L’Age d’Or

https://i1.wp.com/blogu.lu/exergy/files/2014/06/Tehran-Museum-DERAIN-Andr%C3%A9.jpg
André Derain – L’Age d’Or (1903-05)

Tehran Contemporary Art Museum (deposit)
*

In aceasta zi insorita de iunie se potriveste un tablou in culori solare.
Iata motivul pentru care m-am oprit asupra tabloului lui Derain aflat in posesia Muzeului de Arta Contemporana din Teheran dar neexpus publicului dupa revolutia din 1979 pe motiv ca nu ar corespunde normelor islamice.
Ba chiar s-a zvonit ca statul iranian ar fi vandut tabloul unui colectionar particular american.
Nu ar fi primul zvon de acest fel. Anterior circula informatia ca “Gabrielle cu bluza descheiata” a lui Renoir ar fi luat loc intr-o colectie privata din Paris.
Ambele zvonuri sunt false. Adevarul e ca muzeul a imprumutat aceste opere pe o perioada de timp delimitata, asa cum a imprumutat si altele pentru a fi expuse peste hotare in diverse expozitii comemorative.
As aminti aici pe Trinidad Fernandez de Kees van Dongen, Mural on Indian Red Ground a lui Jackson Pollock, Tryptich de Francis Bacon precum si altele.

E adevarat ca statul iranian a facut schimb intre o opera de arta considerata vulgara cu un manuscris vechi reprezentativ pentru miniatura persana, insa schimbul respectiv a fost facut public in mass-media. Despre acest ‘schimb’ voi vorbi cu o alta ocazie.

Deci ma reintorc la “Varsta de aur” pictata de Derain si va invit sa o priviti cu atentie.
Intre timp va voi face cunostinta cu acest artist fauvist.

André Derain (1880-1954) – pictor, grafician, ilustrator de carte, designer de costume,  sculptor si ceramist francez a carui opera se incadreaza in curentul fauvist.
Alaturi de Vlaminck, Matisse si Raoul Dufy el e considerat unul din artistii fauvisti cei mai reprezentativi.

André Derain a fost initial un autodidact insa cu toate astea a ridicat amatorismul la rangul cel mai inalt.
Totul a inceput de la o calatorie cu trenul in care il cunoaste pe Maurice de Vlaminck si e cucerit de personalitatea acestuia.
Vor deveni prieteni, va coresponda cu dansul de pe front – unde fusese inrolat ca soldat in primul razboi mondial, vor deschide impreuna un atelier la Paris si vor expune in diverse expozitii.
In paranteza vreau sa spun ca Muzeul National de Arta din Bucuresti detine un tablou de Vlaminck care mie imi place datorita acelei nuante de albastru plina de efervescenta :)

Henri Matisse ii va convinge pe parintii lui Derain sa fie de acord ca fiul lor sa abandoneze studiile de inginerie in favoarea celor de arta. Ca urmare a acestei mijlociri el va reusi sa se inscrie la Academia Julien din Paris.

La Paris ii va cunoaste pe Picasso, Braque, Kees van Dongen, Max Jakob, Guilaume Apollinaire … dar si pe viitoarea lui sotie, Alice Gery.
André Derain e atras de poezie si filozofie si nu ezita sa ilustreze cartile noilor sai prieteni : Guillaume Apollinaire (L’enchanteur pourrissant), Andre Breton si Max Jakob.
Va desena superbe costume pentru balerinele din corpul de balet rus a lui Diaghilev, costume ce vor asigura succesul reprezentatiei “Boutique fantasque”.

Iata cum il caracteriza una din amantele lui Picasso :
“Slim, elegant, with a lively colour and enamelled black hair. With an English chic, somewhat striking. Fancy waistcoats, ties in crude colours, red and green. Always a pipe in his mouth, phlegmatic, mocking, cold, an arguer.”

Calatoria la Londra ii reveleaza pictura lui Turner, de care se va atasa imediat, si-i deschide orizontul spre combinatii inedite de culori.
Derain va fi atras si de vechi maestrii ai picturii europene, de pointilism si divizionism, de mastile africane si textilele orientale.

Viata i se scurge fara incidente deosebite, fara evenimente zguduitoare si fara rivalitati care sa-i consume din energie.
André Derain a fost un spirit indragostit de frumos, indiferent daca frumosul era exprimat prin culori, sunete muzicale sau cuvinte.

Artistul care a supravietuit celor doua razboaie mondiale va muri ca urmare a leziunilor provocate intr-un accident de circulatie, lovit de un automobil in viteza.
Anterior contactase o infectie oculara care i-a redus mult din vedere si e posibil ca accidentul de circulatie sa se fi datorat tocmai acestei incapacitati vizuale.

Va intrebati daca in Romania exista vreun tablou semnat de André Derain ?
… zic sa incercati la Muzeul Zambaccian :)

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s