cât de albastru poate fi albastrul ?


Parviz Kalantari, Alee (Oraș din deșert)
*

– Cât de albastru poate fi albastrul?
– Foarte albastru!

Lăsând la o parte exprimarea în șarade vreau sa zic că nu cred să existe vreun pictor iranian de marcă care sa nu fi realizat de-a lungul vieții cel puțin un tablou predominant albastru.
Nici Parviz Kalantari nu face excepție de la regulă :)
Albastrul reprezintă culoarea ce a marcat viața Persiei antice – prin acel albastru ahemenid pastrat in arta vaselor emailate, a Persiei medievale – prin renumitele mozaicuri din moschei, palate, școli religioase, grădini, băi și bazaruri, cât și pe cea a Iranului modern.

Pentru început am ales o lucrare în care lumina misterioasă a lunii se prelinge senzual pe o alee îngustă dintr-un oraș deșertic, ca de exemplu Yazd, Kashan sau Kerman.

Albastrul  …  dans nefiresc de lumini și umbre.
Albastrul  …  culoarea ce dă frâu liber imaginației, culoarea ce materializează din neant povești de iubire, culoarea tainelor zavorâte adânc in inimă si a apei tinută prizonieră în inima de piatră a deșertului.

Voi continua în același registru nocturn numai că, de data aceasta, într-un sat din sudul Iranului, cum sunt cele de la Golful Persic.
Parcă simt în aer răcoarea umedă a nopții după care tânjesc palmierii răpuși de arșița zilei.
*


Parviz Kalantari, Sat din sudul Iranului
*

Și pentru ca misterul să fie deplin vă invit într-o plimbare nocturnă în una din cele mai vechi citadele de lut din lume (peste 2500 de ani), citadela Bam din Provincia Kerman, o lucrare din tinerețea artistului.
*


Parviz Kalantari, Citadela Bam (1972)
*

Pomeneam anterior faptul că Parviz Kalantari a descoperit în universul păstorilor nomazi multiple surse de inspirație. În postarea de azi mă voi limita doar la două exemple, ambele legate de viața nomazilor turcmeni ce populează parte din nord-estul Iranului, urmând ca in viitor să vă prezint și alte triburi de păstori.
*

Parviz Kalantari, Bătrân Turcmen
*

Dar Parviz Kalantari este totodată un apreciat ilustrator, în ciuda faptului că în comparație cu colegii săi de breaslă a ilustrat foarte puțin, iar seria nomadă are un magnetism aparte și reuseste să creeze o formidabilă punte de legătură, lăsându-ți impresia că în timpuri imemoriale ai trăit și tu în acel univers.
*

Parviz Kalantari, Along with Iran’s Nomads (Turkmen Tribe)
*

Scopul declarat al acestei serii este acela de a-i familiariza pe copiii din mediul urban cu viata păstorilor, cu transhumanța, cu elemente din folclorul si poveștile lor.
Dar ca să patrunzi în inima copiilor trebuie să ai o inimă de copil … și nu mă îndoiesc de faptul ca Parviz Kalantari o are.

Reclame

9 gânduri despre „cât de albastru poate fi albastrul ?

 1. Pentru Parviz Kalantari, albastrul cred că poate avea multiple nuanțe și profunzimi. Acum înțeleg de ce albastrul face parte din civilizația persană. Descopăr aici niște albastruri uimitoare, un albastru al zilei, unul al nopții, altul al arșiței, sau un altul al decorurilor. Fascinant!

  Apreciază

  • Albastrul conteaza cu cine si in ce fel il combini.
   Picturile ca picturile dar mozaicurile acelea cu motive in arabesc ce se intind pe zeci de metri patrati pe mine ma fac sa lacrimez … de atata albastru!

   Apreciază

 2. Pingback: Turnul Alb (venețian) din Salonic « Mirela Pete. Blog

 3. Este extraordinar acest albastru lunatec, par a fi niste sculpturi in alabastru,luminate cu un urias reflector, albastru,care modeleaza lumina si umbra !Interesanta este aparitia unei culori complementare albastrului,orange,pete mici,care sparg aparenta monotonie !Cel mai mult ”Sat din sud” si ”Oras in desert”.Acum l-am cunoscut pe Parviz Kalantari si m-a incantat,mai ales pentru vizibilele lui radacini persane. Scuze pentru multe vorbe !

  Apreciază

 4. Pingback: -X- » Blog Archive » astăzi despre qashqa’i

 5. Pingback: -X- » Blog Archive » Parviz Kalantari … cubism oriental

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.