un Dali chinez

 

Zhang-Dali-Solo-Show-Shanghai-8-300x200.jpg
Zhang Dali, Slogan Series

 

Atunci cand spun China ma gandesc la mătasea si porțelanurile chinezesti, la busolă, praful de pușcă, miniaturi grațioase pe hârtie de orez sau de bambus, la bijuterii din jad verde, caractere caligrafice complicate, aroma ceaiului negru, femei fragile ce poarta pe chip un zambet misterios si in trup văpaia unei senzualitati periculoase, la Piata Tienanmen, Revolutia Culturala si politica demografica, la zmeii din hârtie creponata si dragonii auriți din palate imperiale, la biciclete, evantaie, umbreluțe multicolore, pălării conice si tunici cu un singur nasture,  la Confucius, Mao, Tao … ma gandesc la Himalaya, Tibet, Fluviul Galben, Marele Zid Chinezesc, Pekin, Shanghai, Hong Kong, Taiwan sau la dinastii cu nume monosilabice : Qin, Han, Song, Ming, Yuan, Zhou, Tang … ma gandesc la orez – alb, negru, rosu – dar si la medicina traditionala chinezeasca care i-a ajutat pe multi sarlatani sa se imbogateasca.
Cand spun China imi amintesc de radierele parfumate cu arome de banane si capsuni cu care imi stergeam greselile din caietele de teme pentru acasa, de tricourile si tenisii chinezesti purtati la orele de sport din scoala generala, de laptele praf in cutii metalice frumos colorate, la revistele China Noua pe care le citeam prin liceu, la Bruce Lee si Zhang Ziyi dar si la acorduri muzicale ca niste clinchete de clopotei …

Am enumerat toate aceste lucruri la care m-am gandit pentru a facilita cumva intelegerea unui artist chinez mult apreciat de lumea occidentala.
Numele lui e Dali, si aidoma celebrului sau tiz Salvador Dali, acest chinez e la fel de neconformist si cautator al unor forme noi de exprimare.
Zhang Dali e cunoscut si cu apelativele AK-47 si 18K.

AK-47 reprezinta numele de cod al primei arme de asalt Kalashnikov ( inventatorul ei, Mikhail Kalashnikov, a murit anul trecut pe 23 decembrie la varsta de nouazeci si patru de ani ).
Acest cod alfanumeric a fost folosit de pictorul chinez intr-o serie de portrete, in special al unor oameni ce au parasit satele natale pentru a munci in marele orase industriale ale Chinei, si s-a transformat intr-un brand al operei sale.
Imaginea de deschidere a blogului ilustreaza tehnica deosebita a lui Dali in redarea fizionomiilor.

 

ZHANG-Dali-AK47-240x300.jpg
Zhang Dali, Slogan Series

 

Portretele de muncitori migranti ai seriei grafice AK-47 au o caracteristica comuna : privite de la distanta lasa impresia unor chipuri zambitoare sau multumite de sine. Dar privite de la mica distanta ele ofera imaginea a cu totul altceva : tristete, grimase de durere, neputinta, privire in gol, dezradacinare, umilinta, dezamagire.

 

Zhang-Dali-new-people-synthetic-resin-278x300.jpg
Zhang Dali, New People

synthetic resin

Fizionomiile l-au captivat o perioada de timp. Creatiile acelei perioade, grafice sau sculpturale, i-au consolidat pozitia pe piata lucrarilor de arta.

Sa incep insa cu inceputul, chiar daca am ajuns la mijlocul postarii ;)

Zhang Dali (n.1963) a experimentat tehnici diferite de exprimare artistica dar calatoria efectuata in 1989 in Italia l-a marcat profund. Nu prin extraordinara mostenire culturala a acestei tari peninsulare sau a pictorilor renascentisti ale caror lucrari sunt ranvnite de catre toate marele muzee ale lumii.
Ceea ce l-a marcat profund pe Zhang Dali a fost descoperirea unei noi forme de arta: Graffiti

 

Zhang_Dali-Demolition-Dialogue1-215x300.jpg
Zhang Dali, Dialog and Demolition

 

Asa incepe Odiseea unor lucrari originale cuprinse in asa numita serie a ”demolarilor”.
Pictorul chinez si-a trasat cu linii groase, primitive, propriul profil pe unele cladiri ce urmau sa fie demolate.
In China, la data respectiva, arta graffiti era inexistenta. Poate că chinezii nu acordau importanta acelui profil ciudat, uneori completat de semnatura AK-47, insa turistii occidentali in vizita prin China au remarcat imediat fenomenul si au decriptat mesajul.
Aceasta forma originala aleasa de Zhang Dali pentru a-si manifesta revolta, dar totodata si de a atrage atentia asupra pericolului de pierdere a identitatii culturale ca urmare a doua procese ireversibile independente – migratia masiva de la sat la oras si americanizarea/westernizarea societatii – a fost comentata in mass-media internaționala.

 

Zhang Dali, Demolition: Forbidden City, Beijing, 1998
from the series Dialogue and Demolition

 

Ultima lucrare inserata in postarea de azi se bazeaza pe mentalitatea chinezilor care au convingerea ca expunerea cu forta in public a unei persoane dezbracate este echivalenta cu umilirea ei.
Corpurile agatate de tavan amintesc de un abator.
Cei lipsiti de putere nu pot face nimic pentru a se proteja in timp ce posesorii puterii, imbatati de ea, nu se dau in laturi in a-i umili si tortura pe cei ce ies din tiparele sociale sau culturale trasate de politica maoista. E o aluzie directa, aproape deloc mascata, la sistemul comunist si cosmarurile prin care au trecut de-a lungul istoriei locuitorii Chinei.

*

Zhang-Dali-chinese-offspring-2003-300x226.jpg

Zhang Dali, Chinese Offspring
(resin mixed with fiberglass for 15 lifesize cast figures,  2003-2005)

 

 

Reclame

7 gânduri despre „un Dali chinez

 1. Bine te regăsesc în 2014! La mulți ani!
  Nu-l știam pe acest Dali chinez, e interesant, o să-l studiez pe îndelete. ”Zhang Dali, Chinese Offspring” e excepțională, curajoasă, plină de sensuri. Arta mereu va dezvălui mai mult decât se crede, mai mult decât pare. Mulțumesc -X-!

  Apreciază

  • Bine ai (re)venit !
   Mie aceasta ultima lucrare mi se pare de-a dreptul macabra … prefer portretele din seria AK47. Chiar ma bate gandul sa ma joc putin cu o fotografie de-a mea si s-o transform intr-un portret in maniera lui Zhang Dali :)

   Apreciază

 2. ”Cei lipsiti de putere nu pot face nimic pentru a se proteja in timp ce posesorii puterii, imbatati de ea, nu se dau in laturi in a-i umili si tortura pe cei ce ies din tiparele sociale sau culturale”
  Nu e o noutate și invenția nu aparține comuniștilor chinezi. Cam așa au procedat prigonitorii creștinismului, apoi chiar creștinii – Inchiziția, naziștii, toți dictatorii, indiferent de culoarea politică, și câți alții.

  Apreciază

 3. Pingback: Sanyu … un Matisse chinez | -X-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.