povara unei tristeți

Vladimir Ivanovich Hau (Gau), Natalia Pushkina – Lanskaya (1842-43)
Institute of Russian Literature, Sankt Petersburg
*

Inainte sa descopar cine e personajul din imagine, am simtit in privirea ei greutatea unei tristeți ce nu părea izvorata dintr-o idilă oarecare infiripata in timpul unui vals sau cadril.
I-am admirat simplitatea eleganta a rochiei, lipsa bijuteriilor opulente, fragilitatea trasaturilor si maiestria cu care pictorul i-a surprins apasarea sufletească.
Oricât ai analiza-o, si din orice unghi ai privi-o, nu se poate spune ca tânăra femeie e fericită.

Natalia Pușkina, născută Goncearova, cu descendență nobiliară rusă, declarata la saisprezece ani una din frumusețile moscovite, e cea care trei ani mai tarziu va deveni sotia poetului Alexandr Pushkin si totodata cea care ii va cauza prematura si tragica moarte.

In timpul unei casatorii ce a durat doar sase ani Natalia i-a daruit poetului patru copii. Maternitatile succesive nu i-au rapit din frumusete si volubilitate, ba chiar i-au accentuat feminitatea, fapt ce l-a facut pe ofiterul francez Georges-Charles de Heeckeren d’Anthès sa se indragosteasca de dânsa.
Spre ghinionul Nataliei, inalta societate a inceput sa barfeasca pe seama unei „asa zise relatii” dintre cei doi.
Pushkin il provoaca la duel dar tensiunea e dezamorsata prin interventia apropiatilor, inclusiv tatal adoptiv al lui d’Anthès, care pun la cale casatoria dintre Georges-Charles si Ekaterina, sora Nataliei.
Pentru a pune capat rumorilor, dar si amenintat de Pușkin, d’Anthès se va casatori cu Ekaterina Goncearova. Deci cei doi devin cumnati.
Aceasta casatorie a intetit focul suspiciunilor iar amatorii de scandal nu s-au sfiit sa sugereze faptul ca de fapt francezul a urmarit sa faca parte din anturajul sotilor Pușkin folosind-o pe Ekaterina drept paravan.
Zvonurile ajung la urechile lui Pușkin, care nu poate accepta faptul ca onoarea sotiei sa-i fie pusa la indoiala si, conform uzantelor timpului, il provoaca pe d’Anthès la duel acuzându-l că a încercat să-i seducă soția.
In paranteza fie spus, nu cred ca era vorba doar de onoarea Nataliei cat de mostenirea africana a poetului, caci strabunicul său matern fusese abyssinian, mostenire ce facea sa-i clocoteasca sangele in vine. Dealtfel Pushkin, pana la duelul fatal, s-a duelat de peste douazeci de ori.

Duelul are loc in dimineata zilei de 27 ianuarie 1837 si se soldeaza cu ranirea mortala a poetului rus ce va deceda la doua zile dupa tragicul eveniment.

Acestea ar fi pe scurt punctele biografice de reper ale povestii. Dar oare ce se ascunde in spatele ei?
A existat cu adevarat o relatie intre cei doi sau a fost vorba in primul rand de invidia si cleveteala  doamnelor si domnisoarelor din inalta societate rusa ?

Ma indoiesc de faptul ca intre Natalia Pushkina si d’Anthès ar fi existat o relatie serioasa. Inclin sa cred ca a fost vorba de un flirt platonic sau cvasiplatonic intretinut de Natalia din dorinta de a fi admirata si curtata.
Interesant ca in ciuda parerilor vehiculate in inalta societate rusa, cum că Natalia ar fi fost frivola si amatoare de flirturi – neezitand sa se afiseze la baluri nici in ultimele luni de sarcina, prietenii si persoanele din cercul ei restrans de cunostinte o caracterizau drept o persoana calda, emancipata, foarte atasata de Alexandr Pușkin, rezervata in relatiile cu necunoscutii, cocheta fara ostentatie si foarte placuta in conversatii.
Dealtfel, inainte de a accepta cererea in casatorie formulata de Pushkin, dânsa s-a interesat si a primit asigurari din partea țarului ca rebelul poet Alexandr Pușkin nu va fi persecutat din cauza vederilor sale politice.

Sincera sa fiu mi-ar fi displacut ca intre Natalia si Georges-Charles de Heeckeren d’Anthès sa fi existat o poveste de dragoste adevarata, pentru ca personal nu-l simpatizez pe omul Pushkin, desi ii admir opera … insa nu cred sa fi fost vorba de o legatura sentimentala solida.
Antipatia mea isi are radacina in versurile jignitoare pe care le-a scris Pushkin in perioada sa de exil in Basarabia la adresa moldovenilor si Chișinăului .
De mentionat ca la Chișinău Pușkin devine francmason.

