femeia din Bahia


pictor anonim – Mulher da Bahia/Femeia din Bahia (1850)

Museu Paulista, São Paulo
*

In portugheza vorbită in Brazilia cuvântul Baiana desemneaza o femeie din districtul federal Bahia.
Femeia din Bahia pe care tocmai o priviti a fost pictata de un anonim in 1850 si se afla actualmente in colecția Muzeului Paulista din Sao Paolo.

Portretul dă nastere la multe intrebari. Cel puțin pe mine m-a facut să mă gândesc si să analizez cele mai nastrusnice posibilitati ca sa pot raspunde la inevitabila intrebare : Cine se ascunde in spatele Baianei?

Intr-o epoca in care in Brazilia inca existau sclavi negri si segregatie rasiala cum de o femeie de culoare din Bahia a devenit personajul unui tablou ?
Cine a fost cel ce a pictat-o? Se vede ca a pus multa pasiune in redarea fizionomiei acestei negrese al carei suflet deosebit se intuieste dincolo de privirea trista, de ochii scaldati in lacrimi, de pozitia aristocratica a corpului si vestimentatia care contravine perceptiei noastre referitoare la femeile de culoare din secolele trecute.
Cum se face ca până acum nu s-a reusit identificarea pictorului? Oare să fi fost pictat tabloul de un amator extrem de înzestrat? Autorul picturii e brazilian, european sau nord american?
Designul bijuteriilor nu a condus la nici un fel de indicii despre posibila identitate etnica a doamnei din Bahia?

Nu pot face fața cascadei de intrebari si, orice posibilitate o iau in calcul, instantaneu îmi rasar in față alte si alte posibilitati :)

Initial m-am gândit ca e posibil ca Mulher da Bahia sa fie o fosta sclava care s-a casatorit cu stapanul ei sau cineva din familia acestuia, sau poate fiica unui alb cu o femeie africana.
Așa cum ne prezinta portretul, statutul social al Baianei pare sa fie unul privilegiat. O arata croiala rochiei, bijuteriile sofisticate si manusile albe ce erau purtate in acea epoca doar de doamnele din inalta societate.

E imposibil ca Baiana sa fi imprumutat tinuta si accesoriile de la stapana ei alba pentru a poza pictorului, si spun asta deoarece nu cred ca o ‘doamna albă’ ar fi purtat astfel de margele si bratari exotice. Deci ajung la concluzia ca bijuteriile erau ale Baianei.
Totusi intr-un studiu cineva afirma ca exista o asemanare intre portretul Baianei si cel intitulat Madame de Senonnes  (1814-1816) realizat de Ingres si expus la Muzeul de Arte Frumoase din Nantes, Franta.

Mi-a trecut prin cap ideea că Femeia din Bahia ar putea să fi fost sotia sau amanta pictorului, insa am abandonat-o pe parcurs.

Am luat in calcul si posibilitatea ca dânsa sa fie sotia unui ambasador dintr-o țară africană sau a unui comerciant bogat stabilit in Bahia.
Citind câte ceva despre istoria acelei perioade am vazut ca țări precum Congo si Kenya aveau trimisi speciali la curtile regale europene, trimisi diplomatici de culoare … deci e posibil ca familia unuia din ei să fi facut o calatorie in Brazilia

Ceea ce atrage atentia in portretul de față e tristețea vibrantă a femeii, plânsul ei mocnit, lăuntric. Dati click pe imagine pentru a-i vedea mai bine ochii scăldați in lacrimi.
Chiar si pozitia mâinilor in poala rochiei scumpe imi sugereaza abandonul, infrangerea, capitularea …

Oare se gândeste Baiana la anii de sclavie care i-au dezonorat ființa umana? … căci a fi vândut si cumpărat reprezinta o dramă peste care nu știu câți au putut trece.
Oare tristețea ei se datoreaza morții cuiva foarte drag ?  Dorului pentru meleagurile unde s-a născut ? Sau poate că e neputința in fața unei boli fatale?

Dar s-ar putea sa fie tristețea si disperarea mută a unei soții africane, soția unui ambasador de culoare dintr-o tara africană, in momentul in care ia contact pe viu cu realitatea scavilor negri si mulatri din provincia portugheza vizitată. Mentionez că de abia in 1888 a fost abolita sclavia in Brazilia.
Oricum, mie imi lasa senzatia unei femei inteligente si demne, a unei femei ce a fost capabila să-l inspire pe anonimul pictor.

Am mai admirat tehnica autorului de a scoate in evidenta pielea cu luciri metalice arămii a doamnei din Bahia folosindu-se de un fundal argintiu. Contrastul argintiu-aramiu reprezinta o idee originală … si oricît de anonim a ținut să rămână pictorul ( oare de ce? ) el a dat artei universale această bijuterie de pictură remarcată de orice vizitator de la Museu Paulista.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.