poveste fără sfârșit

Am intitulat astfel această postare deoarece am impresia că plagierea portului popular românesc de către designeri străini și case de modă de renume nu se va încheia niciodată.

Astăzi mă voi opri la o piesă din patrimoniul cultural al bistrițenilor.
E vorba de un pieptar cu bumbi, cunoscut și sub numele de pieptar câmpenesc, confecționat manual în India și vândut pe situl Moda Operandi contra sumei de 4392 $.
Problema e că posesoarea brandului Figue, cea care a oferit spre vânzare aceasta minunată piesă vestimentară, a prezentat-o în colecția ei ca fiind o ”gypsy vest”.

Demonstrarea plagiatului îi aparține Alinei Isakovic, fondatoarea brandului IIana (ii Ana).

Deja mă enervasem la aflarea informațiilor referitoare la noul plagiat … dar m-am mobilizat pentru o cercetare mai amplă pe Internet dorind să înțeleg cum de s-a ajuns aici.

Mai întâi am avut bucuria să decopăr că respectivul pieptar din Bistrița-Năsăud a fost inclus în lucrarea Portul Popular de Sărbătoare (1984) scrisă de Elena Secoșan si Paul Petrișor.
Imaginea pieptarului am descoperit-o pe pagina de Facebook Arta Acului la Români.

Nu vă rămâne decât să comparați imaginile.

Apoi am purces în căutarea proprietarei brandului Figue.
Este vorba de Stephanie von Watzdorf. Are o biografie interesantă … dar cel mai mult sunt mulțumită de elucidarea unui semn de întrebare.

Doamna von Watzdorf se naște în 1972 într-o familie multiculturală.  Tatăl ei a fost un comerciant de artă cu origini germane și franceze iar mama o balerină rusoaică. Dar nu o balerină oarecare ci fata renumitului coregraf Leonide Massine, amic cu Picasso și alți artiști ce-l frecventau pe celebrul pictor.

Stephanie von Watzdorf va absolvi  renumita Parsons School of Art and Design obținând din partea lui Calvin Klein premiul Golden Thimble (Degetarul de Aur) și o scrisoare de  recomandare ca intern pentru Yves Saint Laurent.
Cu un așa început promițător în lumea modei era clar că parcursul va fi pe măsură.
Ulterior va lucra pentru nume mari … Giorgio Armani, Ann Taylor, Ralph Lauren și, ce să vezi, din anul 2004 pe post de designer principal  pentru Tory Burch.
Da, exact acea Tory Burch care copiase fără scrupule sumanul din Tismana prezentându-l ca fiind de inspirație africană.

https://exergy33.wordpress.com/2017/08/02/prea-mici-pentru-o-industrie-atat-de-mare/

Am descoperit că ucenica dorea parcă să-și depășească maestra în ”arta plagiatului vestimentar ” ;)
Sunt convinsă că în atelierele de creație Burch a descoperit în amănunt frumusețea portului tradițional românesc.
Totuși nu pot înțelege cum de o persoană cu studii solide de fashion și design se poate coborî atât de jos și fura efectiv un model. Un furt cu bună știință și cu desconsiderarea totală a creatorilor anonimi români.
Am aflat, tot cu ajutorul Internetului, că ea a angajat sute de artizani din Etiopia, Kenya și India pentru a-i realiza ”creațiile”. Aceștia execută piesele vestimentare după desenele date convinși fiind că-i aparțin ei.
Dar nu are rost să mă mir deoarece mi-e foarte clar că, din poziția de designer principal pentru Tory Burch, a participat la furtul  sumanului oltenesc de la Tismana.

Figue înseamnă smochină în franceză.
Stephanie van Watzdorf spune că smochina e fructul preferat și-i aduce aminte de copilărie, de vacanțele petrecute alături de părinți în italia.
Stephanie a declarat că piesele vestimentare create de dânsa se adresează persoanelor neconformiste, boeme, spiritelor libere, călătorilor înnăscuți …
Într-un interviu afirma ; ”The Figue woman is timeless and ageless”.

Sunt convinsă că acest pieptar nu este singura piesă vestimentară furată și apoi trecută pe nume propriu. Sunt convinsă că a plagiat/furat din patrimoniul  țărilor africane, sud-americane, asiatice,  mizând pe faptul că sunt șanse slabe de a fi descoperită și că, chiar dacă cineva îsi va da seama, nimeni nu îi va face nimic și nu va fi trasă nicăieri la răspundere.

Tot despre spinoasa temă a plagiatului in lumea modei puteți citi o mai veche postare.

https://exergy33.wordpress.com/2017/09/19/schileru-versus-valentino/

 

Un gând despre „poveste fără sfârșit

  1. Pingback: inspirații în alb negru | -X-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.