Eye Love You

 

Eye Love You.jpg

 *

Dupa cum spuneam in prima postare, Shirin Aliabadi lucreaza in serii conceptuale :)
Fiecare serie este axata pe un subiect si respecta niste parametri estetici ce actioneaza ca un liant conferind  unitate ideatica lucrarilor.
Despre seriile Miss Hybrid, City Girls si Girls in Cars am pomenit deja. Pe langa acestea, artista iraniana a conceput si altele, unele chiar total diferite de stilul cu care si-a obisnuit admiratorii : Glamour Girls, Love Triangle, Girls Night Out, Eye Love You …

Eye Love You reprezinta una din ele si totodata seria care-mi place cel mai mult datorita originalitatii.
Buchetul de desene colorate a facut in 2009 obiectul unei expozitii solo in Dubai si a fost precedat de o mini-serie intitulata Eyes Only.

Shirin Aliabadi si-a conceput lucrarile intr-un format mic, ca cel al unui caiet obisnuit, imaginandu-si o sala de clasa, o lectie pictisitoare si o eleva indragostita care deseneaza si scrie versuri in loc sa ia notite.
Fiecare desen e insotit de un vers … expozitia in totalitate transformandu-se intr-un poem de dragoste, si nu numai, poem ce completeaza subtil mesajul zecile de ochi cu pleoapele machiate in evantaie de culori.
Artista s-a inspirat din machiajele deosebit de elaborate pe care femeile iraniene le afiseaza la nunti si petreceri cu deosebirea ca „ochii ei” sunt stilizati intr-o maniera ce aduce mai mult cu ilustratiile pop-art.
Fara sa vreau m-am gandit la un vechi simbol din Egiptul faraonic : ochiul lui Horus.

Bineinteles ca destui critici de arta de peste hotare au interpretat in modul lor propriu lucrarile, pedalând pe ideea ca in lumea islamica femeila acorda o mare importanta machiajului ochilor din cauza ca sunt constranse sa-si acopere parul si corpul. In aceste conditii ochii ar ramane singurul element cu sex appeal.
Mi s-a parut hazardata interpretarea deoarece am observat ca in Iran femeile dau o importanta exagerata unghiilor, pe care si le lacuiesc in combinatii fantastice de culori, si ca femeile iraniene de peste hotare folosesc deasemeni un machiaj incarcat pentru ochi. Machiajul excesiv al ochilor era in voga si pe timpul sahului, inainte de revolutia islamica.

Eu cred ca in Iran, in general, femeile au predilectia de a-si pune in evidenta ochii deoarece ochii lor sunt mai mari decat ai femeilor europene, au genele mai lungi si spancenele mai arcuite si mai dese.

Pe de alta parte, privirile aruncata de „ochii” lui Shirin Aliabadi imi lasa impresia unor priviri caste, inocente, visatoare …

Privind ochii multicolori conceputi de dânsa am avut sentimentul profund ca mesajul artistei e altul. Un mesaj binecunoscut de catre toti : ochii reprezinta poarta sufletului.
Satisfactia mea a fost dubla cand am citit un interviu de-al ei in care afirma exact acest lucru :)
Dansa i-a indemnat pe vizitatorii expozitiei ca prin intermediul desenelor si poemului sa incerce sa patrunda in sufletul acelei generice liceene indragostite si sa faca abstractie de zona geografica sau de religia ei.

Eye Love You reprezinta eterna transfigurare a unui sentiment fara varsta si fara frontiere.

 

Shirin Aliabadi - eye love black 2009.jpg

{Shirin Aliabadi, Eye love black}

 

Eye dream of you.
Eye miss you.
Eye need you.
Eye dye for you.
Eye cannot imagine life without you.
Eye want to marry you.

