fata care și-a luat lumea în cap ;)

fata care si-a luat lumea in cap.jpg

*

În apropiere de Muzeul Național de Artă din București am descoperit un spațiu deschis în care artiștii avangardiști și non-conformiști își expun lucrările.
Am numit acel loc Oaza Dadaistă pentru că săptămâni de-a rândul el a fost gazda unor lucrări de artă vizuală născute în spiritul Dada.

Acolo am înțeles de ce arta dadaistă este iubită în lumea occidentală și de ce, inexplicabil la prima vedere, este parțial ignorată la noi.
Oare câți din compatioții noștri stiu cine a fost Tristan Tzara și ce a însemnat dânsul pentru cultura românească și cea universală ?

Nu voi face aici teoria bățului de chibrit dar vreau să spun că am și acum în fața ochilor plăcerea de pe chipurile turiștilor străini în timp ce priveau manechinelor înfășurate în folii de celofan stropite cu vopseluri multicolore sau colajele ce însoțeau textul manifest al curentului dadaist.

Turiști francezi, greci, polonezi, britanici, israelieni, spanioli și germani comentau cu încântare lucrările improvizate expuse sub cerul liber.
Interesant că, la câteva zile, manechinele sufereau transformări succesive. Li se scoteau sau li se adăugau accesorii, li se schimba machiajul, li se modifica poziția corporală …

Prizonieră în acea oază, Fata care și-a luat lumea în cap aștepta un moment prielnic pentru a evada.

Nu mai suporta ierarhiile sociale, regulile de conviețuire, conversațiile din politețe, zâmbetele de complezență, canoanele, legile, consilierii de imagine, furtul intelectual la cel mai înalt nivel, șabloanele, vorbele goale, promisiunile făcute de oameni slabi care se cred puternici, Don Juanii, reclamele TV, frișca cu gust de cremă de ras, Pokemonii, promoțiile, reducerile de preț, majordomii cu stele pe umăr, sentimentele sufocate de masca superficialității, teroriștii, maneliștii, florile fără miros care rezistă mult timp, lipsa de finețe, voucherele, lipsa de imaginație, emisiunile de știri, persoanele atotștiutoare, gropile din asfalt, genele false, complimentele false, ….

Dar cu toate astea Fata care și-a luat lumea în cap avea un chef nebun de viață … pe care, deși dorea, nu și-l putea explica ;)
*

fata care si-a luat lumea in cap 2.jpg

8 gânduri despre “fata care și-a luat lumea în cap ;)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.