Imi aduc aminte ca am auzit prima oara numele „Pușkin” urmarind un balet pe programul televiziunii din Moscova. Ruslan si Ludmila m-a cucerit de la primii pasi de dans, si tin minte ca ma uitam cu patru ochi la costumatia dansatorilor, si traiam cu impresia ca numele Pushkin trebuie sa se traga din cuvantul „pușcă” :)

Dar sa revin la subiect căci iar m-am intins cu vorba.
Neindoielnic că Natalia Pushkina, nascuta Gonchearova, avea multe din calitatile enumerate anterior si că simpla ei prezență stârnea invidia.
In cele doua zile de agonie de dinaintea mortii, Pushkin ii cere iertare lui d’Anthès si își retrage orice învinuire.
Ofițerul francez va fi inchis in fortăreața Sf Petru si Paul din Sankt Petersburg  pe motiv ca a incalcat legile statului. Duelul fusese interzis in Rusia.
Nu va sta mult timp la inchisoare caci va fi iertat de catre țar si i se va permite intoarcerea in pe meleagurile natale.

Unii din cei ce au pus sub microscop evenimentele din respectiva perioada au afirmat ca Georges-Charles de Heeckeren d’Anthès ar fi fost bisexual. Numele de Heeckeren a fost adaugat ulterior ca urmare a faptului ca la maturitate, cu acordul tatalui biologic, Georges-Charles a fost infiat de Baronul de Heeckeren, un aristocrat olandez bogat si fara mostenitori.
S-a speculat ca relatia dintre fiu si tatal adoptiv ar fi fost o relatie de natura amoroasa.
Alexandr Pușkin, strivit de gelozie din cauza presupusei legaturi de dragoste dintre Georges-Charles d’Anthès si Natalia, innebunit si de o anonima batjocoritoare ce-i fusese trimisa lui si persoanelor din anturaj său, îi scrie o scrisoare jignitoare Baronului de Heeckeren.
Georges-Charles e foarte suparat si-i cere poetului rus ca sa-si prezinte public scuzele. Pușkin refuza, și de aici iminența duelului.

Povestea Nataliei nu se sfarseste in acest punct.
La varsta de douazeci si cinci de ani ramane vaduva cu patru copii. Datorita spiritului si prezentei ei fermecatoare intra sub discreta protectie a tarului Nicolai I, ce marturiseste public ca o admiră foarte mult.
Gura lumii insa numai țărâna o poate umple.
Rauvoitorii afirma ca Natalia e amanta țarului si ca anterior, postul oferit la curte soțului ei, cât si introducerea lor in inalta societate, s-a datorat relatiei amoroase cu suveranul Rusiei.
Nu prea cred sa fie adevarat :) … nu ca as incerca s-o absolv pe Natalia de orice vina dar nu am sentimentul ca clevetelile reflectau realitate, cum se intampla deseori.
E foarte greu de spus cât la suta din povestile circulate in epoca respectivă referitor la dânsa reprezinta adevăr si cât la suta scorneli.

In 1847, deci la zece ani dupa moartea lui Alexandr Pușkin, Natalia se va casatori cu un ofiter rus foarte bine vazut de catre țar si care servea in acelasi regiment cu al fratelui ei. E vorba de Petr Petrovich Lanskoy.
Impreuna vor avea trei fete.
In ciuda a sapte sarcini si a copiilor nascuti din doua casatorii, doua fete si doi baieti cu Pușkin si trei fete cu Lanskoy, Natalia nu-si pierde din eleganță, prestanță si frumusețe naturală.

Mai multi pictori rusi o vor imortaliza pe panză. Portretele ei pot fi gasite relativ usor pr net.
Am examinat cu atentie cateva dar acesta realizat de Vladimir Ivanovich Hau mi se pare ca redă cel mai bine sâmburele ascuns al personalitatii femeii care a cauzat moartea celui mai mare poet rus și povara unei tristeți ce nu poate fi descrisă prin cuvinte.

3 gânduri despre „povara unei tristeți

  1. Mi-a placut mult povestea inserata, pe urma unui portret, cu o privire trista, interiorizata. Am citit si eu despre Puskin, dar si de Puskin; firea lui vulcanica s-a manifestat de multe ori fara motiv. Cred in nevinovatia Nataliei; dar clevetirile si invidia femeilor sunt fara sfarsit !

    Apreciază

    • E trist sa mori dintr-o prostie. Pe patul de moarte Pushkin l-a absolvit pe ‘rivalul’ sau de orice vina si chiar daca tardiv a regretat situatia penibila in care si-a pus sotia.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.