din Persia ne salută Henry Moore


Henry Moore – Oval with Points (1968-69)
Contemporary Art Museum, Tehran
*

Despre Muzeul de Arta Contemporana din Teheran am vorbit in mai multe randuri si, rand pe rand, am prezentat cateva sculpturi din Gradina cu Statui situata in vecinatatea Parcului Laleh – parc adiacent muzeului mai sus amintit.
Pentru cei interesati dau linkurile respectivelor postari :

Alberto Giacometti

Max Bill

Pablo Picasso

Arnaldo Pomodoro

Rene Magritte

Azi mi-a trecut prin cap sa scot „la lumina” acele opere ale lui Henry Moore care pot fi vazute in capitala Iranului.
Pun pariu ca nu multi britanici, ce sa mai vorbesc despre alti europeni, cunosc faptul ca la Teheran se afla mai multe sculpturi ale celui mai influent sculptor britanic al secolului XX.
*


*

Nu intamplator am deschis blogul cu o sculptura in bronz care are nu doar un nume interesant ci si o forma interesanta. Aceasta opera e plasata in incinta muzeului.

Altele doua pot fi admirate in curtea exterioara aflata in prelungirea Parcului Laleh.
Vreau sa mentionez ca in acest parc, pe langa Muzeul de Arta Contemporana, se afla  Muzeul National de Covoare – cu piese absolut fantastice !

Pe net se gasesc imagini mai bune decat cele captate de ilustra mea persoana :) … dar le voi posta pe cele fotografiate de mine, cu scuzele de rigoare pentru slaba calitate ce se datoreaza in exclusivitate fotografului si nicidecum aparatului foto :)
*

Henry Moore,  The Sculpture Garden – Contemporary Art Museum, Tehran
*

In aceasta fotografie realizata in 2010 am incercat un unghi din care se pot vedea ambele sculpturi ale lui Moore expuse in aer liber.

Intr-o alta, realizata in 2008, se pot observa detaliile compozitiei Three Piece Reclining Figure.
*


Henry Moore, Three Piece Reclining Figure (1975)

Contemporary Art Museum, Tehran
*

Aceeasi sculptura, fotografiata patru ani mai tarziu in lumina cruda a unui martie iernatic, cu un alt aparat foto, mi se pare mult mai rece … mai britanica chiar.

 

*

Ansamblul statuar cu doua piese se afla in imediata vecinatate a celui cu trei piese si, impreuna, formeaza un grup vizibil de la distanta. Pacat ca iranienii de rand, exceptandu-i pe cei tineri si pe intelectualii din generatia mijlocie sau cea varstnica, nu par a da vreo importanta anume acestor sculpturi aduse in Iran de regina Farah Diba in perioada anterioara revolutiei islamice din 1979.

 


Henry Moore, Reclining Figure – Arch Leg (1969-70)

Contemporary Art Museum, Tehran
*

Sahul a fost detronat, familia lui a luat calea exilului (sahul murind in exil la scurta vreme), insa operele de arta vestica achizitionate din dispozitia reginei Farah – sute de tablouri litografii si sculpturi-  au ramas la locul lor in muzee si constituie azi cea mai mare colectie de arta vestica dintr-o tara asiatica, exceptand poate Japonia.

Despre Henry Moore (1898-1986), sculptor britanic ce provenea dintr-o familie de mineri si care si-a inceput activitatea ca invatator, puteti afla mai multe de pe wikipedia sau orice biografie on line, sau mai bine dintr-o carte de referinta.

Amintesc aici faptul ca a fost influentat de Picasso, Brancusi, Archipenko si, intr-un mod mai subtil, de picturile lui Cezanne.
Dar ceea ce l-a influentat cel mai mult a fost o sculptura din peninsula Yucatan

Henry Moore afirma in 1937 : „Brâncuși a fost acela care a dat epocii noastre conștiința formei pure”

Dar ce inseamna „forma pura” ? … ma intreb acum la final de blog :)

2 gânduri despre „din Persia ne salută Henry Moore

 1. M-ai facut curios si am cautat mai multe informatii despre Henry Moore. Foarte interesant!
  Am gasit si un site (www.henry-moore.org/works-in-public/world) unde pot fi gasite orasele si tarile care expun public lucrarile artistului. Si la Bucuresti la Muzeul National de Arta exista un exponat: http://www.henry-moore.org/works-in-public/world/romania/bucharest/national-museum-of-art-romania/working-model-for-locking-piece-1962-lh-514
  Acum imi dau seama ca am vazut cateva lucrari ale lui Moore la muzeul Louisiana de langa Copenhaga (care este un muzeu splendid si pe care il vizitez de fiecare data cu aceeasi mare placere).
  Este remarcabil faptul ca regina Farah a achizitionat atat de multe lucrari de arta din tarile vestice.
  Apreciez fotografiile facute de tine in diferite anotimpuri si prin urmare in lumini diferite!

  Apreciază

  • E remarcabil dar nu inexplicabil :)
   Farah Diba, inainte de a se casatori cu sahul, a invatat la scoala italiana din Teheran, apoi a urmat cursurile liceului francez Jeanne d’Arc (tot in Teheran), ca in cele din urma sa devina studenta la École Spéciale d’Architecture din Paris.
   Deci avea o cultura dobandita prin studiu … dar si un rafinament nativ observabil in tot ceea ce a lasat in urma in Iran.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.