Parviz Kalantari … cubism oriental

Kalantari Parviz 1.jpg

Nu am terminat seria de postari dedicata artistului plastic iranian Parviz Kalantari.
Revin azi cu alte cateva lucrari a caror amprenta personala a atras atentia iubitorilor de arta din lumea occidentala. Si nici nu se putea altfel caci aceasta maniera de redare a universului oriental, inspirata din pictura cubista, are capacitatea de a apropia lumea vestica de cea estica.
*

Kalantari Parviz 2.jpg

 


Pentru a va (re)aminti cine este si cum picteaza Parviz Kalantari va invit sa dati click pe cuvintele subliniate caci reimprospatarea imaginilor deja postate poate ajuta la o mai buna intelegere a celor incluse in postarea de față.

Kalantari Parviz 3.jpg

 
Privitorul occidental nu se simte stingher pe strazile inguste ce duc la bazar sau printre cladirile din caramizi si lut strajuite discret de cate un bad-ghir ce ademeneste privirea prin zveltețea-i armonioasa.
Arhitectura iraniana, atat cea a Persiei medievale cat si cea a Iranului modern, are cateva note arhitecturale specifice, iar turnurile care „prind vantul” sunt cele mai usor de reperat.

Kalantari Parviz 6.jpg

Imi place in mod deosebit seria aceasta de picturi si schițe ce au rezultat din amalgamarea elementelor de pictură cubistă cu cea traditional iraniană, si asta deoarece eu – ca persoana care a trait suficient de mult timp atât in lumea europeana cât si in cea orientala – sunt capabila sa reconstitui mecanismul launtric al autorului lor … e ca si cum as păși pe urmele cuiva care mă duce pe un drum nou intr-un loc cunoscut :)
*

Kalantari Parviz 5.jpg

Nisipul, caramida arsa, caramida cruda, chirpiciul innobilat de maiestria mesterilor zidari, apusurile de soare incendiind seară de seară aleile inguste din cartierul vechi al orasului, iar in Iran fiecare oras are un cartier vechi, rasariturile de soare insotite mereu de vocea muezinului ce deseneaza  arabescuri vocale pe cerul cu luciri de peruzea, misterul de dincolo de ziduri – banuit insa niciodata descifrat – si tot ceea ce mintea-mi poate cuprinde iar vorbirea nu poate reda, descopăr in lucrari cum ar fi cea de mai sus sau cea  care m-a incantat cu ani in urma la Muzeul de Arta Contemporana din Teheran.
*

1-Parviz Kalantari - alley.jpg

 Parviz Kalantari, Turquoise on soil
Muzeul de Arta Contemporana – Teheran

 

Reclame

13 gânduri despre „Parviz Kalantari … cubism oriental

 1. Pingback: Graffiti - artă sau zmângăleală ?! - Zinnaida

  • In zonele desertice cerul e foarte albastru. Uneori capata nuante extraordinare, cu irizari violacee sau adancuri de cobalt; alteori pare strabatut de ape verzui sau capata opacitatea unei peruzele.
   Pentru iranieni, in ceea ce priveste afinitatea pentru culoarea turcoaz, ar mai exista o explicatie.
   Din cele mai vechi timpuri persanii au reusit sa exploateze aceste pietre semipretioase care, prin munca artizanala deosebit de migaloasa a slefuitorilor si bijutierilor, au devenit extrem de pretuite.

   „The substance has been known by many names, but the word turquoise, which dates to the 16th century, is derived from an Old French word for „Turkish”, because the mineral was first brought to Europe from Turkey, from the mines in historical Khorasan Province of Iran.[2][3][4][5] Pliny the Elder referred to the mineral as callais, the Iranians named it „phirouzeh” and the Aztecs knew it as Teoxihuitl.[4]”

   Peruzeaua, sau turcoazul, reprezinta piatra de suflet a persanilor/iranienilor. Femeile o adora iar in magazine poti vedea bijuterii interesante cu turcoaze … ce sa mai vorbesc de magazinele/bijuteriile exclusiviste care lucreaza doar modele unicat pentru VIP-uri, bogatasi, clienti din strainatate :)

   Albastrul ahemenid a traversat anii si si-a gasit noi valente artistice in mozaicurile din moschei, iar cei ce au desenat si executat pentru prima oara aceste mozaicuri inconfundabile au fost artizanii din Isfahan.


   http://www.hanuancutei.com/forum/content-page/8050/-X-/page/1055/

   http://www.hanuancutei.com/forum/content-page/8050/-X-/page/1155/

   http://www.hanuancutei.com/forum/content-page/8050/-X-/page/560/

   Poate ca n-ar fi ca in viitor sa scriu o postare despre bijuteriile cu turcoaze lucrate de mesterii iranieni, postare pe care sa o ilustrez cu fotografii facute de mine prin magazine sau prin muzee …

   Uite ca mi-ai dat o idee!

   Apreciază

 2. De ce oare am fost atât de comodă (ca să nu zic mai rău) ? Puteam de atât de mult timp să merg la han și să citesc tot ce te-am bătut la cap să scrii, fără să știu că ai scris acolo. Tare rău îmi pare. În această vacanță de sărbători voi merge acolo și te voi citi până la ultimul rând pe care l-ai scris ! :)

  Apreciază

 3. Placute ochiului,prin armoniile cromatice, dar si compozitional,aceste picturi ale lui Parviz Kalantari sunt deosebite.Prin ritm, imi place mult a treia postare si cromatic,ultima, cu mereu prezentul albastru !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.