un autodidact

https://i1.wp.com/blogu.lu/exergy/files/2014/06/Guy-Cambier-paysage-07.jpg

*

Când le-am descoperit pe net pe aceste grațioase doamne am simțit pe cerul gurii gust de ciocolată și glazură de șerbet de portocale căci gândul mi-a zburat imediat cu ani și ani în urmă …
Am revăzut cu ochii minții farfuria plată pe care în zilele festive așeza mama tortul, de obicei cu cremă de nuci și ciocolată, și pentru câteva momente m-am simțit exact ca atunci. Fără grija niciunui mâine :)
Fundalul fumuriu-auriu, excelent realizat, m-a ajutat în călătoria mea imaginară pe axa timpului.

Farfuria de care vorbesc seamana doar vag cu pictura realizata de Guy Cambier.
De abia așteptam ca să se termine tortul pentru a o putea privi mai bine.

Pe farfuria noastră, căci o avem și acum, e pictată o doamnă cu rochie decoltată de culoare deschisă ce stă relaxată pe un scaun elegant și se uită galeș la partenerul ei de discuție așezat pe tot pe scaun, în timp ce un altul care stă în picioare caută să-i intre în grație. Ambii bărbați poartă uniforme de ofițeri și mă amuză faptul că la șapte ani o întrebasem pe mama care din ei e Napoleon :) … prin ce asociație de idei și imagini ajunsesem să am o asemenea bănuială e greu de spus și în nici un caz nu putea fi vorba de cunoaștere istorică, căci la acea vârstă îi cunoșteam doar pe Ștefan cel Mare, Avram Iancu și Alexandru Ioan Cuza – datorită educatoarei noastre de la grădinită.

În sfârșit, faptul că am descoperit ceva ce m-a purtat din nou în copilărie m-a făcut destul de curioasă pentru a porni în căutarea autorului.
Așa am făcut cunoștință cu Guy Cambier (1923-2008), un pictor francez autodidact născut în Belgia dar care a trăit cea mai mare parte a vieții la Grasse, în sudul Franței.

Cambier nu a fost un pictor bine cunoscut însă cu toate astea s-a numărat printre pictorii preferați ai unor celebrități ca Winston Churchill, Ingrid Bergman și prințesa Grace de Monaco – căreia i-a realizat un interesant portret.
Am căutat informații despre dânsul însă nu am reușit să aflu mare lucru, în ciuda faptului că diversele lui picturi se vând la prețuri extrem de mici prin intermediul unor case de licitații de renume.

*
https://i0.wp.com/blogu.lu/exergy/files/2014/06/Guy-Cambier-2.jpg

*

Cambier a pictat deopotrivă portrete, naturi moarte și peisaje. Unele mi s-au părut destul de aproape de granița kitschului, dar am descoperit și câteva deosebite ce vădesc un bun simț al culorii, cum e și această natură moartă pe fundal albastru violet.
O veritabilă colecție de tablouri poate fi vizualizată aici.

Deși ca stil tablourile lui Cambier nu se circumscriu gusturilor mele artistice, trebuie să recunosc că unele dintre ele mă ating prin romantism și puritate … un romantism pe care azi îl întâlnim din ce în ce mai puțin.

Guy Cambier a suferit la noua ani un tragic accident în urma căruia și-a pierdut capacitatea de deplasare pe propriile picioare. Acest handicap l-a făcut să caute modalități noi pentru petrecerea timpului și, mai apoi, pentru a-și câștiga existența.

A învățat să picteze de unul singur inspirându-se din albume de artă și cărți poștale cu reproduceri după tablouri celebre.
Încet încet reușește să se facă cunoscut și să expună, mai întâi în Belgia și mai apoi pe Coasta de Azur, la Paris și în SUA.
In 1952 primește premiul “Le Prix de la Jeune Peintre”.

În tablourile lui Guy Cambier influențele picturii italiene, de la Renascentism la Manierism, cât și cele ale pictorilor olandezi și flamanzi, sunt ușor de recunoscut.

Personal am descoperit că acest pictor francez autodidact s-a inspirat din operele lui Botticelli, Tizian, Watteau, Durer,  Bouguereau, Memling …

Portretul înserat în finalul postării mi-a amintit de o Maria Magdalena ce-mi rămăsese în memorie.
E vorba de o pictură realizată de  Pietro Perugini expusă actualmente în Galeria Palatină de la Palatul Pitti din Florența.

Dacă e vorba de asemănare sau nu, rămâne să stabilească cei ce încă îmi vizitează blogul :)
*

https://i2.wp.com/blogu.lu/exergy/files/2014/06/guy-cambier-1.jpg

*

Interesantă e  descoperirea faptului că Guy Cambier a pictat și pe farfurii de porțelan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.