Nicolae Grigorescu, Bărbat Costumat (1874)
Muzeul Național de Artă, București
*
Ma reîntorc la Muzeul Național de Artă din București datorită unui tablou pe care îl scăpasem în vizitele anterioare. Acum stau și mă întreb de ce nu l-am remarcat. Se poate să nu fi fost expus ?
Tot ce e posibil …
Știu în mod cert de ce l-am remarcat de data aceasta. Pentru că, cu ceva timp în urmă, scrisesem o postare despre un tablou de Grigorescu vândut pe o sumă record unui om de afaceri (ce a dorit să rămână anonim) din Republica Moldova.
Era vorba despre Colombina în verde.
Acum îmi dau seama că e vorba de doua picturi gemene ;)
Anul de execuție nu lasă loc de dubii : Colombina a fost pictată în 1873, Bărbatul Costumat în 1874.
Ba chiar și costumul pe care îl poartă este același … dacă nu cumva o fi vorba de o pictură reprezentând-o tot pe Colombina, pictură ulterior retușată de Nicolae Grigorescu din cine știe ce motive.
E atat de placuta cromatica acestui tablou,armonia nuantelor de verde,puse in valoare de nuantele de un rosu stins,cu un fundal de griuri
delicate,incat cred ca…le-as fi luat pe amandoua,nu numai Colombina !
Cata maiestrie in ale culorilor a posedat Grigorescu,pictand acea pata aurie
,pelerina, care lumineaza tabloul !
Stiu ca au existat si renumite portelanuri,reprezentandu-i pe cei doi…
Saptamana linistita iti doresc !
ApreciazăApreciază
Poti sa detaliezi putin despre portelanuri ?
Multumesc ;)
ApreciazăApreciază
scuze! … nu e legat de subiect.
X, ai scris cumva vreodata despre Iulia Hasdeu aici ?
Am vizitat si eu recent castelul de la Campina (intr-o excursie cu obiective de pe valea prahovei) si mi-am amintit ca mai citisem undeva ceva interesant despre Hasdeu, dar nu mai stiu unde. Te suspectez pe tine, dar mi-e greu cu search-ul in site-ul asta. :D
ApreciazăApreciază
Nu, nu la mine ai citit despre Iulia Hasdeu.
Cum ti s-a parut castelul ? Avusesem in plan sa-l vizitez dar nu mi-a mai ajuns timpul in vacantele trecute dar acum, ca am devenit autohtona :), trebuie sa-l vad la primavara. La fel si castelul de la Busteni.
ApreciazăApreciază
Mi s-a parut foarte interesanta arhitectura castelului Hasdeu. Nu mai vazusem asa ceva vreodata. Din exterior pare un castel de Disney. Si simetria adauga ceva la frumusetea lui. Inuntru insa … cam mic … si desi erau usi si ferestre peste tot, iar afara soare, mi s-a parut cam intunecat. Incepuse sa ma doara capul in interior, dar cred ca doar de la curentii de aer. :)
Vreau sa mai citesc despre latura spirituala, despre simbolistica obiectelor si locurilor de-acolo si despre ceea ce simtea si gandea B.P. Hasdeu dupa moartea Iuliei.
Dupa acesta, am fost la casa lui George Enescu din Sinaia. Deja incurc povestirile ghizilor: spunea ceva de sotia lui G.E., ca a fost vaduva printului Cantacuzino. Bine ca memoria vizuala nu m-a lasat de tot. Iti expun cu ce am ramas: locatia casei (in padurea de brazi) si terasa :)
Am vizitat apoi si Castelul Cantacuzino. Din exterior nu mi s-a parut impresionant. Inauntru, doar ce a mai ramas pe pereti, tavane si pe jos mai reprezinta interes istoric si artistic.
Am mai vazut si casa lui Cezar Petrescu: plina ochi de carti. Avea o terasa superba, desi mica (una la care visez si eu, … sa am candva) si cu toate astea inspiratia si-o gasea intr-o camaruta ingusta, intunecoasa si „canceroasa” pesemne.
Si singurul obiectiv din excursie pe care il mai vizitasem a fost Prima Scoala Romaneasca din ultima destinatie: Brasov. :)
ApreciazăApreciază
Ce de-a informatii interesante mi-ai dat !
ApreciazăApreciază
… cred ca imi lipseste sa scriu pe blog :))
ApreciazăApreciază
Nu stiu prea multe,pentru ca erau putine ilustratii !Am aflat ca Manufactura
britanica,fondata in 1761 de catre un medic,John Wall si un farmacist,pe nume William Davis si-a pastrat numele de Worcester si astazi, faianta din care apareau miraculos servicii de masa,de ceai si figurine elegante de doamne,sau domni,vaze,etc.Joseph Jacob Ringler a adus in Germania un suflu de inspiratie venetiana, confectionarea din faianta a unor personaje,
grupuri in scene populare si galante,minunat colorate,cu multe amanunte,
”Meissen”,grupuri de dandy,figurine de muzicieni,balerini,actori (Wilhelm
Gotz).In Franta infloreste stilul rococo,apoi vintage,din care fac parte si
”Arlechino”si Colombina”_verdele fiind culoarea dominanta !”arlechino”
s-a vandut cu 10 500 de euro ! Zile cu bucurii !
ApreciazăApreciază
Multumesc ca ti-ai facut timp sa explici legatura intre picturile lui Grigorescu si figurinele de portelan.
Sper ca ai fost cuminte si Mos Craciun iti va aduce ceea ce-ti doresti :)
ApreciazăApreciază