caii năzdrăvani ai lui Nasser Ovissi

1 -ovissi -1970.jpg
Nasser Ovissi, Horses (1970)
Sold at Christie’s, Dubai (2008)
*

Despre caii lui Nasser Ovissi as putea vorbi o saptamana intreaga :)
A pictat atat de multe tablouri avand ca unic personaj calul incat mi-a fost imposibil sa aleg doar cateva pentru o postare … asa ca acest subiect se va intinde pe doua postari.
Aceasta prima pictura imi place in mod deosebit. Dati click pe ea in cazul in care doriti sa vedeti detaliile si sa va convingeti de forta expresiva a lucrarii.

Cum de a ajuns Ovissi sa aiba ca sursa principala de inspiratie calul?
Cred ca e mai bine sa-i ascultam confesiunile …

„Beauty is my main motivation in life. It has drawn me to the creative process and caused my art to be a reflection of all things I find to embody beauty.

I pay homage to the horse in my work because it is a creature that has served man in innumerable ways and before all our modes of transportation were invented, the horse helped cultures and civilizations spread.  The horse is an element that encompasses beauty, elegance and strength.

I also honor the beauty of women in my work. The women and horses are always companions and they are complimented by rich colors, instruments, pomegranates and flowers.  

My work is dedicated to the beauty of life and I hope those who experience my work will walk way with an experience of beauty.”

*

 Ovissi - Rakhsh Golden Horse in Movement - 1967 - Farah Diba collection.jpg

Nasser Ovissi, Rakhsh Golden Horse in Movement (1967)
Queen Farah Diba Private Collection

*

Calul Rakhsh din colectia reginei Farah Diba reprezinta o lucrare din tinerete si are mai mult aspectul unei ilustratii din cartile cu povesti pentru copii. Dar nici nu se putea altfel, caci Rakhsh e un cal de poveste, este calul legendarului erou Rostam din Cartea Regilor a lui Ferdowsi.
Numele „Rakhsh” provine din cuvantul „derakhshan” care inseamna stralucitor.

Plecand de la versurile din Shah-Name (Cartea Regilor) pictorul intruchipeaza pe panza acest cal ce, anterior,  fusese  intruchipat de milioane de ori in  imaginatia a milioane de iranieni.
Despre Rostam am scris mai demult aici.
Pentru cei ce doresc sa afle cum a fost incalecat prima oara Rakhsh, dar si felul in care a murit – alaturi de stapanul sau, recomand urmatoarele linkuri :
incalecarea lui Rakhsh
moartea lui Rostam si Rakhsh

2 -ovissi-nasser-1934-iran-das-blaue-pferd-.jpg

Nasser Ovissi, Das Blaue Pferd
*

Ceea ce atrage atentia la caii lui Oveissi nu e atat ‘vestimentatia’ si podoabele sofisticate cat gratia feminina cu care si-a inzestrat pictorul patrupedele.
Uneori au chiar un aer copilaresc si datorita acestui aer nu ni-i putem inchipui altcumva decat venind cale indelungata dintr-o poveste.

*

oveissi - iranian horse.jpg

*

Pentru azi am selectat acele lucrari in care artistul iranian a apelat la simboluri caligrafice pentru a spori misterul acestor animale de care se leaga gloria multor imparati si comandanti de osti sau povesti de dragoste ce au inspirat generatii de poeti.

*
ovissi4a.jpg

 *

Ovissi considera calul o creatura sacra  si nobila ce poseda inteligenta, putere de sacrificiu, gratie, frumusete, vigoare si curaj,  iar acesta interpretare e perfect vizibila in picturile sale.

*
Ovissi.jpg

*

In guase, in acuarela, in carbune, pe foita de aur sau imprimati pe matase, pe ceramica sau pe carton simplu, caii lui Ovissi isi pastreaza aura de legenda.
Pe mine ma uimeste sa vad in cate moduri deosebite a reusit  pictorul iranian sa transpuna pe un suport material imaginea acestui animal nobil de care se leaga istoria umanitatii si progresul ei.
Nu am putut compacta intr-o singura postare toate picturile reprezentative, plus cele care-mi plac mie personal, se subintelege deci ca va urma inca un episod dedicat acestui subiect.

*

oveissi 1072-73.jpg

 

Anunțuri

3 gânduri despre „caii năzdrăvani ai lui Nasser Ovissi

  1. Pingback: -X- » Blog Archive » dau un regat pentru un cal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s