ghici cine a studiat cu Fantin-Latour ?

 

Fantin-Latour-Portrait-d-Eva-Callimachi-Catargi-1881-Kroller.jpg
Henri Fantin-Latour, Portrait of Eva Callimachi-Catargi (1881)

Kröller-Müller Museum, Netherlands
*

Cum se întâmplă deseori … cauți una și dai de alta!
E exact ceea ce mi s-a intamplat mie în urmă cu puțină vreme. Cautand informatii despre familia Mavrogheni am descoperit portretul Evei Callimachi – Catargi si, impreuna cu el, o alta poveste despre descendenta unor mari familii boieresti care, datorita funcției tatalui ei, a avut șansa să traiasca la Paris.

Tabloul de deschidere al blogului se afla in posesia Muzeului Kröller-Müller din Olanda si a fost realizat de pictorul francez Herri Fantin-Latour.

Ignace Henri Jean Théodore Fantin-Latour (1836-1904) – pictor francez cunoscut in primul rand datorita portretelor unor importante personalitati din viata artistica pariziana, sau din clasa de sus a societatii, dar si a naturilor moarte sau a unor picturi florale atent realizate.
Pentru mine Fantin-Latour a devenit brusc important datorita unor lucrari in care apare personajul despre care mi-am propus sa vorbesc azi :)

O placuta surpriză, trebuie sa recunosc, la vederea acestui portret al unei tinere mlădioase, cu ochi umbroși si o ținută elegantă, deloc ostentativă.
Am fost curioasa sa descopar mai multe despre aceasta veritabila urmasa a Evei si ma bucur ca am m-am decis sa rascolesc netul pentru a afla mai multe.
Asa am decoperit ca Eva Callimachi – Catargi a fost fiica diplomatului Nicolae Catargiu – Calimachi (Catargi – Calimaki), dar in plus de asta am descoperit si alte amanunte interesante.

Nicolae Catargiu – Calimachi (pastrez grafia cu un singur „l” data in sursele de informare din limba romana) a fost un cunoscut diplomat, in doua randuri ministru de externe, agent diplomatic la Paris si ministru plenipotențiar la Londra.
Cu studii facute la Iasi si apoi la Paris, tânărul Nicolae Catargiu-Calimachi (1830 -1882) capata o viziune ampla asupra evenimentelor sociale si a situatiei politice din tarile europene.
A fost fiul logofătului Ştefan Catargiu, unul din cei trei caimacami moldoveni din perioada precedentă unirii Principatelor (octombrie 1855-5 ianuarie 1859) şi al Ruxandrei Calimachi, care a insistat ca el să poarte şi numele marii familii din care ea făcuse parte.

Tinand cont de aceste detalii cred ca nu gresesc foarte mult daca afirm ca si fiica sa a primit o buna educatie ce i-a permis sa frecventeze cercurile elitei pariziene.

Dar aceasta domniță de pe plaiuri moldave mai are ceva in plus: talentul la desen :)
Adevarata surpriză a constituit-o o alta lucrare a pictorului in care Eva Callimachi – Catargi, alaturi de Louise Riesener, apare ca eleva in atelierul pictorului francez.
Louise Riesener a fost fiica lui Léon Riesener, un pictor romantic mai putin cunoscut si verișor al lui Delacroix.
*

Fantin-Latour-Les-dessinatrices-1879-Kroller-Muller-Museum.jpg
Henri Fantin-Latour, Les dessinatrices (1879)

Kröller-Müller Museum, Netherlands
*

Dupa acest studiu in creta pe hârtie a fost executat ulterior tabloul cu titlul „Lecție de desen în atelier” expus la Muzeul Regal de Arte Frumoase din Bruxelles.
*

Drawing-lesson-in-the-workshop-1879-by-Henry-Fantin-Latour-1.jpg
Henri Fantin – Latour, Drawing lesson in the workshop (1879)

Royal Museum of Fine Arts, Brussels, Belgium
Eva Callimachi – Catargi (standing) and Louise Riesener (on chair)
*

Acestea fiind spuse vă las să meditați pe tema subiectului și, de ce nu, vă invit să (re)citiți postarea dedicată unei prințese moldovence ce a trăit deasemeni la Paris și a devenit muza și soția unui pictor francez renumit în epoca sa !

 

4 gânduri despre „ghici cine a studiat cu Fantin-Latour ?

 1. Bravo X !Nu ma pot abtine sa apreciez ca interactiva postarea ta !
  Minunata Maria Cantacuzino, a fost muza multor poeti,scriitori, pictori…
  A fost iubita si admirata, dar mai ales reprezentata de pictorul Chasseriau,pana la moartea lui prematura.
  Pentru Puvis de Chavannes a fost o muza si o sotie, o perpetua prezenta fizica,spirituala,as spune, modelatoarea talentului sau.
  Chipul Sf. Genoveva poate fi intrupat doar de inegalabila Maria Cantacuzino
  Pacat ca nu toti ”criticii”o recunosc !

  Apreciază

 2. Ce siluetă frumoasă și ce ținută elegantă avea Eva Callimachi-Catargi ! Până și în aceste elemente se recunosc educația aleasă și simțul artistic înnăscut. Ce păcat că educația modernă acordă din ce în ce mai puțină importanță artelor frumoase, dansului și baletului, bunelor maniere !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.