costum popular din zona Lugoj – colecția Marius Matei
Ană, Ană Lugojană … vrei să fii ”Dulce Găbbană” ?!!
Rima s-a compus singură în momentul în care am pătruns în lumea de basm a unei colecții de basm.
Zilele trecute am descoperit o lume minunată adunată părticică cu părticică de Marius Matei și care s-a transformat în câțiva ani în cea mai valoroasă colecție etnografică reprezentativă pentru Banatul de Cămpie, mai valoroasă decât tot ce se află în muzeele de stat din Romănia.
http://www.marius-matei.banaterra.eu/
costum de sărbătoare, Lugoj – colecția Marius Matei
Marea parte a obiectelor au fost confecționate în perioada interbelică dar, în această bine articulată colecție personală, exista și piese mai vechi datate undeva la începutul anilor 1900.
Deci, pe baza unui calcul aritmetic elementar, pot spune că cei de la Dolce Gabbana sunt cu un secol în urmă ;)
costum de sărbătoare, Banatul de Câmpie – colecția Marius Matei
Eleganța cromatică, finețea geometrică, aplecarea spre detalii, armonizarea amănuntelor, toate astea ne dezvăluie faptul că cele sau cei ce au realizat aceste piese au fost veritabili stiliști.
chintuș, zona Ciacova – colecția Marius Matei
Colecția lui Marius Matei cuprinde costume tradiționale, șube și chintușe (laibăre sau pieptare pentru femei) din blană de miel cu broderii colorate și aplicații din meșină, brâie și cingători, salbe, podoabe de cap, cotrânțe (cotranțe) brodate pe somot (catifea), țesute din mătase sau din fir de lână de capră cu urzeală de fir metalic, ștergare, chilimuri și poniave/poneave.
brâu, Banat – colecția Marius Matei
Închei cu acest brâu care mie mi-a furat inima … nu înainte să spun că Marius Matei este autorul mai multor lucrări de etnografie : Bănățenii de altădată, Măiestrie și meșteșug, Portul bănățean.
Marius Matei este muzeograf, un muzeograf în cel mai profund sens al cuvântului.
Vă invit să aruncați o privire și în lada de zestre virtuală ;)
……………………………………………………………………………………………………………..
PONEÁVĂ ~évi f. reg. 1) Țesătură groasă de lână, bumbac etc. din care se fac macaturi, covoare, cearșafuri. 2) Obiect confecționat din această țesătură. /<sb. ponjava
poneávă (ponévi), s. f. – (Banat) Preș. Sb. ponjava (Candrea). – Der. ponivos (var. ponevos), adj. (miop, greoi), probabil de la ideea „care are un văl pe ochi“ (după Cihac, II, 276, din sl. poniknąti „a-și pierde vederea“).
meșínă (-ni), s. f. – Piele tăbăcită. – Mr. mișine, megl. mișin. Tc. meșin, din per. mῑš „oaie“ (Șeineanu, II, 258; Lobel 63; Lokotsch 1469a)
cotrânță – catrință
CATRÍNȚĂ, catrințe, s. f. Obiect de îmbrăcăminte din portul național al femeilor românce, ținând locul fustei și constând dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă, împodobită cu flori, cu fluturi sau cu motive naționale. – Comp. magh. katrinka, katrinca.
……………………………………………………………………………………………………………
Costumele femeiești sunt de o eleganță rară. M-aș îmbrăca fără să stau pe gânduri sau, mai bine zis, cu mare bucurie cu al doilea costum pentru o ocazie festivă!
Mulțumesc, dragă Exergy, pentru că ne aduci Frumosul mai aproape cu fiecare articol !
Weekend plăcut!
ApreciazăApreciază
Si eu multumesc tuturor celor care si-au facut timp sa citeasca aceasta postare ;)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doamne, ce minunăţii aici! Toate sunt superbe, aş purta cu mândrie aşa ceva.
ApreciazăApreciază
Sunt vesminte pentru Ileana Cosanzeana :) … cel putin asa le vad eu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Şi le vezi bine ;)
ApreciazăApreciază
Superba colectie de imagini si idei!
Multumesc mult, Exergy, pentru aceasta postare!
ApreciazăApreciază
Nu stiu cati ani i-a luat lui Marius Matei sa adune aceasta colectie din care am prezentat o infima parte, dar ma intreb cate zile si nopti a trudit fiecare femeie sau mester cojocar sa faca o catrinta, o camasa, un pieptar sau un brau…. daca le-am insuma pe toate oare cati ani ar rezulta ?
ApreciazăApreciază
Pentru cei care privesc, poate ca evaluarea ar fi in ani, dar pentru creatori cred ca este pur si simplu esenta vietii lor.
ApreciazăApreciază
Multumesc mult pentru aceasta minunata prezentare, este de o adevarata „inestimabila valoare”,pentru neamul romanesc,pentru continuitatea traditiei pe zone geografice,pe respectul
fata de cusutoresele-artiste ce le-au creat.
…Dar trebuie sa le pastram si sa continuam…
ApreciazăApreciază
O carte de vizita cu blazon … asa vad eu fiecare piesa de port traditional sau obiect realizat de mesterii populari :)
ApreciazăApreciază
Da, la palatul parlamentului este un Muzeul al costumelor populare, realizat ca urmare a unei donații, însă cele de aici sunt mai delicate.
ApreciazăApreciază
La palatul parlamentului există un Muzeu al Costumelor populare, însă cele de aici sunt deosebite.
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru vizita :)
Se vede de la distanta ca piesele acestei colectii sunt exceptionale … eu le consider niste vesminte venite direct din povestile cu domnite, Ilene Cosanzene, Feti Frumosi, zmei, vrajitoare, cai nazdravani, balauri si zane…
ApreciazăApreciază