ce-i datorează Ludovic al XV-lea lui Ieremia Movilă ?

maria potocki - firlej mohylanka-daughter of Ieremia Movila.jpg

autor necunoscut – Maria Potocki Firlej – Mohylanka
(cea de a doua fiica a domnitorului Ieremia Movilă)
*

Astazi va voi prezenta inca o Movileancă amintindu-va totodată că in urma cu ceva vreme am povestit despre Raina Chiajna – fiica cea mare a domnitorului Ieremia Movilă.

Maria, cea de-a doua fiică a domnitorului Moldovei, s-a nascut probabil pe la inceputul anilor ’90 ai secolului al XVI-lea si a trait o viata lunga si imbelsugată însă nu lipsită de zbucium.
Unicul portret care o infatiseaza, si prezentat in monografia ingrijita de Wladislaw Lozinski, a fost realizat de un pictor necunoscut. La acea data Maria avea aproximativ cincizeci de ani.
Nu am reusit sa gasesc pe net varianta color a portretului, doar una scanata introdusa intr-un studiu in polona, dar tin minte ca intr-un articol scris de Nicolae Iorga se facea precizarea ca rochia e de culoare galbena, un galben in nuanta aurului patinat.

Maria a fost casatorita in doua randuri cu inalti demnitari polonezi si a daruit Poloniei mai multi copii si nepoti, din care un nepot va deveni rege.

Intr-o lucrare publicata in perioada anilor 1641-1645 si intitulata Orbis Polonus, Simion Okolski prezinta pe larg familia Movilestilor.
El o descria astfel pe Maria: ” a fost frumoasa precum Venus si foarte bine educata”.

Alte date biografice au iesit la iveala dintr-un document (zapys din 1648) recent descoperit la Biblioteca Kornicka Polskiej Academii Nauk.

Nicu Gane, probabil inspirandu-se tot din acest unic portret, o descrie astfel pe Maria Mohylanka Firleowa, Voievodesa de Sandomir : „o femeie cu trasaturi regulate, cu ochi negri, imbracata intr-o rochie de matase cu flori, gulerul si manecile din blana si o podoaba de margaritare in păr.”

Maria Mohylanka a fost casatorita de doua ori, asa cum spuneam in deschiderea blogului.
Prima casatorie a fost cu Stanislaw ( Stefan) Potocki (1568-1631), voievod de Broclaw, general al Podoliei, staroste de Felin si Lityn, conte de Pilowa si ulterior conțopist regal.

Casatoria a avut loc in 1606 si doresc sa precizez ca mireasa avea doar paisprezece cinsprezece ani si era cu douazeci si trei de ani mai tanara decat viitorul sot, insa asta nu a constituit un impediment in viata de cuplu a celor doi, casatoria lor fiind una trainica din care au rezultat sase copii.

S-a vorbit mult la vremea respectiva despre marea zestre adusa de Maria familiei Potocki iar nobilimea polona a comentat in special piesele extraordinar de scumpe din garderoba ei.
Intr-un document prezentat in monografia lui Lozinski (pag 101) sunt descrise pe larg toaletele consemnate in anul 1613, la sase ani dupa incheierea casatoriei.

 • o haină (cămașă împărătescă) brodată cu fir de aur in valoare de 7000 de taleri
 • douasprezece pelerine căptușite cu blană, fiecare valorând intre 1000 si 2000 de taleri
 • treizeci de rochii de vara din brocart si catifea
 • mai multe haine din blană si pânză batute in nestemate

Ilie Corfus dă cifre exacte despre zestrea Mariei Mohylanka, fiica domnitorului Ieremia Movilă, a doua domniță moldoveancă căsătorită cu un nobil polonez de rang foarte inalt. Prima fusese sora ei Raina Chiajna.

Iata un extras din foaia de zestre :
– echivalentul a  75 678 zloți roșii, din care 25 000 zloți bani gheață, 1000 de ducați a căte 5 zloți roșii bucata și 15 portugali a câte 15 zloți roșii bucata, 10 160 de zloți polonezi și 21 900 de taleri.

