prea mici pentru o industrie atât de mare ?


suman din Tismana, donație Christine Valmy
Muzeul Metropolitan de Artă, New York
………………………………………………………….

Întrebarea nu e retorică deloc.
România, prin moștenirea culturală și creatorii ei de modă, are acea forță necesară pentru a se instala onorabil în lumea modei și de a propune trenduri originale în ceea ce privește coloritul sau motivele geometrice superb stilizate de-a lungul mileniilor de nenumărați meșteri populari anonimi.
Numai că … întotdeauna vor exista ”numai că-uri ”și zeci de pretexte pentru a scuza ceea ce nu ne convine.

Furtul în modă, în cazul de față e imposibil să-l numesc inspirație sau plagiat savant mascat, devine se pare un lucru obișnuit si, culmea, nepedepsit.


Tory Burch, Colecția Resort 2018
piesă vestimentară prezentată inițial ca fiind de inspirație africană

Am aflat de povestea sumanului românesc donat în 1981 de Christine Valmy Muzeului Metropolitan de Artă din New York, prezentat drept sursă de inspirație africană a unor piese vestimentare din colecția Resort 2018 semnată de Tory Burch, accesând La Blouse Roumaine.
Tory Burch e o creatoare de modă multimilionară, clasată pe locul 73 in topul celor mai puternice femei din lume in anul 2015, care, efectiv, fără nici o jenă, a copiat în proporție de 99% modelul românesc de la muzeul new-yorkez.
Ba mai mult … a avut tupeul să-și prezinte acele piese vestimentare ca fiind inspirate din inegalabilul patrimoniu etnografic african.

Imaginile care dovedesc furtul vorbesc de la sine.

Tory Burch, Resort Collection 2018
(tot inspirat de sumanul românesc de la muzeul MET)

După valul exploziv de mesaje negative  primite din toate părțile și luări de poziții ale românilor de pretutindeni, celebra Tony Burch a rectificat informațiile privind sursa de inspirație. Asta după ce, inițial, a șters de pe situl personal controversatul model al colecției sale.

Dar acest nărav al copierii modelelor tradiționale ale unor țări și includerea lor în colecții fără a specifica nicăieri sursa de inspirație o putem întâlni la destule case de modă renumite.
Dior se înscrie cu brio la acest capitol.
Se pare că vinovată în colecția de toamnă 2017 ar fi Maria Grazia Chiuri, noul director  artistic de la Dior.


Christian Dior, Colecția de Toamnă 2017
(evident copie 1:1 după modelul din Biniș, Țara Beiușului, județul Bihor)
…………………………………………………………………………………….

Mare i-a fost surpriza unui bihorean atunci când a văzut ”creația” Dior pe meleaguri asiatice.
Iată povestea :

„Mă plimbam în unul din cele mai mari şi mai luxoase cazinouri din lume, în Singapore, şi bineînţeles magazinul Dior este nelipsit, la fel cum sunt toţi ceilalţi „creatori” de modă prezenţi, de la Versace la Yves Saint Laurent. Dar la Dior ceva m-a lovit greu, pe mine, pruncul din Binş născut pe strada Şcolii şi crescut pe Aleea Moţilor. A fost un suman din colecţia anului acesta 2017 care se vinde în jur la 35.000 de dolari, da, aţi auzit corect, ăsta e preţul. Problema din punctul meu de vedere e că-i copiat cu neruşinare după cojocul nost binşenesc, 100% în modele şi amplasament.”


modelul de 35 000 $ ”al casei Dior” la mama lui acasă în Bihor
(fotografia aparține celui ce a făcut public furtul Dior)

D(i)or de Bihor ;)

Pe mine una, fără să mă aprind aiurea, mă uimește la modul neplăcut un lucru. Cum de nici unul din stiliștii noștri care sunt remunerați cu mii de Euro pentru a îmbrăca vedetele autohtone, cum de nici unul din creatorii români de modă prezenți cu colecții pe podiumurile internaționale, cum de nici unul din fashion-editorii de la revistele de modă străine transplantate cu zel pe malurile Dâmboviței, presupunând că toți cei pomeniți mai sus sunt informați la zi cu colecțiile marilor creatori și branduri, nu au remarcat aceste plagiate … nu au luat poziție … nu au inițiat mișcări on line pentru recunoașterea adevărului …
Maurice Munteanu, Iulia Albu și Răzvan Ciobanu, jurații contestatului concurs Bravo ai Stil !, chiar să nu fi remarcat ceea ce au descoperit oameni ce au mai puțină tangeță cu lumea fashion-designului ?

Toate punctele de suspans puse de mine ascund, cred, un singur lucru.
Merităm din plin ceea ce ni se întâmplă.


Dior cu dor de Bucovina
……………………………………………………

Se pare că Dior este iremediabil îndrăgostit de bundițele și cojocelele romănești.
Acest model inpirat de o bundiță din Bucovina reprezintă un alt exemplu.
Culorile  cusăturilor sunt altele însă formele geometrice, dispunerea părții îmblănite și croiala sunt asemănătoare.


Bucovina, Bihor … oare ce mai urmează la Casa Dior ?

Voi continua subiectul cu alte case de modă ce introduc în colecțiile lor modele preluate de-a gata fără să specifice de unde le-au luat.

10 gânduri despre “prea mici pentru o industrie atât de mare ?

  1. Poate ca motivul lipsei de reactie este o indiferenta absoluta fata de radacinile autohtone.
    O foame mare de bani si putere in planurile lor de manifestare, Niste oameni care se cred mari si care sunt foarte mici… Indiferenti si seci. M-am intristat citind postarea ta, dar imi pare bine ca exista.

    O seara frumoasa, Exergy!

    Apreciază

    1. Marea majoritate își dorește să fie căt mai europeană. Unii descoperă frumusețile din lada de zestre a bunicilor de abia după ce au fost prezentate la CNN, BBC, Canal +, National Geographic, Tele 5, ZDF, etc

      Apreciază

  2. Pertinent si bine documentat articol !!! Este un furt condamnabil,de cativa ani buni, plagiat in toata regula si nesizat de forurile ce au competenta in astfel de afaceri murdare !
    Minunate costume autentice,ne-ai prezentat,draga X !

    Apreciază

    1. Nimeni nu a afirmat că designerii și creatorii de modă nu au libertatea să se inspire din etnografia romănească, însă cu condiția să crediteze sursa de inspirație să o facă publică și, în mod evident, să nu copie o piesă vestimentară la scara 1:1 iar apoi să o prezinte ca pe o creație proprie.
      … că așa ”creații vestimentare” putem face și noi dând o fugă la Muzeul Țăranului Român sau prin magazinele cu suveniruri.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.