Asta vară, la Muzeul Etnografic Samuil și Eugenia Ioneț din Rădăuți, am descoperit câteva adevărate bijuterii pe pânză.
Atunci mi-a venit ideea să deschid pe blog un nou thread axat pe cămășile tradiționale românești văzute și fotografiate de mine fie prin muzee, fie pe la diverse festivaluri sau evenimente, fie pur și simplu pe stradă.
Am în colecția mea virtuală câteva piese remarcabile, bijuterii veritabile pe pânză, unicate ce bagă în cofă marile case de modă și pot stârni invidia multor designeri celebri.
Voi începe azi cu o cămașă tradițională de sârbâtoare de la sfârșitul sec al XIX-lea din colecția muzeului rădăuțean. Este vorba de o cămașă în patru foi (față, spate, două mâneci), cu altiță și încrețitură la gât.
Altița reprezintă partea ornamentală din partea de sus a mânecii. În cazul de față putem vedea o altită combinată, în trei rânduri, compusă din motive geometrice și motive florale stilizate.
Această valoroasă piesă etnografică bucovineană, cu mâneci bogate, a fost adusă din satul Hurjuieni, comuna Gălănești.
Comună se află pe traseul dintre orașul Rădăuți și Mânăstirea Putna.
Pe lângă subtilele modele geometrice cămașa are și un remarcabil echilibru cromatic. Nu mai vorbesc de vibrația culorilor și calitatea firelor folosite pentru cusut, ambele foarte bine păstrate după mai bine de un secol și jumătate.
Motivele florale stilizate sunt realizate prin broderii cu acul.
Cu un simplu click pe galeria de imagini puteți vedea detaliile cusaturilor și textura pânzei excelent conservată peste ani.
Minunate lucraturi! Sper sa se pastreze aceasta traditie de a coase astfel de splendori si nu doar sa le descoperim prin muzee!
Multumesc Exergy pentru initiativa. Sper ca esti bine. O saptamana minunata sa fie la tine! :)
ApreciazăApreciază
In Bucovina lucrurile stau bine. Zeci de fete si doamne au inceput sa coase camasi cu margele, acele camasi bucovinene deosebit de migaloase.
Unele dintre ele au studii superioare, dar, spre mirarea multora, s-au dedicat acestei munci cu tot sufletul.
In ultimii opt zece ani in toate Romania se observa renasterea iei si a celorlalte obiecte traditionale de vestimentatie (cingatori, traistrute, zgardane si bratari, marame si chiar bundite) dar si a pieselor decorative (scoarte si covorase cu motive traditionale, obiecte din lemn sculptat, icoane pe sticla, ceramica, impletituri din paie sau nuiele) care sunt din ce in ce mai bine cumparate la targuri.
In Bucovina toti copiii de scoala si gradinita au costum popular. Bineinteles ca dupa posibilitati … unii au camasi cusute mecanic, altii au camasi cusute manual de mamele, bunicele sau matusile lor.
Important e ca au ceva in garderoba care ii leaga de locul in care s-au nascut.
Sunt tot mai dese nuntile care cau ca dress-code costumul popular iar la slujbele de la biserica din orase a devenit ceva obisnuit ca femeile sa vina imbracate in ii si cu marame, esarfe brodate sau baticuri traditionale pe cap.
In urma cu treizeci de ani asemenea vestimentatii nu puteau fi vazute intr-o biserica de la oras.
Aceleasi lucruri se intampla si in Maramures.
ApreciazăApreciază
Adevărate bijuterii, sunt incredibil de frumoase!
ApreciazăApreciază
Toocmai datorita faptului ca sunt frumoase incerc si eu sa le promovez aici pe blog.
Te mai astept pe aici cu surprize pe borangic, panza de canepa, de in, bumbac sau lânică.
ApreciazăApreciază