un tablou scandinav … o poveste scandinavă

 


Peder Severin Krøyer, Anna Ancher and Marie Krøyer on the Beach at Skagen, 1893, (54 by 60cm),
Private Collection, UK.

 

Cred că e timpul să revin la vechile mele postări despre pictori și tablouri ;)
Mi-a fost greu să reînnod firul acestor postări deoarece nu găseam tabloul care să relanseze subiectul.
Am căutat și, voila, am descoperit ceea ce trebuie. Un tablou în culori estivale cu gust de vacanță și o interesantă poveste în spate.

Dar să încep cu începutul ;)

Tabloul propus azi, deși estimat la 150 000 – 250 000 GBP, a fost vândut de casa de licitații Sotheby contra unei sume de aproximativ 490 000 GBP (lire sterline) și a intrat într-o colecție particulara din Marea Britanie.

Autorul lui e Peder Severin Krøyer(1851-1909), pictor danez de factură impresionistă ce a făcut parte din așa numitul grup de la Skagen.

Pictura în cauză o înfățișează pe soția sa, pictorița germano-daneză Marie Triepcke, împreună cu Anna Ancher, la rândul ei pictoriță și totodată soția lui Michael Ancher, un bun prieten.
Ei patru făceau parte din colonia de pictori de la Skagen, un oraș port la Marea Nordului,

Peder Severin Krøyer a fost influențat de Monet, Sisley, Renoir, Manet, Degas …
Legătura cu Marie Triepcke a fost una cu năbădăi. A început cu o dragoste la prima vedere, a continuat cu o relație de iubire înainte de căsătorie, s-a prelungit într-o căsătorie ce părea ideală și s-a sfârșit într-un mod tensionat atunci când ea îl va părăsi pentru compozitorul suedez Hugo Alfvén cu care ulterior se va căsători.
Compozitorul suedez s-a îndrăgostit de Marie privind picturile realizate de Krøyer dar de abia în Italia a cunoscut-o în realitate. Iubirea lor s-a aprins ca o flacără și a durat în pofida faptului ca el era cu cinci ani mai tânăr.
Ea nu se va sfii să se afișeze cu el în public. Ba chiar au trăit împreună la Skagen fără să se ascundă de soțul ei căruia îi ceruse divorțul imediat ce se întorsese din Italia. Pe vremea aceea femeile nu puteau intenta divorț în Danemarca.
De abia după ce a rămas însărcinată cu Hugo Alfvén, soțul ei a consimțit divorțul.

Peder Severin Krøyer va suferi în urma acestei despărțiri și va muri la doar cincizeci și opt de ani, pe jumătate orb, cu sănătatea mentală profund afectată.
Interesant e faptul că în ultimii opt ani de viață el a pictat tablouri în ciuda faptului că era pe jumătate orb.

Peder Severin Krøyer, Summer Evening on Skagen’s South Beach, 1893 now in the Skagens Museum, Skagen (the final large scale version).

 

Tablourile prezentate în continuare fac parte din așa numita ”perioadă albastră” a pictorului și, ambele, reprezintă aceleași personaje ca și în primul tablou.
Toate aceste studii portretistice se vor concretiza într-un tablou final de mari dimensiuni, actualmente expus la Skagen.

Peder Severin Krøyer, Summer Evening at the South Beach, Skagen. Anna Ancher and Marie Krøyer, 1893 in The Hirschsprung Collection, Copenhagen (small version)

 

În continuare mai propun un tablou ce pare că a fost pictat de același autor. Dar nu e așa ;)
Acest ultim tablou reprezintă o copie care are în spate o mică povestioară amuzantă.


Michael Ancher, Anna Ancher and Marie Krøyer on an Evening Walk on South Beach, 1897, in the Michael and Anna Ancher House, Skagen (Ancher’s copy of the painting by Krøyer)

Michael Ancher a împrumutat tabloul de la prietenul său și, în mare taină, l-a copiat.
Mai târziu i-a scris o scrisoare lui Krøyer în care și-a mărturisit păcatul spunând că i-a plăcut foarte mult pictura și nu s-a putut abține să nu o copieze mai ales că, după cum se știe, una din cele două personaje era chiar soția lui.
Acest fapt l-a amuzat pe Krøyer care, în stilu-i caracteristic, l-a iertat pentru ”fals” ;)

Mă bucur mult că i-am descoperit pe acești patru pictori danezi și, sper, că voi avea răbdarea si inspirația necesară pentru a scrie mai mult despre ei.

 

6 gânduri despre “un tablou scandinav … o poveste scandinavă

  1. Ma bucur sincer ca abordezi ,din nou arta,pictura! Cum nu stiam mai nimic despre omul Kroyer si pictura sa, am gasit
    destul de multe imagini cu tablourile sale.Adevarat,este un realist,influientat de impresionisti,mai ales in tratarea peisajului;
    minunate imaginile prezentate,simti ca respiri aerul marin,pur;cred ca aceste scene pe tarm sunt cele mai reusite,avand
    o lumina speciala…
    Din compozitiile complicate de multimea personajelor(admirabil personalizate) o aleg pe cea cu imensul foc pe plaja,in
    noaptea lui Ivan Kupala.
    Le voi astepta cu drag pe toate !

    Apreciază

  2. Mă bucur că ai revenit la postările despre artă, le reușești ca nimeni altcineva!
    Picturile lui Kroyer m-au trimis imediat cu gândul la lucrarea unui alt scandinav, Anders Zorn, intitulată Sommarnöje. Au ei un fel aparte de a reprezenta marea, o culoare specifică, nemaiîntâlnită în peisajele marine de pe alte meleaguri. Să fie un specific al zonei, dat de calitatea luminii din Scandinavia?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.