Sadegh Tabrizi … caligrafia lirică

1-sadegh tabrizi.jpg

*

Pentru a se intelege ce inseamna caligrafia persana va invit sa revedeti lucrarile celui mai bun caligraf iranian al momentului : Mohammad Ehsaei.
Unele din aceste picturi caligrafice moderne pastreaza destul de bine normele impuse de diversele scoli traditionale.
Se remarca usor faptul ca in lucrarile caligrafice bazate pe alfabetul arab se simte un ritm si o ordine destul de stricta, in ciuda diverselor variatii spatiale si cromatice.

 

2- Sadegh Tabrizi.jpg

 

*
Sadegh Tabrizi are meritul de a fi eliberat caligrafia de rigurozitate si de  a fi conferit literelor capacitatea de a zbura sau de a valsa pe intinsul colii de hartie.

Spre deosebire de stilul lui Ehsaei, pe care l-am numit pictorul nodurilor, stilul lui Tabrizi e patruns de o muzica interioara ce confera libertate spiritului privitorului.

 

3 - Sadegh Tabrizi.jpg

 

Tin minte ca la expozitia din 2008 de la galeria Mah din Teheran am surprins dialogul unui cuplu de englezi tineri, dupa toate aparentele functionari de ambasada sau de reprezentanta comerciala, dialog in care femeia ii spunea insotitorului ei ca literele lui Sadegh Tabrizi seamana cu niste stoluri de pasari calatoare ce se pregatesc sa se reintoarca in tarile calde.
Observatia ei e foarte pertinenta :)

 

4 -Sadegh Tabrizi-oil-on-parch 2001.jpg

 

Sadegh Tabrizi e considerat drept singurul artist plastic iranian care a adus in mod simultan contributii majore atat pe taramul picturii figurative cat si pe cel al caligrafiei, reusind uneori sa le reuneasca intr-un mod original si placut ochiului, si totodata primul caligraf iranian care a ‘zugravit’ literele arabe intr-o maniera occidentala.
Literele aproape ca-si pierd apartenenta de alfabet. Se desprind si se transforma in simboluri grafice cu incarcatura emotionala proprie, dincolo de valoarea lor de vocabular.

 

5 - Sadegh Tabrizi.jpg

 

S-ar putea ca si altii sa-mi impartaseasca impresia … o impresie destul de aiurita.
Ei bine, am impresia ca o serie din caligrafiile lui Sadegh Tabrizi, destul de multe la numar, sunt impregnate de acea misterioasa delicatete a acuarelelor si stampelor japoneze.

 

6-Sadegh Tabrizi.jpg

Anunțuri

3 gânduri despre „Sadegh Tabrizi … caligrafia lirică

  1. Pingback: -X- » Blog Archive » simbioză

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s