pur și simplu Modigliani


Amedeo Modigliani, Saad Abad Palace – Tehran

(Fine Art Museum)
*

Postarea de azi imi provoaca o usoara unda de nostalgie si, in acelasi timp, imi reaminte ce repede zboara timpul. Timpul meu, timpul tau, timpul tuturor …

Am vorbit prima oara despre Modigliani in urma cu sase ani, Apoi l-am readus in prim plan cu ocazia unei ghicitori si a unui tablou in care contrastul verde albastru pune in evidenta un chip adolescentin.

In blogul de azi vreau sa va arat doua lucrari ce se afla in incinta complexului muzeal Saad Abad din Teheran.
Se simte in intreaga opera a lui Modigliani o stradanie in a privi si imortaliza nu femeia in sine, ca parte complementara a barbatului, ci spiritul feminin mereu tanar, mereu ademenitor …

De tabloul urmator ma leaga (si) o amintire … caci imi amintesc ca intrasem in pavilionul care adaposteste Nations Art Museum  (Muze-e Honar Mellalha ) si ma oprisem descumpanita dupa cativa pasi.
Pardoseala asemenea unei table de sah, cu arhicunoscutele careuri albe si negre, ma ducea cu gandul in doua directii diferite.
O directie șerpuia prin interioarele unor tablouri realizate de pictori olandezi si flamanzi iar o alta direct la secția de copii a spitalului din orasul meu unde se grabea mama sa ma duca la cel mai firav simptom de raceala.
*


Amedeo Modigliani, Girl with Pigtail (cca 1918)
Saad Abad Palace – Tehran
(Nations Art Museum)
*

Ma cuprinsese o usoara ameteala, o senzatie stranie că pardoseala bicolora se curbeaza sub picioare. Imediat ce am ridicat ochii privirea mi-a fost atrasa de o pata de culoare solara ce contrasta cu raceala in alb negru a pardoselii.
Pe un perete lateral se aflau expuse mai multe tablouri insa eu continuam sa merg in directia a ceea ce-mi atrasese atenția fara sa observ nimic altceva ce fusese expus  holul de la intrare.
Cand am ajuns suficient de aproape ca sa pot distinge clar imaginea din față am fost cuprinsa de un al doilea val de ameteala. Mi se parea imposibil să mă aflu la o distanță de doi pași de Modigliani.

In realitate fata cu codite are ochii mult mai verzi … acea nuanță de verde adânc si totodata vibrant care-mi place atât de mult.
Pielea ei pare acoperita cu un strat fin de pudra de cacao :)  iar faptul ca are buzele intredeschise lasă impresia ca ar vrea sa zică ceva.
Oare ce ?

2 gânduri despre „pur și simplu Modigliani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.