întoarcerea …

 

Inca de la prima pagina am stiut ca va fi vorba de o carte deosebita. Am stiut ca-mi va placea iar faptul ca nu am putut intui firul narativ a facut-o si mai atractiva.
„Intoarcerea acasa” de Bernhard Schlink a constituit pentru mine o „intregire” a unei stari impalpabile si incomplete ce pune uneori stapanire pe mine atunci cand incep sa scriu ceva.

Ideea cartii as rezuma-o astel : cineva porneste de la niste pagini de fictiune ca in final sa descopere realitatea, sa-si descopere tatal real despre care i se spusese ca murise in cel de-al doilea razboi mondial, sa se descopere pe sine si limitele ce nu-i ingaduiau fericirea, sa descopere mersul lumii si al istorie.

Nu faptul ca l-am putut materializa cu usurinta pe Peter m-a facut sa citesc cartea pe nerasuflate.
Rareori am probleme cu inchipuirea personajelor unei carti.
Cu Peter s-a intamplat ceva mai mult. Am avut senzatia ca stiu exact din ce aluat e facut dansul. E ca si cum i-as fi simtit textura sufleteasca intre degete in timp ce-i framantam gandurile framantate.
Frazele pe care le spunea imi pareau cunoscute. Felul in care actiona imi parea cunoscut si-mi puteam inchipui cu usurinta gesturile lui, mimica fetei si ritmul in care vorbea.

Inaintand in paginile cartii, ca intr-un desert ale carui margini se pierd intre dunele de nisip si rasaritul violaceu al soarelui, descopeream cu o inciudata uimire ca sufletul scriitorului mi-e intr-un fel cunoscut. Mi-e cunoscut pentru ca se aseamana cu cineva cunoscut. Pentru ca felul lui de a povesti imi aminteste de felul de a povesti al altcuiva.

Dintr-un anumit punct de vedere „Intoarcerea acasa” poate fi considerata si roman politist. Dintr-o alta perspectiva ar putea fi prezentata drept o „poveste de dragoste”.
Per ansamblu i s-ar potrivi si etichetarea de „introspectie psihologica” desi  editurile s-au grabit sa o prezinte sec ca pe o lucrare literara de fictiune.

Cei interesati o pot descarca accesand linkul :
Bernhard-Schlink-Intoarcerea-Acasa

***
Acum citesc „Evadari din iubire”, tot de Bernhard Schlink, si constat ca fiecare nuvela ma cucereste cu prea mare usurinta :)

 

2 gânduri despre “întoarcerea …

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.