ultima zi din primul an de școală

Fotografia e rezultatul unei pure întâmplări, una fericită după cum se vede.
Făcusem o plimbare în Parcul Herăstrău și deși era mijlocul săptămânii m-am gândit să intru la Muzeul Satului. Știam că majoritatea evenimentelor se organizează la sfârșitul săptămânii.
Dar în acea zi, spre norocul meu, o clasă de copii ce tocmai absolviseră primul lor an de școală își sărbătoreau finalul de an pe scena Dumitra, o scenă în aer liber amplasată chiar la intrarea în muzeu.

Am asistat și eu la programul lor artistic care m-a surprins prin inedit. Nu prin ineditul cântecelor, poeziilor sau dansurilor ritmate ci prin felul inedit în care se comportau copiii și învățătoarea lor.
Nimeni nu era stresat sau speriat că ar putea să greșească. Orice mică greșeală, ezitare sau bâlbâială,  era urmată de aplauze și încurajări din partea învățătoarei și colegilor. Ba chiar am observar că se bucurau și de abia așteptau ca cineva sa greșească pentru a se putea manifesta zgomotos pe scenă prin urale, aplauze și gesturi de voioșie,

Apoi am asistat la o paradă a alfabetului. Fiecare copil din clasă a prezentat o literă, fie litera cu care începea numele său, o literă care se regăsea în numele sau prenumele său, sau o literă de care copilul se simțea mai atașat din varii motive.

Apoi a urmat premierea. Toți copiii, dar absolut toți copiii au fost premiați.
Nimeni nu a luat premiul I, nici premiul II sau III.
S-au dat premii interesante, unele chiar ciudate, care au stârnit aplauze și urale din partea părinților așezați pe scaunele din fața scenei.
Cea mai bună actriță, cel mai prietenos băiat, cel mai bun desenator, cea mai prietenoasă fată, cel mai bun povestitor, cel mai sportiv băiat, cel mai descurcăreț copil, cel mai bun dansator, cea mai bună dansatoare, cel mai sensibil băiat, cea mai sensibilă fetită, matematicianul clasei, umoristul clasei, meșterul clasei, recitatorul clasei, cel mai bun organizator, sportiva clasei, cea mai frumoasă voce, psihologul clasei, inginerul clasei … și tot așa.

Deși premierea se terminase nimeni nu se dădea dus de pe scenă.
I-am observat pe îndelete cum se comportau. Toți copiii erau dezinvolți, nimeni nu era stingher sau retras. Se trageau unul pe altul la dans, se strigau pe nume, se îngrămădeau să facă fotografii știind să pozeze în grupuri mici sau mai mari, roiau în jurul învățătoarei ca niște albine în jurul unei flori, discutau gălăgios făcând semne de efuziune în direcția părinților contaminați la rândul lor de energia debordantă și bucuria copiilor.
Toți erau frumoși. Cele mai multe fetițe purtau coronite de flori iar majoritatea băieților aveau cămăși albe cu papioane colorate.

Deși în chioșcul dedicat sunetiștilor părinții amenajaseră un bufet cu sucuri, apă minerală, dulciuri, mici gustări, fructe și cafea … copiii păreau să-l ignore.
Foarte rar câte unul venea să ia ceva, în special apă, căci toți, exact ca albinele, transformaseră scena într-un stup. Roiau în pași de dans discutând foarte siguri pe ei diverse lucruri.
Nu am văzut pe nici unul să stea retras. Așa împreună îmi induceau ideea unui grup foarte bine sudat. Un liant misterios îi ținea împreună.
Nu știu dacă realizau valoarea învățătoarei lor. Poate că în subconștient da, căci limbajul corporal al fiecăruia în parte vorbea despre apropierea față de cea care-i învățase ceva la fel de important, dacă nu chiar mai important, decât alfabetul.
Să fie ei înșiși :)

 

7 gânduri despre „ultima zi din primul an de școală

 1. Frumoasă scena. S-a simţit entuziasmul lor descris cu entuziasmul tău.
  Foarte bună ideea de a nu mai face diferenţe la premii. Cred că e una dintre puţinele idei bune din sistemul de învăţământ al ultimilor ani.

  Apreciază

 2. Ai surprins minunat aceasta scena,cu manifestarile „Adevarate” ale unor copii reali,fara roluri invatate „pe de rost”,o perfecta
  armonie intre ei,inclusiv invatatoarea,ca o zana buna,care a reusit sa-i faca adevarati !Foto e minunata,e fericirea !

  Apreciază

 3. Pingback: ultima zi din primul an de școală (2) | -X-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.