Nasser Ovissi … misterul violetului

ovissi -odalisque 1968 - New York University Art Collection.jpg

Nasser Ovissi, Odalisque (1968)
New York University Art Collection

 

Cine spunea oare ca violetul ar reprezenta intruchiparea misterului ?
… nu-mi mai aduc aminte.

Nasser Ovissi a fost atras in prima etapa a creatiei sale de aceasta culoare. Cateva tablouri vorbesc despre afinitatea pictorului pentru violet dezvaluind in acelasi timp  modul in care un diplomat profesionist, pictor amator, a stiut sa o exploateze :)

*
ovissi- woman and horse -1969.jpg

Nasser Ovissi, Woman and Horse (1969)
Tehran Private Collection
*

De remarcat totodata statornicia subiectelor de inspiratie : femeile si caii. Doar doua, suficiente insa pentru aproape cinci decenii de activitate artistica.

Cateva linii p0rtocalii dau o nota personala acestei picturi din tinerete.

Nuantele de violet vor fluctua – de la cele inchise la cele luminoase, vor fi combinate cu albastru, rosu, verde si gri, vor fi picurate in doze mici in tablouri de mari dimensiuni geometrice, vor fi incorsetate in linii rigide sau vor fi diluate in acuarele ce amintesc de pictura naiva, vor fi supuse necontenit diverselor experimente cromatice cu scopul de a-si dezvalui misterul …

*
ovissi - fata cu rodii, lauta si cal.jpg

*

Dar eu cred ca misterul picturilor lui Ovissi rezida in primul rand din tehnica de abordare a subiectelor.
Tinerele femei, intotdeauna tinere, traiesc pe tărâmul „Tinereții Fără Bătrânețe”.
O lume magica, neatinsa de trecerea timpului biologic, e pusa pe panză de peste cincizeci de ani de catre un pictor mereu tânăr.

Aceleasi chipuri adolescentine, de o inocență imposibil de gasit in cotidianul automatizat si informatizat in care ne ducem existenta, cu ochi adânci ce oglindesc lumi disparute, l-au urmarit de-a lungul anilor.

*

nasser ovissi- iran.jpg


Uneori pe vesminte sau pe fundal artistul a inscriptionate cuvinte, fie dupa regulile caligrafiei clasice – ca de exemplu in prima lucrare atasata blogului, fie intr-o maniera asemanatoare scrisului de mana al unui elev din clasele primare:)
Intotdeauna incerc sa le citesc.

In partea stanga a picturii de mai sus am identificat trei cuvinte : Forough, Eshq, ast.
Eshq/Eshgh inseamna dragoste iar Forough reprezinta un nume de fata (inseamna stralucire, luminozitate …)
„Ast” inseamna este, exista.
Cu toate ca m-am straduit cu cautatul in limba persana, netul mi-a fost ostil, asa ca nu am putut descoperi nici cel mai mic indiciu referitor la o Forough in viata pictorului.
Discretia lui Ovissi in ceea ce priveste viata lui privata merita un zece cu felicitari. Nici o fotografie de familie, nici un indiciu, nici macar o bârfă prin mass-media de limba persana … ori asta e de-a dreptul extraordinar :)

*

 ovissi 4.jpg

*

Chiar daca culorile derapeaza inspre roz, misterul nu se pierde. Ba chiar este accentuat de siluetele cladirilor orasului din departare si de cerul albastru de o suspecta imobilitate. In acest deșert roz nu cad ploi si nici nu bat vânturi.

*

ovissi 5.jpg
*

„Surorile” reprezinta o tema minora in creatia artistului iranian. Ele vor apare in cateva tablouri, mai ales sub infatisarea unor canterete la mandolina, constituind o mica deviere a traseului inspirational.

*
ovissi04_jpg.jpg

Nasser Ovissi, Stallion in White
Sold at Christie’s, Dubai 2008
*

Caii lui Ovissi sunt cai de poveste, nazdravani, hraniti cu jaratec si gata sa zboare prin vazduh catre Regatul de la Miază-Zi sau catre cel de la Miază-Noapte.
Ei inteleg limbajul oamenilor, le sunt atasati sufleteste  si le vorbesc cu glas omenesc.
Acesti cai, inzestrati cu puteri magice si protejati de simboluri ciudate, reprezinta niste creaturi nobile ce au capatat diverse infatisari si culori in fantezia nepotolita a artistului.

Dar despre caii lui Ovissi se cere sa vorbesc pe indelete  cu o alta ocazie  :)

 

Reclame

11 gânduri despre „Nasser Ovissi … misterul violetului

 1. Pingback: Duminică seara la Clubul Poveștii Parfumate « Mirela Pete. Blog

 2. Nasser Ovissi, Odalisque, m-a cucerit!
  Violetul nu e doar mister, e și penitență, dar și pasiune, e reținere, dar și atracție, e de o profunzime greu de transpus în cuvinte. E vorba de violetul saturat, adânc, în tonalități joase, închise. “Surorile” are o cromatică pur și simplu frumoasă, o compoziție plăcută, e atrăgătoare și caldă, ca sentimentul de frăție în sine. Îmi place tot mai mult!

  Apreciază

  • Impresia de pictura deosebita nu m-a parasit nici dupa cateva luni bune de la descoperirea ei.
   Woman and Horse e incantatoare, sugestiva, proaspata … e una din acele lucrari in care femeia si calul reprezinta o unitate :)

   Apreciază

 3. Ciudat ! Nu am vazut articolul acesta pana azi cred ca l-ai publicat in una dintre ultimele trei zile, cand eu am fost mai ocupata și nu te-am vizitat. De ce spun că e ciudat ? Exact în perioada asta am ales și am postat un nou header pentru blogul cu povestiri. Culoarea dominantă ? Violet ! Și oranj, ca în tabloul Woman and Horse. :D

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.