elucidarea unui semn de întrebare ;)

Cornelia Bodescu, artizan și meșter popular
( Salva, Bistrița – Năsăud )

 

 

Postarea de azi se leagă de cea anterioară, cea cu husa Dolce & Gabbana pusă peste costumul traditional românesc încins cu un superb brâu multicolor.
Am revenit duminică la Muzeul Satului și am reușit să vorbesc cu creatoarea minunatelor piese expuse acolo … cingători și brâie, zgărdane și trăistuțe, ii și cămăși bărbătești … toate lucrate migălos cu sute și mii de mărgele.
Am întrebat-o dacă a pus intenționat husa de protecție din celofan sau a fost ceva inconștient cu simplul scop de a proteja acel valoros costum popular de intemperii sau mâinile vizitatorilor.
Dânsa mi-a confirmat varianta din urmă.
Bineînțeles că, dacă tot eram acolo, i-am povestit despre felul în care unele case de modă sau designeri s-au inspirat sau chiar au plagiat ”epsilon-metric” piese de îmbrăcăminte tradiționale românești, sintetizând ceea ce am postat aici pe blog referitor la subiect.

Surpriza a venit însă atunci când ea mi-a spus că mai mulți meșteri populari din Salva au lucrat încălțăminte brodată cu mărgele pentru, cine să crezi ?, chiar Dolce & Gabbana ;)
Iaă deci proveniența husei ;)
Doamna Bodescu nu a lucrat pentru celebra firmă deoarece preferă să-și realizeze singură designul pieselor și să le execute așa cum crede de cuviință.
Cei de la celebra casă italiană au venit cu modelele și materialele lor. Meșterii populari au contribuit doar cu manopera.
Misterul s fost dezlegat, dar nu pe deplin.
Spun că nu pe deplin deoarece atunci când am ajuns acasă am căutat pe net informații referitoare la colaborarea mai sus menționată și nu am găsit absolut nimic.
Oare autoritățile competente sau presa să nu fi știut/aflat nimic ?
Oare acesta e modul de lucru al celebrelor case de modă … adică nespecificarea locului de manufacturare al pieselor vândute apoi pe mii sau chiar zeci de mii de euro ?

5 gânduri despre „elucidarea unui semn de întrebare ;)

 1. Un raspuns si noi intrebari intr-un lant interminabil… „Autoritățile competente”? Inca nu suntem in situatia de a realiza un pleonasm din aceasta asociere! :) Toate firmele mari isi externalizeaza serviciile, pur si simplu pentru ca este mai ieftin si profitul lor creste. Nu ma pricep la cadrul juridic pentru o reactie legala, dar este posibil sa fim surprinsi de lipsa de legislatie pentru protejarea drepturilor de autor. De fapt, poate ca ar trebui sa vorbim de fapt de multe „brand”-uri romanesti care ar trebui inregistrate si protejate. Poate ca ar fi interesant daca ar exista chiar o firma cu acest obiect de activitate. Evident ca ar avea nevoie de fonduri, dar eu cred ca s-ar gasi, iar ideile romesti valoroase ar fi astfel protejate.
  Am ocupat cam mult spatiu, sper ca nu te-am plictisit prea tare! :)

  O saptamana frumoasa, Exergy!

  Apreciază

  • Sunt atatea de spus si de facut. Ma bucur ca oameni simpli, unii stabiliti chiar peste hotare, au inceput sa miste lucrurile in directia buna.
   Cred ca in Romania ar trebui infiintat, daca nu exista cuumva, un serviciu care sa se ocupe cu depistarea furturilor culturale, cu insusirea frauduloasa sau plagierea lor.

   Apreciază

  • Mai mult decat piraterie. E vorba si de evaziune fiscala.
   In urma cu vreo trei ani Domenico Dolce si Stefano Gabbana au primit o pedeapsa de optsprezece luni cu suspendare si o amenda de zece milioane de Euro pentru prejudiciile aduse statului italian prin evaziunea fiscala realizata cu consilierea si implicarea directa a unei firme din Luxemburg,

   Nu cred ca aceasta colaborare cu artizanii bistriteni sa se fi realizat pe baza unor contracte supervizate de un jurist din Romania sau de vreo alta persoana autorizata.
   Traiesc cu impresia ca totul s-a realizat la mica intelegere …

   Apreciat de 1 persoană

 2. Da,multumesc pentru lamurirea misterului ! Dar mai mult ne afundam in „glodul” acestor furturi!
  Cred ca s-a facut targul la mica intelegere , dar ar trebui sa initiem presa,pe aceasta problema de patrimoniu….desi,la cate subiecte de scandal are,n-o sa-i intereseze !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.