Émile Charles Hippolyte Vernet-Lecomte – Frumusețe Orientală (1869)
Émile Charles Hippolyte Vernet-Lecomte (1821–1900) a fost un pictor francez orientalist destul de cunoscut în epoca sa mai ales că provenea dintr-o familie de artiști ai șevaletului.
Navigând pe net am descoperit un portret ce s-a vândut la casa de licitații Dorotheum din Viena contra sumei de 36900 Euro, aproximativ de două ori decât cea propusă ca start în licitație.
Până aici nimic deosebit. Numai că titlul tabloului nu se potrivește cu personajul.
Mie personal, și am convingerea că și altora li se va părea că e vorba de o fată îmbrăcată în costum popular românesc. Motivele geometrice de pe cămașă, coloristica lor, motivele de pe fotă, ba chiar și podoabele de la gât mă trimit undeva în spațiul mioritic.
Ceea ce mă deranjează e că specialiștii respectivei case de licitație – cu o activitate neîntreruptă din 1707 și sucursale la Roma, Praga, Munchen, Dusseldorf, Bruxelles și Londra – dau explicații inacceptabil de incomplete. Acești experți ar fi putut ca măcar în treacăt să pomenească ceva despre vestimentația fetei.
Ei presupun că respectivul tablou a fost pictat la Cairo deoarece se cunoaște faptul că pictorul francez a călătorit în Levant pe la inceputul anilor 1860.
Levant …
E evident faptul că nu avem de a face cu o fată îmbrăcată în haine orientale, în sensul definit de dicționare, și că ea provine, dacă nu din spațiul românesc, cel puțin din zona balcanică.
Pe de altă parte mă îndoiesc de faptul că pictorul nu ar fi știut locația în care și-a găsit modelul ;)
Acest tablou a fost expus pentru prima oară la Salonul din 1863 și reprezintă prima lucrare din seria picturilor orientaliste ce avea să-l consacre mai târziu.
Analizând portretul mi-am adus aminte de o ipoteză … cum că beduinii din triburile Jebalieh/Gebalieh ar fi de origine valahă. Există izvoare istorice care atestă faptul că împăratul Iustinian ar fi adus valahi pentru a păzi Mânăstirea Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai.
Teorii, legende, date istorice, ipoteze … le puteți citi în detaliu accesând următoarele linkuri.
http://adevaruldespredaci.ro/2014/12/articole/
…
http://www.egiptul.ro/gebalieh.php
…
Pentru a nu cădea în păcatul unor teorii fanteziste propagate în blogosfera de limbă română am căutat și înformații din alte surse … care se reduc la cele citate în articolele pomenite mai sus.
Mi-am amintit însă de o pictură postată prin 2012 pe care am intitulat-o Beduinul cu ochi albaștri ;)
Acestea fiind spuse vă las să meditați pe seama subiectului.
O sa incep cu ceva care m-a surprins legat de beduin. Am descoperit recent acest filmulet.
http://faustdeaconu.com/2016/02/05/fizica-rugaciunii-texte-inlaturate-din-scrierile-biblice/
Nu e nevoie sa-l vizionezi, dar sa te uiti la momentul 11:08. Mi s-au parut ca seamana foarte mult…
Cat priveste subiectul in sine, numai oriental nu imi pare chipul. Am si eu pe blog un link la prima sursa si este una din voci, dar mai sunt si altele, care incearca sa repuna ordine in originea si continuitatea oamenilor si limbii acestor locuri. Ideile nu mi se pare ca sunt fictiuni, se bazeaza pe date arheologice, de limba, cultura, etc. Dar aceste info cred ca sunt eludate cu buna stiinta,
pentru ca… si aici sunt tone de posibilitati…
Cat priveste casele de licitatii, nu cred ca ar intra in astfel de detalii. Nici nu le cunosc regulile, oricum… dar ma indoiesc ca le-ar interesa.
Un subiect deosebit, asa cum deja m-ai obisnuit…
Seara placuta, Exergy!
ApreciazăApreciază
Am urmărit clipul dar nu mi se pare că seamănă cu icoana prezentată acolo.
Casele de licitații sunt adevărate cooperative comerciale în căutare de profit. De aceea toate marile muzee au în schema lor de personal căte unul sau mai mulți detectivi de artă care sunt plătiți să meargă pe urmele operelor de artă, să le reconstituie traseul din atelierul pictorului până la ultimul proprietar, să facă lumină în păinjenișul de speculații și să demonteze ipotezele false aruncate pe piață cu unicul scop de a crește în mod artificial valoarea operei ce urmează a fi licitate ;)
ApreciazăApreciază