abandon


Fitz Henry Lane – Owl’s Head, Penobscot Bay, Maine (1862)
Museum of Fine Arts, Boston
*

Pentru multi vacanta are miros de apa si nisip incins de soare, de valuri inspumate si amurguri roșiatice stinse de briza sarata a marii.
Acolo, pe țărmul marii, poti regasi sentimentul libertatii. Te poti reintoarce in diverse puncte ale trecutului asa precum valurile se reintorc la tarm, mangaindu-l cu tandrete sau maturandu-l cu furie.
Nu o data, pe maluri batute de vant, am simtit apasarea coplesitoare a imensitatii.

Iluzia ca soarele se scufunda în, și răsare din mare, întregește vraja momentului. Ciclurile diurne si nocturne se deruleaza pe fondul sonor al apei agitate de vant.
Exista totusi momente când forfota moleculelor de apa inceteaza brusc. Lumina intepeneste pe linia orizontului, saturând vazduhul cu o pulbere arămie, îndemnându-te sa te abandonezi acelor clipe fugare si sa uiți realitatea din care vii si in care te vei intoarce.
Abandonul are intensitatea unei iubiri clandestine si calmul prevestitor de furtuna.
Nimic, cu exceptia Femeii, nu-i mai inselator ca Marea … si nici mai periculoasă :)

Mii de pictori au pictat marea.
Fitz Henry Lane (1804-1865) – pictor si artist litograf american – se numara printre dânșii. Dar picturile lui Lane au ceva in plus, un fel de electricitate statica ce se descarca in momentul privirii și-ți produc in creier scurtcircuitări imprevizibile de memorie.

Cea mai importanta colectie de lucrari se afla in posesia Cape Ann Museum din Gloucester: patruzeci de picturi si peste o suta de schite si desene.

Acest artist american mi-a atras atentia in primul rand datorita felului de a picta, de a imblanzi lumina si de a-i conferi puteri tamaduitoare. Dealtfel dânsul a fost catalogat drept pictor luminist, desi ultimele exegeze il pozitioneaza in zona Transcendentalismului.
Opera lui se incadreaza curentului artistic Hudson River School.

*


Fitz Henry Lane,
Gloucester Harbor at Sunrise, c. 1850
Cape Ann Museum, Gloucester, MA
*

Fitz Henry Lane, pe numele său de botez Nathaniel Rogers, se naste la Gloucester – Massachusetts  intr-o familie modesta. Tatal confectiona pânze de corabii iar mama era casnica.
Nascut si crescut pe coasta Atlanticului,  va fi atras inca din copilarie de atmosfera marina si de corabii.
Doua repere biografice merita a fi analizate.

Primul se refera la schimbarea de nume ce i-a fost aprobata de oficialitati in 1832.
La varsta de douazeci si opt de ani Nathaniel Rogers Lane devine Fitz Henry Lane (uneori, in mod eronat, a fost prezentat in albumele de arta sub numele de Fitz Hugh Lane).
Nu e foarte clar de ce a cerut schimbarea numelui.

Daca nu ma insel, in unele regiuni din China oamenii au convingerea ca prin schimbarea numelui se poate schimba norocul … deci un mod subtil de a păcăli Neșansa.

Al doilea reper biografic se refera la handicapul locomotor al pictorului.
Pe cand avea doar un an si jumatate picioarele lui Fitz Lane au paralizat. Se crede ca paralizia s-a datorat faptului ca ar fi ingurgitat semintele unei plante otravitoare din gradina casei. E vorba de planta denumita Peru Apple (jimsonweed).

Faptul ca a devenit infirm i-a schimbat cu o suta optzeci de grade cursul vietii. Neputandu-se juca cu ceilalti copii, Fitz Lane a fost nevoit sa gaseasca alte metode de a-si consuma energia si a-si petrece timpul liber. Talentul nativ, dublat de sensibilitate, l-a ghidat spre pictura.

*


Fitz Henry Lane Sculpture by Alfred Duca
Painter Memorial House, Gloucester
*

In fiecare zi el isi lua cârjele si urca pe tarmul stâncos pentru a picta intinderea apelor, amurgul si rasaritul soarelui, portul, corabiile leganate de valuri, panzele lor umflate de vânt, linistea si furtuna, lumina si intunericul, libertatea spiritului in opozitie cu ingradirea de miscare a trupului paralitic.

In apropiere de casa lui memoriala, pe locul unde obisnuia sa picteze, a fost amplasata o statuie … pictorul si cârjele sale.

Fitz Henry Lane a fost in mare masura un pictor autodidact. A invatat din propria experienta si pana sa ajunga la Boston, in atelierul litografic Pendleton, nu a luat nici un fel de lectii de arta.
Plecarea la Boston are loc in 1832 si coincide cu momentul schimbarii numelui :)

Cariera sa de artist incepe de fapt in atelierul litografic. Picturile sale vor deveni in mod vizibil influentate de litografii si vor capata o finețe nemaintalnita la nici un pictor al generatiei sale.
*


Fitz Henry Lane, Approaching Storm (1860)

Private Collection

6 gânduri despre „abandon

  1. Nu numai prin China exista obiceiul schimbarii numelui. Si pe la noi se obisnuia (si poate se mai obisnuieste inca pe ici, pe colo) ca, dupa ce un copil scapa de o boala grava, aproape mortala, sa i se schimbe prenumele, ca sa nu-l mai gaseasca Moartea.
    Marinele lui F.H.Lane sunt deosebite, parca ar fi fost pictate numai cu varful unui penel subtire. Cel mai mult mi-a placut ultima, e impresionant contrastul dintre panzele albe ale corabiei si cerul innegrit de norii aducatori de furtuna.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.