Dar Maria nu era doar o tanara „inzestrata” de tatal ei ci si o domniță inzestrată cu inteligență, farmec personal, frumusețe fizică si o inimă de aur.
Despre felul in care si-a cheltuit zestrea voi vorbi mai tarziu. La fel si despre inima ei de aur.

Acum ma reintorc la viata de cuplu a tinerilor casatoriti :)
Se stie ca la acea data casatoriile copiilor nobililor europeni, in care ii includ si pe cei ai boierilor din Țările Române, ca de altfel ai tuturor nobililor din Asia sau Europa, erau aranjate de familie si reprezentau in primul rand niste aliante politice.

In acest context Movilencele, frumoasele fiice ale lui Ieremia Movilă, au un statut mai aparte deoarece casatoriile lor, desi circumscrise politicului, au avut la baza si fenomenul de atractie.

Contele Potocki, alaturi de prințul Michał Wiśniowiecki și de principele Samuel Korecki, vor participa in 1600 la luptele pentru revenira la tron a lui Ieremia Movilă si apoi pentru inscaunarea fiilor domnitorului moldovean.
Trei cumnați :) … caci Raina Chiajna se va casatori cu prințul Wiśniowiecki, Maria cu contele Potocki iar Ecaterina cu principele Korecki.
Mai mult decat atat, Potocki a condus armata polona care a participat la inscaunarea lui Ieremia Movilă pe tronul Moldovei intr-o amplă ceremonie desfășurată in 1595 la Suceava.
Potocki ramane aproape un an in Moldova si de abia in 1596 se reîntoarce in Polonia.

Urmarind firul cronologic descoperim ca in acel moment, al inscaunarii, Maria avea doar patru cinci ani iar in timpul evenimentelor din 1600 dar zece ani.
Intr-un fel, Marya Mohylanka a crescut in atmosfera nobililor polonezi care i-au sprijinit tatăl iar casatoria surorii celei mai mari cu prințul Michał Wiśniowiecki a accentuat legaturile cu mediile aristocratice poloneze.

In bătălia de la Cornul lui Sas (19 iulie 1612), Ștefan Tomșa invinge armata lui Potocki care venise în apărarea lui Ieremia Movilă.
Ștefan Potocki este făcut prizonier si dus la Constantinopole.

După doi ani, cu ajutorul unor negustori din Lvov si cu sprijinul lui Gașpar Grațiani – noul domn al Moldovei, Maria reuseste sa-si rascumpere soțul plătind o mare sumă in aur din propria-i zestre.

După reintoarcerea in Polonia, Potocki se retrage la moșia de la Zahaypole si impreună cu Maria, care își păstrase credința ortodoxă – după cum reiese din documente in limba polonă recent descoperite, construiesc in apropiere o biserica si o mânăstire dominicană (în orășelul Zlotyi Potok).
Pentru intretinerea lor contele Potocki daruieste din averea proprie doua sate cu peste cinci sute de suflete care sa ingrijeasca de bunul mers al acestor doua lacase.

Deci o parte din averea fiicei lui Ieremia Movilă a mers pentru rascumpararea sotului.
O alta parte a fost cheltuita pentru educatia celor sase copii ai ei, trei fete si trei baieti, care au primit fara exceptie o educatie foarte buna.
Toti baietii au facut studii la prestigioase universitati europene si au ocupat apoi diferite posturi de raspundere, nu atat pe baza ascendentei aristocratice cat pe baza educatiei lor solide.
Pe langa copiii ei, botezați in religia catolică – Piotr, Pawel, Jan, Katarzyna, Anna și Zofia Wiktoria – Maria Mohylanka a crescut-o si educat-o pe Anna Wiśniowiecki, fiica Rainei Chiajna.
Dupa moartea Rainei, Maria – ca fiica cea mai mare a familiei – a reusit sa obțină tutela și administrarea averii Annei, pentru care se lupta si familia prințului Wiśniowiecki.

