Ford Madox Brown – decodificatorul fizionomiilor umane

Madox-Brown-Head-of-the-Baron-186x300.jpg
Ford Madox Brown – Head of the Baron

Ford Madox Brown (1821-1893) a fost un artist englez pre-raphaelit cu un stil grafic aparte ce si-a facut studiile de arta in Olanda, la Anvers.
A pictat portrete, scene istorice, picturi murale si a executat diverse schite si studii in creion pentru tablourile pe care urma sa le picteze.
Din tot ce am vazut, cel mai mult mi-au placut desenele sale … desene cu o tusa distincta si o precizie a executiei deosebit de naturala.

Liniile curg exact asa cum trebuie pentru a reda atat fizionomia exterioara cat si pe cea interioara a personajului.

Lucrarile lui Madox Brown „vorbesc” in primul rand despre caracterul personajului. Aceasta e senzatia pe care o am si acum, la mai multe luni dupa ce i-am privit in premiera desenele. Mai tarziu am descoperit ca pictorul fusese un mare admirator al lui Shakespeare si ca, intr-o perioada a vietii, isi tunsese parul intr-un stil ce-l facea sa semene cu regele de pe cartile de joc.

Brown-The-spirit-of-justice-243x300.jpg

Ford Madox Brown – The Spirit of Justice (study)

Ochii, zambetul malitios si atitudinea de superioritate a episcopului spun exact ceea ce trebuie sa aflam : justitia se afla in pericol!

Pictorul englez s-a dovedit a fi un expert al fizionomilor, un fin psiholog, un cunoscator al naturii umane si al sentimentelor ce-i alimenteaza pe oameni cu energia necesara atingerii scopurilor propuse.

 

Ford-Madox-Brown-Parisina-280x300.jpg

 

In perioada de la Anvers a realizat o serie de studii pentru lucrarea ” Execution of Mary, the Queen of Scots  pentru care i-a pozat Elizabeth Bromley – o verisoara cu care ulterior se va casatori.

Pictura intitulata Work e considerata capodopera sa insa impresia mea e ca seria de douasprezece picturi murale realizate pentru sediul primariei orasului Manchester il reprezinta cel mai bine si pentru faptul ca ii dezvaluie latura ironica a personalitatii.

Le puteti admira aici alaturi de alte picturi si desene, nu inainte insa de a vedea una din picturile de la inceputul carierei artistice.

Anunțuri

9 gânduri despre „Ford Madox Brown – decodificatorul fizionomiilor umane

  1. Pentru ,,picturile de la începuturile carierei artistice”, link-ul trimite la următorul text: ,,Forbidden

    You don’t have permission to access /English-Pre-Raphaelite-Painter-Ford-Madox-Brown-Head-of-a-Page-Boy-Oil-Painting.html on this server.”

    Apreciază

  2. nici cu google chrome nu merge acel link

    Mie imi place desenul in creion foarte mult. Pe acestea le consider mai mult decat perfecte. Intr-adevar exprima caracterele personajelor. Chipul femeii, desenat cu atata maiestrie din acel unghi, este o provocare pentru orice artist.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s