în așteptarea lui Caravaggio

?????????????

Mă îndoiesc că mulți dintre oamenii strânși în fața scenei improvizate în aer liber din Piața Constituției au realizat asemănarea dintre tânăra artistă a ansamblului folcloric Țara Vrancei și unele din picturile lui Caravaggio.
De fapt mă îndoiesc chiar că o bună parte din audiență să fi știut de existența unui pictor italian cu numele de Michelangelo Merisi da Caravaggio.
Ceea ce știu, pentru că am petrecut multe ore acolo, câteva zile la rând, este că audiența aceea pestriță a trăit la propriu pe acorduri muzicale din cele mai diverse zone folclorice: Maramureș, Teleorman, Vrancea, Tulcea, Vaslui, Giurgiu, Bistrița Năsăud, Timiș …

Mă reîntorc la personajul meu pentru a analiza în amănunt trăsăturile faciale, forma ochilor și machiajul, coronița din viță de vie dar și cămașa tradițională cusută în culori mai puțin obișnuite pentru portul popular românesc.
Bineînțeles că forma feței și ochii sunt cei care m-au făcut să mă gândesc la Caravaggio.

Acum în final mă întreb dacă dânsa a știut cu cine semăna în acea seară superbă de toamnă destul de caldă și cu un cer strălucitor …

8 gânduri despre “în așteptarea lui Caravaggio

  1. Cred că nici bună parte din asistență, dar nici artista nu au habar de Caravaggio! Ca să vezi asemănările trebuie să ai ochiul format și multe cunoștințe… Eu nu aș fi reușit, deși aveam habar! :))

    Apreciază

    1. Cunostintele mele in domeniul artelor e la nivel mediu, cu exceptia unor pictori preferati la care ma situez pe un prag de ”medium plus” insa ma ajuta mult faptul ca am o memorie fotografica ;)

      Apreciază

  2. Adevarat,ochii,umbra unui suras,si desigur coronita,iti aduc aminte de Caravaggio,daca-l cunosti ! Simt o unda de amaraciune in aprecierile tale,privind nivelul de cultura al personajelor
    colective sau individuale…De unde sa-l (re)cunoasca pe Caravaggio ?Bruma de istorie a artelor a disparut total din programele scolare;si atunci de unde ?Nu poti sa ceri daca nu dai nimic !
    Imi place mult acest prolific pictor, care,in putinii ani zbuciumati,petrecut pe acest taram,a dat
    opere nemuritoare. Sunt de acord ca aceste culori,din ie,nu sunt tipice pentru zonele noastre.
    Un weekend placut iti doresc !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.