călugărița negresă de la abația Moret

Louise_Marie_Therese-The-Black-Nun-of-Moret.jpg

Louise Marie-Thérèse, The Black Nun of Moret
anonymous painter – Paris, Bibliotheque Sainte-Genevieve
*

O calugarita neagra la o manastire din Franta secolului al saptesprezecelea reprezenta, fara nici o indoiala, o aparitie ciudata pentru acele timpuri. Deci nu e de mirare ca a starnit curiozitate si a fost consemnata in paginile memorialistice ale mai multor personalitati ale epocii.

Dar celebritatea acestei calugarite negrese din Ordinul Benedictin nu se datora (doar) culorii pielii cat povestii puse pe seama ei.
Adevar sau minciuna, fictiune sau reavointa din partea contemporanilor, e greu de stabilit.

Despre Louise Marie-Thérèse (1664-1732), calugarita neagra de la Abatia Moret, s-a speculat ca ar fi fost fiica neligitima a reginei Maria Tereza a Spaniei, sotia lui Ludovic al XIV-lea.

Care ar fi “datele misterului” din jurul pesonajului din postarea de azi ?

E adevarat ca Regina Maria Tereza a nascut-o in 1664 o fetita ce a murit la foarte scurt timp de la nastere din cauza cianozei, cianoza producand culoarea intunecata a pielii.
De aici au inceput speculatiile, mai intai intre peretii palatului iar ulterior, dupa moartea reginei in 1683, in afara lui.

Ducesa de de Montpensier – Marea Domnisoara de Onoare si verisoara a regelui – afirma ca fetita s-a nascut din legatura adulterina a reginei cu un paj negru de la curte (in unele surse se spune ca a fost pitic) pe nume Nabo care, nu era nici un secret, se numara printre protejatii reginei.
Nabo ii fusese dat in dar pentru a o amuza.
Aceasta teorie a fost puternic atacata de aparatorii Mariei Tereza pornind de la faptul ca dansa fusese o persoana religioasa si ar fi fost de neconceput sa actioneze contrar propriilor principii morale.
Mai mult decat atat, in intreaga ei viata nu s-a descoperit nici o pata neagra, nici cel mai lucru reprobabil.
Dar asta nu inseamna ca o posibila legatura intre paj si regina nu ar fi fost posibila, caci in chestiuni ce privesc atractia dintre sexe logica rationamentelor nu functioneaza absolut deloc.

Alte persoane ce erau total impotriva acestor zvonuri si barfe, considerandu-le total nefondate, afirmau ca regina nu putea fi atat de proasta incat sa nu realizeze ce ar fi insemnat un ‘accident’ care sa dea nastere unui copil mulatru, mai ales ca, conform uzantelor din acea perioada, regina Frantei trebuia sa nasca cu martori.
Acesti martori, unii de sex masculin, asistau la nasterea reginei si confirmau descendenta regala a nou-nascutului.

Madam, sotia fratelui regelui Ludovic al XIV-lea infirma insa teoria adulterului punctand pe urmatorul fapt : fetita nou nascuta nu ar fi fost neagra ci doar foarte urata.

Dar astea reprezinta doar primele date necesare in descifrarea misterului.

Chiar portretul ei, aflat la Biblioteca  Sainte Geneviève din Paris, pare sa aduca un sprijin in favoarea teoriei descendentei regale deoarece cercetarile efectuate la inceputul secolului trecut si publicate in 1924 converg in aceasta directie.
Cel ce a realizat portretul calugaritei negrese reprezinta aceeasi persoana care a realizat cele douazeci si trei de portrete regale comandate intre anii 1681-83 de catre  Parintele Claude Du Molinet, bibliotecarul de la Sainte Geneviève.

O intrebare se impune a fi pusa : Ce rost avea sa fie pictata o calugarita de culoare iar portretul ei sa fie asezat in rand cu cele ale descendentilor regilor, de la Ludovic al IX-lea la Ludovic al XIV-lea ?

La asta se mai adauga alte date ce trebuie neaparat luate in calcul.

Abatia in care traia Louise Marie Therese a fost vizitata in mai multe randuri de regina Maria Tereza, prima sotie a lui Ludovic al XIV-lea, si apoi de Madame de Maintenon, cea de-a doua lui sotie.

Ar mai fi si o scrisoare din iunie 1685, deci un act scris negru pe alb si parafat de casa regala, trimisa domnului De Bezons ce indeplinea functia de secretar clerical, precum si dispozitia din 1695 a regelui Ludovic al XIV-lea de a i se plati calugaritei Louise Marie-Thérèse o pensie pe viata in valoare de 300 de punzi care suna cam asa :
“to be paid to her all her life in this convent or everywhere she could be, by the guards of the Royal treasure present and to come”

Tot timpul vietii Louise Marie-Thérèse, calugarita neagra de la Abatia Moret, a fost convinsa de descendenta sa aristocratica si i-a marturisit Ducelui de Saint-Simon ca i s-a adresat mostenitorului tronului Frantei folosind termenul de “fratele meu”.
E vorba de fiul regelui Ludovic al XIV-lea, personaj ce avea sa intre in istorie sub numele Marele Delfin (Grand Dauphin).

Dar lasand toate astea deoparte ma intreb ub lucru : daca povestea spusa nu e adevarata atunci de unde a aparut aceasta calugarita de culoare in inima Frantei ?
Oare sa nu fi existat nici un fel de date biografice despre dansa? E oare posibil ca un om sa apara intr-un loc  asa dintr-o data ? …
De abia dupa ce barfele tindeau sa se transforme in scandal, Madame de Maintenon a spus ca ea a adus-o pe aceasta fetita negresa la manastire ca un gest de gratitudine fata de parintii ei, servitori mauri la curtea regala.

Toata aceasta poveste, dincolo de insolitul si doza ei de mister, e amestecata cu un soi de provocare ce ma face sa caut mai mult, sa-mi pun mintea la contributie, sa exclud speculatiile si scrierile fanteziste ale unor contemporani sau personaje ce au trait intr-o epoca imediat urmatoare, sa incerc sa inteleg contextul istoric si cultural … intr-un cuvant sa ma teleportez internautic in acea perioada :)

Drumul speculatiilor si al teoriilor, mai mult sau mai putin fondate, ramane larg deschis pentru oricine.

Later Edit

Am mai descoperit ceva interesant :)

La muzeul din Melun, localizat  in fosta casa a lui Nicolas Fouquet -superintendent la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, a fost descoperit in ianuarie 2014 un alt portret al calugaritei de la Abatia Moret.

Voila !

muzeul-melun-calugarita-neagra-de-la-Abatia-Moret.jpg
La Mauresse de Moret
Musée d’art et d’histoire de Melun

Asta inseamna ca lucrurile se complica … si inca bine de tot.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.