentelor ce-i constituie biografia, poarta pe chip valul unei inocente.
      Chiar si la patruzeci de ani, in acel portret realizat de Lecca, ne intimpina chipul unei femei blande pe care se intrevede puritatea sufleteasca … nimeni nu ar putea banui ca o astfel de femeie a dus la distrugerea unei casnicii.
      Prima sotie a domnitorului Gh. Bibescu si-a pierdut mintile dupa divortul impus.
      Iar prima lui sotie nu era o femeie oarecare ci printesa Zoe Mavrocordat – Brancoveanu, cea mai bogata fata a epocii ei, personaj provenind dintr-o familie aritocratica ce a dat istoriei mai multi domnitori si oameni politici.

      Cred ca, in contextul istoric de la acea data, cand intrigile, tradarile si inlaturarile de la tron constituiau lucruri la ordinea zilei in tarile romanesti, Gheorghe Bibescu chiar si-a pierdut mintile daca a fost capabil sa intre in conflict cu biserica ortodoxa pentru a obtine divortul, dar si in conflict cu membri influenti ai familiei primei sotii.
      Cred ca abdicarea de aici i s-a tras!
      Acesta a fost pana la urma pretul platit pentru a o avea pe Maritica :)

      Apreciat de 1 persoană

      1. Orice are un preț și e posibil ca cel care plătește să știe și să-și asume. De aceea am făcut paralela cu Henry VIII al Angliei și Anne Boleyn, decapitata sa soție…Despre splendida Marițica ce mai pot spune?! Dacă m-ar fi măritat părinții forțat cu un om pe care nu-l iubeam, aș fi procedat la fel. Sunt împotriva infidelității în egală măsură cum sunt împotriva căsătoriilor aranjate de părinți sau de alții, doar că ultima variantă mă chiar dezgustă. Omul trebuie să poată alege cu cine își petrece intimitatea, viața.
        Da, am citit ceva despre Zoe Mavrocordat – Brancoveanu și-mi pare rău, a suferit nedrept. Dar am convingerea că ar fi fost mai umilită dacă o amantă i-ar fi luat locul. E o părere strict personală. Similititudi se pot face și cu Marquise de Pompadour, păstrând proporțiile.
        De ce nu folosim noi propria istorie pentru ecranizări cinematografice, care ar bate alte pagini celebre, provenite din Vest, iată o întrebare… Mai ales că noi am avut și avem femei cu adevărat frumoase, culte, celebre, lăsate într-o uitare pe care numai cartea Trecute vieţi de Doamne şi Domniţe a lui Constantin Gane și câte o pagină de pe bloguri ca al tău, le scoate la lumină!

        Apreciat de 1 persoană

        1. In ceea ce priveste scenariile de film sunt perfect de acord cu tine. Cred ca daca cineastii romani s-ar pune serios pe treaba, iar istoricii i-ar ajuta putin, ar putea realiza niste filme de epoca ce ar sta printre primele in box office :)
          De subiecte, dupa cum se vede bine, nu ducem lipsa !

          Apreciază

  3. P.S. Fac încă o precizare. În cei 92 de ani de viață, Zoe Brâncoveanu (1800-1892), beneficiază de câteva reprezentări celebre în arta vremii. Theodor Aman a imortalizat-o în Portretul Principesa Zoe Brâncoveanu, la Biserica Domnița Bălașa are un momument funerar deosebit, unde apare și în tabloul votiv al ctitorilor. Dar acesta e un alt subiect, poate odată…altă dată.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Unde ne sunt regizorii?

      Cred ca ar trebui sa luam exemplu de la coreeni care au declarat necesitatea ecranizarii dramelor istorice coreene drept unul din obiectivele lor nationale :)

      Apreciază

  4. Please be aware of bpclaimshelp.com, its a scam phishing website run by the notoriuse X CON,
    junkie, alcohilc & scam artist William Cayman Bohack,
    or known to his enemies, Bill Bohack.
    He has teamed up with Band Gates real estate attornies in Sarasota Florida (they
    have a virtual office in Sarasota. (not a real one) – gives you an idea how these people opperate).
    Avoid these people and companies, they do not pay thier invoices, they have had plenty of
    oppotunities to pay, but they fucked with the wrong marketing company this time.
    athey also run a scam lead broker business luring in victims of medical
    malpractice and selling thier details to the higest bidding attorny willing
    to pay (data protection act broken right there)

    BILL BOHACK SCAMMER
    BAND GATES ATTORNIES SCAMMERS

    Dont get burned like we did, and many before us. These people can suck you in and make false deals
    and then dont pay.
    Hey this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
    manually code with HTML. I’m starting a blog soon but
    have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience.
    Any help would be greatly appreciated!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.