Iser vă invită la Palatul Romanit :)

Sala Iser, Muzeul Colecțiilor de Artă, București
*

În urmă cu două veri pașii m-au purtat și pe la Muzeul Colecțiilor de Artă din București, fostul Palat Romanit, o construcție impunătoare situată pe Calea Victoriei, ocazie cu care am fotografiat câteva opere de artă pe care le-am remarcat în zecile de încăperi străbătute fără grabă.
Spre surprinderea mea, foarte mulți turiști straini – dintre care am remarcat grupuri compacte de portughezi, coreeni si vorbitori de limbă spaniolă (nu mi-am putut da seama daca veneau din Spania sau din America Latina) – comentau cu glas scăzut tablourile, mobilierul, piesele de argintărie si bronz, covoarele și ghilimurile, obiectele decorative și bijuteriile.

Venisem la muzeu în special pentru a vedea obiectele de proveniență orientală din diferitele colecții și donații, sperând să descopăr și piese din Persia, însă surprizele s-au ținut lanț captivându-mă într-atât încât de abia când am ieșit afară în aerul fierbinte mirosind a asfalt încins am realizat că stătusem în muzeu patru ore !

Una din plăcutele surprize a fost întâlnirea cu câteva tablouri deosebit de expresive pictate de Iosif Iser.

Iosif Iser, pe numele său adevărat Iosif Isidor Rubinsohn, a fost un pictor și grafician român de origine evreiască.
A trăit in perioada 1881-1958, a studiat la Munchen și Paris, a lăsat posterității tablouri pe care casele de licitații le vând cu zeci de mii de Euro …

Iosif Iser și-a exersat pensulele în Dobrogea, la Balcic, în Spania dar și în Orient.
A pictat cu predilecție chipuri de tătari și tătăroaice, nuduri, arlechini și balerine.
Inițial pictura lui a fost tributară expresionismului însă cu timpul și-a dezvoltat un stil propriu marcat de culori mai luminoase și de contraste cromatice interesante. Aici aș putea exemplifica cu portretul de tătăroaică ce mi-a atras privirea din prima secundă în care am intrat în salon.
*

Iosif Iser, Tătăroaică
*

Portretul lui Barbu Lăutarul mi-a readus în minte versurile unui cântec pe care Radio-Televiziunea Română îl difuza uneori înainte de decembrie ’89:

Eu sunt Barbu Lăutarul
Starostele și cobzarul …

 

Iosif Iser, Barbu Lăutarul
*

Aveam în față un perete întreg plin cu Iser :) … un regal Iser.
*

*

Am privit fiecare tablou în parte, aș putea spune pixel cu pixel, deoarece nu o singură dată m-am convins că o cameră foto obișnuită nu poate reda toate detaliile și strălucirea unui tablou, dar mai ales nu poate reda sentimentul de bucurie care încearcă privitorul în fața unui tablou pe care se zăresc urmele lăsate de pensule sau mici particule de pigmenți.
*

 

Oricum, pe lângă picturile expuse în salon, piesele de mobilier se fac deasemeni remarcate. Lemnul lustruit, închis la culoare, cu curburi ce duc cu gândul la grația feminină, completează atmosfera solemnă a salonului.
Nu se putea să închei prezentarea fără să atrag atenția asupra superbului covor care are drept culoare dominantă o nuanță de verde ce ar putea „înverzi de invidie” gazonul oricărui stadion :)

6 gânduri despre „Iser vă invită la Palatul Romanit :)

 1. Aflandu-ne intr-o vizita scurta in Constanta, in vara anului trecut, am avut placerea sa vizitez Muzeul de Arta si am fost profund emotionata de unele dintre operele descoperite acolo. Parca fiecare imi transmitea un mesaj, parca toate asteptasera linistite sa vin eu sa le descopar. Bucuria aceasta n-am trait-o nicaieri in alte parte… emotiile vin mai mult prin suprindere si nu cand le astepti. Marele meu regret este ca sunt atatia care locuiesc in acel oras si nu au idee si nici curiozitate sa le admire. Imi amintesc ca plouase puternic, nu a fost nimeni in afara de mine si la iesire era mult mai tarziu decat ma asteptasem.
  Sa aveti o vara frumoasa si multe carari insorite.

  Apreciază

 2. Ma bucur pentru tine ,pentru ca ai avut placerea si emotia,de a vedea in original,picturile lui Iosif Iser,adunate cu perseverenta si profesionalism !
  Am admirat si eu cateva din lucrarile sale; sunt foarte vii,daca se poate spune asa.Si mie imi place ”tataroaica”,dar si multe alte portrete si odalisce.
  O saptamana buna !

  Apreciază

 3. Albastrul rochiei uneia din ”Tătăroaicele” lui Iser m-a inspirat pentru una din cele mai reușite lucrări din examenul de admitere la facultatea de arte. Îi sunt tributară și-mi place la fel de mult și azi! ”Tătăroaica” din lucrarea care te-a atras – și nu mă miră deloc, are magnetism – se remarcă mai mult prin roșul veșmintelor, evidențiat de privirea foarte expresivă. Oricând aș revedea cu plăcere operele acestui maestru.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.