tortuleț ;)

 

Fără să fac vreun efort anume, fără să mă concentrez în mod conștient, îmi rămân în minte cuvintele folosite de oameni. Mai bine zis algoritmul lor de exprimare.
La cumpărături, în cercurile de cunoștințe și prieteni, în mijloacele de transport, la bancă sau policlinică, în aeroport, la expoziții sau pur și simplu pe stradă atenția îmi e atrasă pe nesimțite de cuvinte …
De multe ori prima impresie despre cineva se conturează cu o viteză fantastică pornind de la numai o mână de cuvinte.

Am observat că femeile cu câteva kilograme în plus, sau cele supraponderale, au tendința de a folosi diminutive atunci când vine vorba de legume, fructe și tot ceea ce ține de mâncare.
Cu cât mai multe kilogramele în plus cu atât mai mare e probabilitatea ca vocabularul compus din diminutive să se lărgească și frecvența de utilizare a fiecărui cuvânt în parte să crească.

Deci se va vorbi de roșioare, sălățică, cărniță, pâinică, măslinuțe, tartinuțe, prăjiturică, iaurțel, căpșunele, brânzică, cartofiori, cafeluță, lăptic, morcoviori, supică, pulpițe, borcănele, platouaș, gustărică, cârnăciori, fasolică, oușor, ciorbiță, țuiculiță, fripturică, vinișor, borșuleț, smântânică, ciupercuțe, tortuleț,  …

Dar mi s-a întâmplat o fază desprinsă parcă dintr-un roman franțuzesc de duzină de la începutul secolului trecut.
Stăteam pe scaunul rigid al autobuzului și mă uitam prin geamul prăfuit pe care șiroaiele de ploaie, acum uscate, desenaseră hărți indescifrabile.
În spatele meu o doamnă corpolentă cu o voce sonoră, totuși plăcută, vorbea la telefon. Inutil să mai spun că auzeam perfect toate detaliile discuției.
La un moment dat am devenit cu adevărat atentă. Ea îi spunea cuiva de la „capătul celălalt al firului” telefonului mobil cum să caute ceva pe internet.
„Ți-am spus doar  că e simplu. Toate chestiile alea despre domnițe poți să le citești acolo. Sunt și picturi cu ele. Nu dragă, e simplu ca bună ziua, tastezi exergy + trecute vremi de doamne și domnițe și-ai să nimerești direct acolo pe bloguleț.”

Bloguleț ;)
Mi s-a părut de-a dreptul imposibil, probabilitatea se apropie de zero, ca să fiu față în față … mai bine zis spate în spate, cu o cititoare a blogului meu.
Dar ceea ce m-a surprins a fost faptul că modestului meu blog, ca număr de accesări zilnice, i-a fost atașat un diminutiv … în ciuda faptului că a depășit respectabila vârstă de unsprezece ani de activitate neîntreruptă.

10 gânduri despre „tortuleț ;)

 1. Eu interpretez cuvantul ca pe un alint! Oricum, situatia este fabuloasa! Universul mereu conspira in jurul nostru si face tot felul de intersectii! Cred din ce in ce mai mult in aceasta idee! : )
  O saptamana luminata si plina de senin, Exergy!

  Apreciază

  • Acum ca ti-am citit punctul de vedere trebuie sa-ti spun ca sotul meu, care considera ca se pricepe la oameni … si chiar are fler in privinta asta, sustine mereu ca persoanele mai grase sunt caracterizate de afectiune, au suflet bun, sunt inimoase.
   Daca e logic sau nu, e greu de spus :) … dar sa fie oare vreo legatura intre diminutive, persoanele mai corpolente si afectivitate ?

   Apreciază

 2. Ideea de legatura intre supraponderali si afectivitate ii apartine sotului meu, nu mie :)
  Insa am observat ca, intradevar, femeile mai plinute au tendinta de a folosi diminutive atunci cand vine vorba de mancare.
  Poate ca o explicatie logica in acest ultim caz ar fi faptul ca persoanele respective au impresia ca prin acest tertip lingvistic reduc caloriile sau marimea unei portii de mancare :)

  Apreciază

 3. Hahaha! ”Bloguleț”!!! Esențial este însă că era o cititoare a blogului și îl mai și recomanda altcuiva. Trebuie s-o ierți!
  Sunt persoane care păstrează în limbaj diminutivele alimentare ca urmare a folosirii lor timp îndelungat în discuțiile cu copiii. Cam așa cum soțul rămâne ”tati” și soția ”mami” după ce cresc primul copil. ;)

  Numai bine, dragă exergy (sau icsulica)!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.