Rembrandt Peale, Portrait of Rosalba Peale (1820) – artist’s daughter
Smithsonian Institute, Washington. DC
*
Reînnod firul rupt al dublurilor cu un pictor american pe nume Rembrandt Peale.
L-am descoperit intamplator si chiar in primul moment am fost curioasa sa aflu de ce il cheama asa :)
Rembrandt Peale (1778-1860) se naste in familia lui Charles Willson Peale – un apreciat pictor din Pennsylvania.
Incepe sa deseneze la opt ani iar la saisprezece ani executa portretul presedintelui George Washington, acest portret fiind considerat si ultimul portret al presedintelui.
Rembrandt Peale a avut ocazia sa-l cunoasca pe Washington datorita faptului ca tatal sau fusese invitat pentru a-i realiza un portret.
*
Rembrandt Peale, Selfportrait (1828)
Detroit Institute of Arts
Nu ma voi pierde in amanunte biografice, cum am dealtfel obiceiul, dar tin neaparat sa dezvalui un fapt interesant despre familia Peale.
Trei dintre copiii lui Charles Wilson Peale vor deveni pictori. Ma intreb: oare dânșii au ales drumul picturii din cauza tatălui si a mediului in care s-au format, sau datorita faptului ca au fost botezati cu nume predestinate?
Rembrandt Peale, Lady Caroline Louise Pratt Bartlett (1835)
Birmingham Museum of Art
*
Ceilalti doi frati au primit nume la fel de rezonante : Rubens si Raphaelle/Raphael.
Raphaelle Peale e cunoscut mai ales datorita naturilor moarte, Rembrandt Peale datorita portretelor iar Rubens Peale datorita muzeului de arta pe care l-a deschis si finantat din fonduri proprii.
Rembrandt Peale, Portrait of Rubens Peale with Geranium (1801)
Washington National Gallery of Art
*
Inserez un detaliu al portretului lui Rubens deoarece am remarcat ca ochelarii lui au un design prea modern pentru perioada respectiva :)
*
*
Si ca postarea sa fie completa mai adaug faptul ca Rembrandt Peale si-a botezat fiica Rosalba, nici un dubiu ca s-a gandit la Rosalba Carriera, si a educat-o sa devina pictorita si o femeie independenta … ceea ce dânsa cu succes a reusit !
Nu intamplator in deschiderea blogul am asezat portretul Rosalbei.
Cu ocazia aceasta am meditat din nou pe marginea ideii unei posibile influente a numelui asupra destinului, ideea acceptata aproape fara rezerve in lumea orientala.
*
Ca’vas’zică… țiganii noștri, dacă pun la puradei numele: Luceafărul, Wilson, Dartanian(sic!), Ronaldo, sunt șanse să… ?! :lol:
ApreciazăApreciază
In mod sigur ca in momentul alegerii numelor si-au dorit ca si copiii lor sa ajunga la fel de bogati si/sau celebri.
Totusi, mie, hibridizarile acestea onomastice mi se par nelalocul lor … indiferent daca sunt puse in practica in Pennsylvania sau in Ferentari.
ApreciazăApreciază
Interesant, ciudat, nu cred ca a fost intamlator ca au devenit pictori,crescand intr-un mediu artistic,cultivat …Dar prenumele alese ”miros” a parvenitism, cred.
ApreciazăApreciază
Nu inteleg exact ce vrei sa spui prin parvenitism.
ApreciazăApreciază
Altfel,Rembrandt e chiar talentat, si delicat.
ApreciazăApreciază
Ma gandesc la un nume tipic pennsylvanian… Nu-mi vine nici unul.
ApreciazăApreciază
Nici mie :)
ApreciazăApreciază
Frumoase picturile.
In mod normal numele ne defineste si fara sa vrem ne influenteaza in viata si in cariera.
Inspirat a fost tatal lor cand i-a botezat desi astazi nu cred ca ai putea face acest lucru fara a nu te simti penibil ..
ApreciazăApreciază
Interesant ca si in Romania exista destule familii care si-au botezat copiii cu numele unor vedete de cinema, sportivi si cantareti, fara ca lumea sa manifeste surprindere. Nu acelasi lucru s-ar fi intamplat, cred, daca si-ar fi numit copiii cu nume de scriitori sau pictori celebri.
ApreciazăApreciază