Sanyu … un Matisse chinez


Sanyu, Vas cu flori (1930)

 

Rareori am vorbit pe blog despre pictorii chinezi și, tocmai de aceea, recenta lucrare a lui Sanyu vândută de casa de licitații Aguttes pentru suma record de 8.7 mil dolari constituie un motiv perfect pentru a-l aduce în discuție pe acest interesant pictor.

https://exergy33.wordpress.com/2014/01/06/un-dali-chinez/

https://exergy33.wordpress.com/tag/lin-fengmian/  

 

Sanyu, pe numele său adevărat San Yu sau Chang Yu, s-a născut în provincia Sichuan din China în 1901. Familia lui deținea una dintre cele mai mari țesătorii de mătase din provincie.
Bunăstarea financiară i-a influențat mult cursul vieții.
Familia și-a permis angajarea de profesori particulari care să îl educe în privat, acasă. Pe lângă materiile obligatorii cuprinse în programa școlară, Sanyu a avut șansa să ia lecții de caligrafie cu maestrul Zhao Xi – cel mai renumit caligraf al momentului din Provincia Sichuan.

 

Lucrarea aceasta pe un superb fundal verde îmi place la nebunie căci recunosc acolo elemente de caligrafie chineză reinterpretate în manieră picturală europeană.
Nu întâmplător Sanyu a primit supranumele de Matisse al Chinei ;)

Reiau firul biografic.
În 1920, la doar nouăsprezece ani, Sanyu va pleca în Europa cu sprijinul financiar al familiei. După doi ani trăiți la Berlin pictorul ia hotărârea să plece la Paris.
Aici va alege să urmeze o școală de pictură mai puțin renumită deoarece dorea cu tot prețul să-și conserve elementele de bază ale stilului oriental însușit acasă ca apoi să le implementeze în noile tehnici de artă vestică cu scopul declarat de a realiza o simbioză artistică.

 

 

O perioadă de timp Sanyu a fost captivat de nudurile feminine pe care prefera să le realizeze în tuș.
Și în acest nud se regăsesc elemente din picturile lui Matisse dar și eleganța simplă a caligrafiilor chinezești.

La Académie de la Grande Chaumière unde a studiat Sanyu au studiat de-a lungul timpului destule persoane ce aveau să devină nume cu greutate în artă. Amintesc doar câteva : Balthus, Serge Gainsbourg, Tamara de Lempicka, Yacoov Agam, Joan Miro, Alexander Calder, Zinaida Serebriakova, Alberto Giacometti … dar și sculptorul român Ion Irimescu.

 

O parte din picturile și schițele sale au fost vândute de câtre Henri-Pierre Roche, cel care s-a ocupat de comercializarea operelor de artă ale lui Georges Braque, Marie Laurencin, Marcel Duchamp, Constantin Brâncuși …

Din păcate picturile lui Sanyu nu prea aveau căutare, fiind considerate prea simple și cumva copilărești, amatoricești.
În 1948 pictorul ia hotărârea să meargă in America. Acolo se împrietenește cu celebrul fotograf american de origine elvețiană Robert Frank.
Acesta încearcă, dar fără succes, să îl ajute dar nu reușește să-i vândă nici o lucrare.
În schimb se oferă să-l introducă în arta fotografică. Sanyu nu era interesat de fotografie așa că, în 1950, se reîntoarce la Paris.
Se întreține vânzând mici tablouri unor colecționari sau turiști care îi gustau opera dar și pictând mobilă pentru chinezi bogați și pentru restaurantele de lux pariziene.

 

În urma revoluției China devine republică populară iar averea familiei este confiscată de noua putere muncitorească.
Sanyu este obligat să se întrețină singur … din artă.

 

Va muri în 1966 fără să cunoască celebritatea.
La jumătate de secol după moarte operele sale de artă sunt redescoperite și licitate asiduu de clienți bogați înteresați de pictura est-orientală, de Feng Shui, de arta minimalistă …

6 gânduri despre „Sanyu … un Matisse chinez

 1. Artistii chinezi au un fel de a picta stiind sa se joace cu spatiul. Este multa libertate in picturile lor. Nu prea stiu cum sa exprim sentimentul, dar acel „aer” nu il simt ca pe un gol ci ca pe un plin cumva al meu, parca ar avea capacitatea sa ma lase pe mine sa-l utilizez dupa bunul plac. Suna ciudat, imi dau seama, dar asta este senzatia!
  Tabloul cu luna imi place tare mult!
  Multumesc de descoperirea acestui pictor!
  Zile frumoase cu bucurii, Exergy!

  Apreciază

  • Da, picturile chinezilor contemporani sunt foarte aerisite. Ei se axeaza pe un obiect sau personaj central, intotdeauna simbolistic, si un spatiu cromatic adecvat care sa il puna in valoare :)
   Spatiul negativ este folosit adesea de catre acesti pictori care experimenteaza fuziunea dintre arta estica si cea vestica.

   Apreciază

 2. Imi pare rau ca nu am scris demult,dar…am avut probleme.Asta nu inseamna ca nu ti-am vizitat postarile;chiar as vrea sa le revad.
  Lucrarile deosebite ale lui Sanyu,prezentate de tine,dar si cele pe care le-am mai gasit,impresioneaza,te lasa sa-ti folosesti
  imaginatia; ele,lapidare cum par,te lasa sa „respiri” aerul lor orientalo-occidental.Imi plac foarte mult.
  Multumesc pentru posibilitatea de a-l cunoaste ,cat de cat !

  Apreciază

 3. Stiu ca esti una dintre cititoarele mele fidele ;)
  Ma bucur mult ca l-am descoperit pe acest pictor si ca l-am putut prezenta și altora.

  Sper ca problemele de care aminteai sa se fi rezolvat intre timp ;)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.