bun regăsit în anul 1dCov

Dragoste sau ură ?
Depinde cum privești, din ce unghi privești, cât timp privești și cu ce dispoziție sufletească privești.

Azi, în prima mea postare din anul întâi după Covid, cred că una din cele mai potrivite idei e cea rostită de Aldous Huxley pe 20 martie 1962 la Universitatea Berkeley, Berkeley Language Center.

” There will be, in the next generation or so, a pharmacological method of making people love their servitude, and producing dictatorship without tears, so to speak, producing a kind of painless concentration camp for entire societies, so that people will in fact have their liberties taken away from them, but will rather enjoy it, because they will be distracted from any desire to rebel by propaganda or brainwashing, or brainwashing enhanced by pharmacological methods. And this seems to be the final revolution.”

Traducerea în limba română am luat-o de pe blogul pietrelevorbesc.wordpress.com dintr-o postare publicată pe 7 aprilie 2015.
https://pietrelevorbesc.wordpress.com/2015/04/07/minunata-lume-noua/

„Va exista, în cursul generației următoare sau nu foarte departe de aceasta, o metodă farmacologică de a-i face pe oameni să-și iubească robia, creând dictaturi fără lacrimi, ca să spunem așa, și producând un fel de lagăre de concentrare nedureroase pentru societăți întregi, astfel încât oamenilor le vor fi luate libertățile, dar le va plăcea, fiindcă vor fi distrași de la orice dorință de a se răscula, prin propagandă sau spălarea creierelor, sau prin spălarea creierelor îmbunătățită prin metode farmacologice. Și aceasta pare să fie ultima revoluție!”

Oameni buni, noi nu am fost făcuți să trăim veșnic pe acest pământ !

2 gânduri despre „bun regăsit în anul 1dCov

 1. Bine ai revenit, draga mea! ♥
  M-a trecut un fior din cap până în picioare… Din nou gândim la unison. În ultimele zile am recitit ”1984” a lui Orwell și ”Minunata lume noua” a lui Huxley. Urmează ”Fahrenheit 451”, mă tem că vom ajunge și acolo. Totuși, nu se poate să nu fie o cale de a evita asemenea grozăvii.

  Apreciază

 2. Bine ai revenit, Exergy! Sper ca pe unde ai umblat ti-ai incarcat bateriile si ai descoperit noi lucruri interesante.
  Si recunosc ca este a treia oara cand reintru la tine si de data asta incerc un comentariu.Oricat suna de aiurea, eu nu am reusit sa citesc 1984 ( desi am inceput-o) si nici pe cealalta nu am citit-o. Doar comentarii si fragmente in diferite articole. Ma cuprinde acelasi sentiment ca atunci cand ma gandesc la filme horror, la care oricum nu ma uit. Chiar daca in final exista cumva un happy end, vorba vine. Acesti oameni au avut trezirea lor si viziunea despre evenimente care pot incatusa umanitatea si chiar o fac, dupa cum se vede in prezent. Mereu insa circula prin neuronii mei intrebarea daca au fost fiinte care i-au folosit ca bibliografie pentru transpunerea in practica a anumitor idei, eventual ‘imbunatatite’. Parerea mea este ca
  asa s-a intamplat, desi nu exista dovezi, decat poate in oceanul informational de prin preajma noastra.
  In fond au fost atatea evenimente si semnale de atentionare si totusi se intampla lucruri…
  Fiecare problema are in fond o solutie, doar ca uneori este greu de formulat chiar problema in sine!
  La buna reauzire si inca o data, bine ai revenit! :)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.