femeia trandafir

Salvador Dali, La Rose Rouge
Jahan Nama Museum, Niavaran Palace, Tehran
*

Mai ramân câteva momente în incinta Muzeului Jahan Nama doar pentru a o vă prezenta pe „Femeia Trandafir”, așa cum o alintă iranienii, căci în realitate, după cum ne arată plăcuța cu explicații, această opera de artă a inconfundabilului Salvador Dali e intitulată La Rose Rouge.

Dali poate fi văzut in trei muzee din Teheran: Muzeul de Arta Contemporana, Muzeul de Arte Frumoase de la Palatul Sa’ad Abad și la Muzeul Jahan Nama din incinta Palatului Niavaran (două lucrări).
Am reușit să le văd pe toate patru și deși Visul (cu fluturi) de la Palatul Sa’ad Abad e considerat cel mai valoros Dali din Iran, mie îmi place mai mult această fuziune femeie – roză.

O lucare simplă, cu un mesaj ușor de descifrat, în care Dali reamintește oricui că în spiritul feminin se regăsesc deopotrivă parfumul amețitor, finețea catifelată … și țepii :)

Cred că Dali e artistul cu cei mai mulți epigoni. In ziua de azi se întâlnesc destui pictori care pictează în stilul lui Dali, căci e ușor să pictezi ca Dali după ce ai văzut operele lui Dali … iar cei ce consideră că Dali a intrat pe o pantă a devalorizării, imagistice nu financiare, cred că au uitat, sau nu au realizat niciodată, adevăratul impact al tablourilor sale în momentul în care au fost expuse în premieră.

Însă în epoca lui Dali nimeni nu picta ca Dali !

Dali a reinventat absurdul, sau i-a împrumutat haine noi, a desființat granița dintre vis și realitate, a șocat publicul prin lucrări inedite la acea dată, i-a șocat pe critici prin afirmațiile sale și prin modul său de viață. Dali a schimbat traseul artei postbelice.

Pentru Dali imaginația reprezenta totul. Un ins fără imaginație nu avea ce căuta în artă.

Nu sunt fan Dali însă de mai multe ori i-am folosit operele pentru a-mi ilustra postările.
Pe mine Dali mă deconecteză și-mi oferă prilejul să descopăr că lumea nu e așa cum o vezi cu ochii anatomici ci așa cum o vezi cu ochii minții  :)

 

9 gânduri despre “femeia trandafir

  1. Exact! Dali a desființat granița dintre vis și realitate, deoarece nici nu există cu adevărat ceva situat între vis și realitate, decât simpla banalitate, poate. Realitatea se continuă firesc în vis și visele bântuie realul, făcându-l magic și atrăgător. Toate lucrările inspirate de meditativul trandafir, sau femeia-trandafir, sunt extraordinare. După celebra Woman with a Head of Roses, Salvador Dali a propus un set de parfumuri cu flacoane asemenea femeii cu ”cap din roze”, toate foarte bune, unice și ambalate cu mare arta. Aici e o mostră:

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.