prințesa Elena Șuțu … un veritabil top model :)

Dupre-Princess Helena Soutzos_Elena Șuțu.jpg
Louis Dupré, Prințesa Elena Șuțu (1819-20)
gravură
*

A trecut ceva vreme de când am descoperit portretul domniței Elena Șuțu, fiica domnitorului Moldovei, Mihail Șuțu, mai întâi într-o litografie alb-negru iar mai apoi într-o variantă color.

Prima descoperire o datorez unei carti, Ţările Române văzute de artişti francezi – sec XVIII și XIX , editata de G.Oprescu in 1926, pe cea de-a doua Internetului :)
In ambele insa mi-a atras atentia armonia trasaturilor, completată perfect de superbele plete lasate liber pe spate, ce contrasteaza cumva cu imbracamintea sofisticata de un evident ”trend” oriental.
Involuntar m-am gândit la o paralela: cel al unui top model din zilele noastre ce pozeaza fotografului pentru ultimul album de moda.
In fond cred ca asta și făcea tânăra prințesă :) … îi poza pictorului francez Louis Dupré care, în aparență, fusese insarcinat cu executarea unui album ce urma sa cuprinda ilustrații cu modul de viata, vesmintele si fizionomiile localnicilor din diferite paturi sociale ce traiau înglobate in Imperiul Otoman.
Spun ”în aparență” deoarece misiunea principala a pictorului a fost alta si anume aceea de a strânge informatii referitoare la miscarea de eliberare a grecilor, Eteria, dar si informatii despre nemultumirile celorlalte natiuni ce se supuneau Inaltei Porți.
Se pare ca o parte a acestei misiuni secrete i-a fost ușurată chiar de domnitorul Mihail Șuțu, în a cărui preajmă a stat aproape un an de zile, și pe care l-a însoțit la Iași.
Mihail Șuțu a preluat tronul Moldovei dupa mazilirea lui Scarlat Callimachi, care scapă totuși de execuție datorită faptului că a înnebunit, dar care va fi otrăvit in 1821 bănuit fiind că ar fi sprijinit din umbră războiul de eliberare al grecilor.

Portretul executat de Louis Dupré (1789-1837) apare prima dată în albumul Voyage à Athènes et à Constantinopole ou collection de portraits, de vues et de costumes grecs et ottomans, peint sur les lieux d`apres nature, litographiés et coloriés, publicat la Paris în 1825. dar şi într-o lucrare editată la Paris, în 1865, sub titlul Modes et costumes étrangers, anciens et modernes, d`après les meilleurs maîtres de chaque époque, şi într-un alt album al aceluiaşi editor, alături de portretul tatălui său. Portretul Elenei este reprodus în lucrarea din 1865 sub titlul de Princesse greque (datat 1820).
Voi spune cateva cuvinte si despre acest pictor francez, aventurier și vântură lume atins de microbul politicii.
Louis Dupré (1789-1837) a fost elevul lui  Jacques-Louis David, pictor in stil neoclasic, unul din cei mai importanți artiști francezi ai epocii sale.
A ramas in istoria artei datorita in special celor patruzeci de litografii realizate in calatoria de la  Atena la Constantinopol.

Dar sa ma intorc la printesa noastră, prezentata eronat in unele referinte drept printesa grecoaică, si la vesmintele scumpe purtate în acele timpuri.
In lucrarea ”De la Orient la Occident” a Irinei Ispirescu am descoperit o foarte minuțioasă descriere pe care o redau in totalitate.

” Moda costantinopolitană le-a influențat și pe doamne, care au adoptat rochiile lungi, largi, cu flori, din mătase, atlas sau canavăț (stofă de proveniență venețiană)
Culorile preferate erau cele frecvent intâlnite în capitala imperiului: verde, roșu stins, portocaliu.
Rochiile erau strânse la mijloc cu o centură prevăzută cu pafta. Pe cap, boieroaicele purtau ișlicuri (căciulițe de postav). Eleganța doamnelor era completată de numeroase accesori: coliere, cercei, brățări, paftale de aur, mărgăritare și pietre scumpe.

Litografia prințesei Elena Șuțu realizat de Louis Dupré este reprezentativă.
Elena, fiica domnului Moldovei, Mihail Șuțu, este îmbrăcată într-un halat de ceterea liliachie, strâns în talie cu un șal de cașmir, lăsând să se observe în partea de jos șalvarii din mătase azurie brodați cu fir, papucii de catifea vișinie, cusuți cu perle, în aceeași nuanță cu bașlicul de pe frunte, care-i prinde părul sub o bentiță din același cașmir. ”

Am mai remarcat broderiile în fir aurit pe matase neagră, aplicate pe marginea rochiei, cămașa albă de atlas cu broderii pe guler și mânecile ample, dar si talia ca de viespe pe care pictorul francez o redă cu multă fereală pe fondul întunecat al părului ce-i ajunge până la genunchi.
Portretul acesta îmi reamintește basmele populare românești în care prințesele aveau părul lung până la genunchi, uneori până la călcâie :)

Mlădioasa Elena Șuțu (Helena Soutzos sau Helen Soutzo) concurează onorabil cu top modelele noastre de azi, din care le amintesc doar pe Elena Băguci (nu doar pentru asemănarea de nume) și pe Mădălina Ghenea (al cărei atu principal e naturalețea).

 

Anunțuri

9 gânduri despre „prințesa Elena Șuțu … un veritabil top model :)

  • Poate le dau o idee designerilor nostri :) … asta pentru ca tot vad cum se pune accentul pe retro si vintage.

   Combinatia de culori e perfect orientala si-mi aminteste de unele miniaturi din perioada safavida in care tinerele nobile de la curtea din Isfahan imbracau haine de matase in astfel de culori.

   Apreciază

 1. Mă bucur mult că serialul tău, cu doamne și domnițe, continuă. Despre Elena Șuțu pot spune că e cu adevărat frumoasă, iar sveltețea și modul în care (parcă) prezintă hainele o fac , așa cum spui, o veritabilă concurentă, învingătoare în cele din urmă, a modelelor de azi.
  Și mie îmi sugerează ceva oriental vestimentația, poate chiar un mozaic, e frumoasă. Și dacă tot se vorbește la superlativ de podoaba capilară a împărătesei Sissi a Austriei, eu cred că nu era cu nimic mai prejos cea a Elenei Șuțu, dimpotrivă, avea un păr splendid. :)

  Apreciază

  • Si eu ma bucur pentru ca profit de ocazie ca sa invat ceva istorie :)

   In ceea ce priveste analogia cu mozaicul sa stii ca ai dreptate. Stiam eu ca exista ceva ce imi pare cunoscut in gravura lui Dupre, dar nu stiam exact ce.
   Ochiul tau de artista a identificat imediat subtila similitudine cu mozaicurile orientale.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s