 

Shirin-Aliabadi_Eye-Am-A-Bird_2009_Pencil-and-glitter-on-paper_30x21cm.jpg

{Shirin Aliabadi, Eye am a bird}
*

Eye don’t want to get married.
Eye want to be famous.
Eye want to be a star.
Eye want a diamond.
Eye want a hybrid car.
Eye want everything.
Eye want to forget you.
Eye want to forget.
*

eye want a diamond - shirin aliabadi.jpg

{Shirin Aliabadi, Eye want a diamond}

 

Eye love shoes.
Eye love colour.
Eye love black.
Eye want to dance.
Eye want to dream.
Eye want to be happy.
Eye want to fly.
Eye want to matter.
Eye want to give.

 

06-Shirin-Aliabadi_Eye-Am-A-Teardrop_2009_Pencil-and-glitter-on-paper_30x21cm.jpg

{Shirin Aliabadi, Eye am a teardrop}

 

Eye am a bird.
Eye am a flower.
Eye am a burning candle.
Eye am a teardrop.
Eye am the ocean.
Eye want to cry.
Eye wish I was beautiful.
*

images4.jpg

{Shirin Aliabadi,  Eye want to fly}

 

Eye hate school.
Eye hate everyone.
Eye hate you.
Eye am lost.
Eye just want to scream.
Eye am special.
*

05-Shirin-Aliabadi_Eye-Am-A-Flower_2009_Pencil-and-glitter-on-paper_30x21cm.jpg

{Shirin Aliabadi, Eye am a flower}
*

Eye am bored.
Eye don’t want to be here.
Eye want to go home.
Eye want ice cream.
Eye don’t want to lose you.
*

 

 Eyes-Only-2.jpg

 Eyes Only 2

 

7 gânduri despre “Eye Love You

 1. Cred şi eu că ochii sunt o poartă a sufletului, de altfel chipul întreg poate spune ceva despre starea noastră interioară. Dacă în suflet e pace, omul se înfrumuseţează, devine luminos, chiar dacă are tenul mai închis, dacă dimpotrivă, are gânduri rele, se întunecă la chip, chiar dacă are trăsături frumoase … :)

  Despre aceste schimbări ale înfăţişării am citit la unii părinţi athoniţi, însă constat că viaţa de zi cu zi oferă nenumărate exemple în acest sens.

  Se mai spune şi despre voce că este o oglindă a sufletului, sau despre râs (Dostoievski). Mă gândesc că pentru cine ştie să citească aceste semne stările sufleteşti ale oamenilor din jurul său sunt cât se poate de limpezi, totul este descoperit.

  Apreciază

 2. căutând pe net, am descoperit un citat din Adolescentul:

  „Râsul e cel mai sigur examen al sufletului omenesc. Niciodată firea omului nu se dezvăluie mai deplin ca atunci când rade. Uneori e foarte greu să dibuieşti caracterul câte unui om, dar e de ajuns să-l surprinzi o singură dată râzând sincer şi brusc, şi atunci caracterul lui îţi apare ca lumina zilei.”

  nu ştiu dacă să subscriu însă îmi amintesc că mi-a plăcut foarte mult romanul respectiv :)

  Apreciază

 3. Am trecut și eu prin obsesia desenatului de ochi cu anumite expresii, stranii, magici, atrăgători sau reci, mă fascina subiectul. Sunt și oameni care știu să-și dozeze puterea privirii, care ascund orice trăire , eu nu prea cred că ochii exprimă numai adevărul…Dar am observat că femeile care își țin ochii ușor strânși, ca și cum le-ar deranja lumina, sunt prefăcute și chiar rele, în timp ce-ți toarnă minciunele binevoitoare. Asta e o părere personală, clar. A nu se lua ca literă de lege. Intersanți ochii aduși de tine aici!

  Apreciază

  1. Cred ca te referi la acele femei cu figura de „vulpiță” caci ele au ochii asa cum ii descrii tu.
   Interesant ca o fosta colega de-a mea nu avea incredere in barbatii cu gropiță in barbă, fara sa-si poata explica de ce.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.