Iran Darroudi … momente

Iran Darroudi painting.jpg

painting by Iran Darroudi
*

O lume eterica, cand senina cand cufundata in ceață si fum, o lume tacuta invaluita in lumina si praf, o lume a cristalelor si florilor de gheață, rasare la tot pasul pe sevaletul lui Iran Darroudi.
In general tablourile ei au dimensiuni mari, caci pictoritei ii e necesar un intins spatiu geometric pentru transpunerea vizuala a unei stari de moment.

In capul listei pictorilor preferati ai lui Iran Darroudi se numara Turner, Dali, Magritte, Caravaggio si Monet. De altfel cu Dali va avea sansa sa se intalneasca personal la Paris.

Iran Darroudi isi va desavarsi studiile in strainatate, mai intai la École des Beaux-Arts din Paris, apoi la École du Louvre si la Royal Academy of Brussels.
In 1958, la Miami, la invitatia facuta de Florida State Art Center, isi va deschide prima expozitie personala solo. Doi ani mai tarziu, in 1960, va expune pentru prima data solo in Iran, la centrul cultural Farhangsara.
Vor urma alte expozitii in Franta, SUA, Mexic, Iran, Germania, Elvetia, Belgia, Italia, Japonia, Canada, UAE, Monaco, Australia.

In 1966 il cunoaste la New York pe Parviz Moghaddasi, student la o facultate de televiziune, cu care se va casatori in acelasi an. A fost o dragoste la prima vedere, ardenta, ce a continuat cu o casatorie pe aceeasi nota. Relatia lor de daruire totala si-a pus amprenta pe tot ce a realizat pictorita.

*

iran darroudi, Parviz  and Rockfeeller.jpg

Iran Darroudi impreuna cu Parviz Moghaddasi (sotul ei) si David Rockefeller
expozitia personală de la Hotel Hilton, Teheran (1973)
*

Perioada casatoriei a fost una de maxima activitate, nu doar artistica. Iran Darroudi va colabora cu ziarul Kayhan – pentru care va scrie articole critice de istorie si arta, va lucra in proaspata infiintata televiziune iraniana, va participa la o serie de expozitii importante si, am descoperit cu surpriza ca dansa i-a dat reginei Farah Diba Pahlavi ideea infiintarii unui muzeu de arta contemporana la Teheran.

Iata ce declara pentru Guardian sotia ultimului sah al Iranului :

„I have always been fascinated with the arts. When I was in Iran in that position I was constantly concerned with promoting our Iranian traditional art but, at the same time, with introducing contemporary and modern art. I was particularly interested in modern paintings and sculptures. A number of private galleries were open at the time and the ministry of culture had a biennial of art and I was always involved in the inaugurations and the ceremonies.

I was interested in buying contemporary works and encouraged public offices to buy them at all times. Our curators and collectors at that time were mostly interested in the traditional art and not so much in the modern art. This is why I encouraged our private and public figures to buy modern works.

There was an exhibition which I participated in and there Mrs Iran Darroudi [an Iranian artist] had put some of her works on display. It was an exhibition held in a place between Pahlavi Street and Shahreza Street, the place where City Theatre was built, there was an old building in a place called Municipal Gardens. I remember Mrs Darroudi telling me she wished we had a place where we could put our works on show permanently, that was how the idea for Tehran’s museum of contemporary art came up. I thought how good it would be to have a museum where we could put the works of our contemporary artists. Later I thought, why shouldn’t we include foreign works, this is how it all started, as far as I remember. I spoke to Mr Kamran Diba [a prominent architect and a cousin of Farah Pahlavi] to design the museum.”

In 1985 doua evenimente tragice vor marca definitiv existenta pictoritei : moartea sotului si moartea tatalui.

1993-خورشید شکسته.jpg

Iran Darroudi, Soarele Frânt (1993)
خورشید شکسته

Iran Darroudi va cadea intr-o profunda depresie, va deveni dependenta de tutun si va refuza luni de zile sa aiba contact cu lumea exterioara.
Prima pictura realizata dupa depasirea crizei o va intitula Assumption of Parviz.

 

Iran Darroudi, Parviz.jpg

*

Va continua sa picteze si sa expuna, sa aiba intalniri cu artisti si personalitati ale timpului, sa tina conferinte la universitati si sa se implice in activitati sociale diverse.

Tablourile urmatoare vor fi pictate in culori sumbre, cețoase, in locul florilor vor aparea cristale de mari dimensiuni, peisajele desertice in culori calde vor fi inlocuite cu cele polare sau cu reprezentari mortificate ale desertului.
Prezenta ascunsa a mortii poate fi ghicita cu usurinta in aceste tablouri.

*
1999-بودن یا نبودن.jpg

Iran Darroudi, A fi sau a nu fi (1999)
بودن یا نبودن

 

O alta tema majora a picturilor sale o constituie Natura, Pământul – Mamă
Artista iraniana a creat serie de tablouri valoroase ce sunt pur si simplu vânate de milionarii iranieni de peste hotare, cât si de cei din interior.

*

iran darroudi -raghaye.jpg

Iran Darroudi, Venele Noastre – Venele Pământului (1969)
رگ های ما ،رگ های زمین
*

Culorile se vor dezlantui din nou, sevaletul se va umple de forme bizare, uneori de peisaje citadine desprinse parca din revistele SF, sau de simbolurile istorice ale Persiei antice – simboluri vazute in locurile pe care le vizitase in copilarie si adolescenta impreuna cu familia.
Iran Darroudi, la varsta la care alti pictori isi pun deoparte tuburile de culori si penelul, revine in forta la viata uimindu-i pe tinerii artisti prin vitalitatea ei adolescentina in ciuda celor peste saptezeci de ani.

In urmatoarea imagine o puteti vedea pe pictorita in casa de la Paris alaturi de tabloul ei preferat.

*

Iran Darroudi 5.jpg

 

(va continua)

 

Anunțuri

9 gânduri despre „Iran Darroudi … momente

  1. Ai avut dreptate, apăsarea se simte clar în majoritatea lucrărilor selecționate aici și depresia, dar și izolarea, se reflectă în compoziție și cromatică. Artiștii plastici nu pot să mintă, îi trădează fiecare gest și fiecare nuanță așezată în spațiul plastic…O artistă vânată de colecționarii de artă, ceea ce nu e de mirare.

    Apreciază

  2. Nu-i vorbă, că nu sunt miliardar iranian ca să cumpăr vreo pictură de-a ei, dar universul înfățișat îmi pare rece, întunecat și înfricoșător… Nu aș pune o pictură ca asta în casă.

    Apreciază

  3. Pingback: PUI FRIPT PE STICLA, fara grasime - Zinnaida

  4. Pingback: -X- » Blog Archive » Iran Darroudi … am onoarea de a fi femeie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s