Pentru cei ce doresc sa afle date mai multe despre copiii Mariei Potocki Mohylanka, in special universitatile la care au studiat fiii ei si carierele lor politice, cat si detalii despre casatoriile incheiate de fiicele ei, inserez aici cateva pagini din excelentul studiu al Liliei Zobolotnaia, Movilencele și descendenții. Pagini necunoscute.
Mariajul Mariei dureaza douazeci si cinci de ani, până în 1631, an in care moare contele Stanislaw Potocki.
La doi sau trei ani dupa moartea primului sot Maria se va casatori cu Mikołaj Firlej (Firley) (1588-1635) – politician activ, voievod de Sandomir, castelan de Bielsk si staroste de Lublin despre care documentele epocii afirma ca era un om invătat si extrem de inteligent.
Aceasta casatorie a durat putin, doi trei ani, si nu s-a soldat cu copii. Mirii nu erau chiar tineri :). Maria avea in jur de patruzeci si doi sau patruzeci si trei de ani iar nobilul polonez era in jurul varstei de patruzeci si opt de ani.
Oricat ar parea de ciudat aceasta a fost o casatorie din dragoste, fara nici un fel de mize politice sau de natura financiara, si a marcat cea mai calma perioada a vietii Mariei Mohylanka.

Vreau sa ma reintorc la copiii ei, in special la ce-a de-a doua ei fiica, Anna, de al carei nume se leaga numele unui rege al Poloniei si a unei regine a Franței.

Anna Potocki se va casatori de trei ori cu reprezentanti de frunte ai nobilimii poloneze. Cu cel de-al doilea soț, hatmanul Stanislaw Jan Jabłonowski, a avut sase copii.
Fiica lor cea mai mare, Anna Jabłonowska, se va casatori in 1676 cu voievodul de Poznan Rafał Leszczyński, Mare trezorier al curtii. Din casatoria lor a rezultat un fiu, Stanislaw, care va fi incoronat rege al Poloniei.
As  dori sa mai punctez un amanunt.
Anna Potocki, fiiica Mariei Mohylanka, a fost doamnă de onoare si cea mai buna prietenă a reginei Poloniei Maria Kazimira iar documentele afirma ca era singura persoana față de care regina nu ar fi avut secrete.

Din casatoria regelui Stanislaw I Leszczyński cu Katarzyna Opalińska se va naste o fiica, Maria Leszczyńska, care va deveni sotia regelui Ludovic al XV-lea al Franței.

Deci Maria Mohylanka a fost stră – străbunica reginei Franței, ceea ce inseamnă ca Ieremia Movilă a fost stră-stră-străbunicul reginei Maria Leszczyńska, mama lui Ludovic Delfin al Frantei, unicul fiu supravietuitor al regelui Ludovic al XV-lea, care a devenit mostenitor al tronului Franței.

Așa că regele Ludovic al XV-lea îî datorează domnitorului Ieremia Movilă, indirect bineînțeles, o soție și un moștenitor la tron prin ale cărui vene au curs și câteva picături din sângele Mușatinilor, familie cu care se inrudea Ieremia Movilă și care, prin fiicele lui, a avut descendenți în cele mai ilustre familii aristocratice europene.

Prin vinele Reginei Ana a României, soția Regelui Mihai, curg și câteva picături din sângele lui Ieremia Movilă ;)

 

5 gânduri despre „ce-i datorează Ludovic al XV-lea lui Ieremia Movilă ?

 1. Foarte interesanta postarea ta,care trece lin,dar precis prin istoria veche, a noastra si se concentreaza,de data asta pe destinele ”movilencelor” !
  Ai dovedit,cu probe,multe legaturi de rudenie cu oameni ”de varf”ai aristocratiei acelor timpuri.
  Incitant titlul,pe care l-ai devoalat!?Portretul Mariei Potoki este foarte expresiv si arata o Doamna de fier !

  Apreciază

  • Nu m-am gandit la varianta „doamnei de fier” dar s-ar putea sa existe mult adevar in afirmatia facuta de tine deoarece, analizand faptele si nu doar portretul, Maria si-a educat cu succes toti cei sase copii iar fiii ei au ajuns oameni importanti si respectati ai Poloniei tocmai stiintei lor de carte. Unii chiar au scris carti :)
   Dupa cum e bine stiut, in spatele fiecarui barbat de succes se afla o femeie puternica :)

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.