Suceava nu e în Ucraina :)

Ukainian Fashion Week … numai ucraineana nu e ținuta ;)

 

Să o luăm cu începutul ;)
În luna octombrie a anului 2015 s-a desfășurat la Kiev săptămâna modei ucrainene, Ukainian Fashion Week, în deschiderea căreia a avut loc o paradă a costumelor populare ucrainene.
Această paradă făcea parte dintr-un proiect intitulat Vitoki care în traducere liberă înseamnă Origini.

 

același eveniment …  un alt plagiat

 

Nimic spectaculos până aici doar că, urmărind toate costumațiile respectivei parade, m-am încărcat cu energie negativă.
De ce ?
Răspunsul e simplu. Cum să fi stat indiferentă când am realizat că cel putin două ținute au fost pur și simplu copiate după costumele populare specifice femeilor din satele situate în podișul Sucevei (partea estică/central estică a județului) și zona orașului Rădăuți.

http://jetsetter.ua/stati/sobytie/vitoki-na-ukrainian-fashion-week.html

http://nv.ua/ukr/lifestyle/life/unikalnist-etnostilju-i-rozkish-natsionalnogo-ukrajinskogo-kostjumu-proekt-vitoki-na-ukrainian-fashion-week-74840.html

 

Mi-au revenit în minte timbrele colecționate prin școala generală căci printre ele se aflau și câteva cu portul popular specific diferitelor zone etnografice din Romănia.
Prima ținută postată pe blog, dealtfel și una din vedetele acelei parade ce se voia o reclamă pentru portul tradițional din Ucraina, reprezintă în fapt o copie a unei binecunoscute ținute bucovinene introduse în manualele de etnografie din România.

ținută din zona podișului Sucevei

 

 

Se știe că o parte din Bucovina și ținutul Herța îi aparține Ucrainei și e normal ca unele costume populare să fie asemănătoare dar la fel de normal ar fi fost să se dea credit și să se specifice că e vorba de un costum al minorității românilor din Ucraina.
Dar aici e o mică mare problemă. Respectivul costum este specific podișului Sucevei, neregăsindu-se în partea de Bucovină de dincolo de graniță.

Unii cârcotaași ar putea deschide o discuție despre huțuli. Da, numai că acestea două nu reprezintă costume populare specifice zonei montane locuite de huțulii din Suceava.
Deschid o paranteză mai amplă pentru a evita confuziile de suprafață.
În România, huțulii locuiesc în comunele Brodina, Breaza, Cârlibaba, Moldova-Sulița, Moldovița, Izvoarele Sucevei, Vatra Moldoviței și Ulma (din județul Suceava) și în comunele Bistra, Poienile de sub Munte, Repedea, Rona de Sus, Ruscova și Vișeu de Sus (din județul Maramureș) și în satele și cătunele aferente.
Originea lor e foarte disputată însă ei au ales să se considere români tocmai pentru a nu fi asimilați de ucraineni, neconsiderându-se ca fiind înrudiți ca neam cu ucrainenii deși vorbesc o limbă foarte asemănătoare cu ucraineana.
Locuitorii din aceste sate sunt afiliați Uniunii Generale a Etniei Huțule din Romănia.

 

 

femeie din Bilca
(comuna Bilca se află foarte aproape de granița cu Ucraina)Pentru mine lucrurile sunt destul de clare. E vorba de un plagiat, de o însușire ilegală a unor valori de patrimoniu cultural, despre care nu am auzit ca cineva din partea statului român să se sesizeze.
Am căutat pe net sperând să găsesc o reacție în acest sens …

 


costume populare din zona orașului Rădăuți

 

Această bundiță cu poale reprezintă aproape un brand pentru multe sate sucevene din zona de podiș. Trăiesc cu impresia că Sofia Vicoveanca a purtat cândva o ținută identică întregită cu un batic de culoare galbenă ;)
Costumele bucovinene din zona montană au în componență bundițe scurte împodobite cu blană de dihor și cămăși cusute cu flori stilizate multicolore ori cu mărgele mărunte multicolore.

Dar să mă leg și de cea de-a doua ținută prezentată de către ucrainieni, compusă dintr-o cămașă atât de binecunoscută, introdusă deasemeni în atlasul etnografic,  și o fotă purtată atât în Bucovina cât și în Moldova.
Dau spre exemplificare un model de cămașă.

 

 

În final nu știu ce ar mai trebui să spun …

13 gânduri despre „Suceava nu e în Ucraina :)

  • Poate ca sunt unii carora le pasa dar nu pot riposta pe cai oficiale pentru ca se aduc in discutie chestiuni legate de politica.
   Iscarea unor tensiuni cu Ucraina nu convenea guvernantilor romani, e clar.
   Ceea ce ma intristeaza e lipsa unei reactii in mediul online al reprezentantilor asa numitei societati civile … ma refer la cei cu studii in domeniu si care ar putea explica pe baza de probe etnografice cum s-a efectuat aceasta insusire ilegala a unor proprietati culturale.

   Apreciat de 1 persoană

 1. Cred ca se stie in astfel de cercuri ca posibila reactie romaneasca este minimala si atunci de ce sa nu se mearga inainte. Ceea ce ai observat tu, ar fi trebuit sa observe si cei care au in fisa postului descoperirea unor astfel de situatii, sau poate ca nu exista acesti „cei” si atunci subiectul este oricum inchis.

  Oricum, costumele romanesti par sa fie o foarte interesanta sursa de inspiratie pe zona fashion.
  O interesanta evolutie!
  Multumesc Exergy pentru aceasta incursiune intr-o lume, recunosc, necunoscuta mie!
  O saptamana frumoasa sa ai!

  Apreciază

  • Da, dupa cum se vede. Folclorul romanesc e un izvor curat din care isi adapa setea multi creatori de moda straini, dar si romani. Ma gandesc sa vorbesc si despre cei cinci creatori romani care mi-au atras atentia cu piesele vestimentare de inspiratie etno.
   Pacat ca noi am dat apa asta dde izvor pe Coca Cola si Fanta …

   Apreciază

  • Pai ar fi destule lucruri de facut, atat riposte pe cai oficiale cat si reactii din partea societatii.
   S-a vazut ca in cazul colectiei lui Tory Burch romanii au iscat o furtuna pe Internet care a dus in final la compromiterea imaginii respectivei creatoare si la scaderea vanzarilor acelor piese vestimentare plagiate.

   Apreciază

  • Multumesc pentru comentarii. De abia azi le-am vazut in casuta de spam.

   In ceea ce priveste unele piese, cum ar fi iiile, cingatorile, zgardanele si bratarile din margele, pot spune ca au un reviriment in lumea urbana. Eu am remarcat pe net foarte multe fotografii facute la nunti traditionale in care atat mirii cat si invitatii respecta un dress code … cel al costumului traditional.
   Cred ca Bucovina, judetele din nordul Moldovei si Maramuresul sunt campioane la astfel de nunti :)

   Apreciază

 2. Pingback: Tabriz versus Paris :) | -X-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.