Lena și Valeria … Paris via Straja :)

*
tinuta Lena - Philippe Guilet- Juravle.jpg

 

Drumul la Paris poate duce prin Straja :)
Ca e asa o dovedesc creatiile vestimentare  concepute  de Philippe Guilet,  inspirate din straiele populare bucovinene si executate fara cusur de mesterul Constantin Juravle din Straja, sau mai bine zis de soții Juravle – ce au fost prezenti la gala colectiei Prejudice – 100% RO  prezentata in noiembrie 2011 la  Ambasada Franței din Bucuresti.

Daca despre designerul colectiei am vorbit deja, in prima postare, e firesc sa vorbesc si despre artizanii romani ce au facut posibil ca aceasta colectie a „prejudecatilor” sa prinda viata.

Constantin Juravle se trage dintr-o familie de cojocari cu tradiţie, iar arta cojocăritului s-a moştenit în familia sa din tată-n fiu. Pentru că şi tatăl său, şi bunicul şi străbunicul au fost cojocari. De altfel, toata familia lui nea Juravle s-a ocupat cu cojocăritul. „De mic am început să cos, nici nu mergeam la şcoală. Îl ajutam pe tata la cojoace. Întodeauna mi-a plăcut să cos”, ne-a mărturisit cu modestie nea Juravle. Şi acum el este mândru îmbrăcat în portul popular specific Bucovinei. „Tot timpul când mă îmbrac în straiele de sărbătoare imi aduc aminte de tatăl meu” ne spune nea Juravle. Şi apoi ne precizează că lucrează cu piele de oaie şi piele de oaie tăbăcită, sau meşină cum i se spune pe la ei. Mielul negru îl foloseşte pentru garnituri, iar tehnica de croială este un secret moştenit de la tatăl său şi pe care-l păstrează cu sfinţenie. Singura tristeţe a lui nea Juravle este că nici unul dintre cei cinci copii ai săi nu duce meşteşugul mai departe. “Copiii au urmat facultăţi, o fată este contabil la Iaşi, cealaltă profesoară de germană, un băiat este maistru tâmplar în Portugalia, altul inginer, iar feciorul cel mic este preot.”

http://www.traditionalromanesc.ro/articol/articole/reportaje-interviuri/–arta-traditionala-romaneasca-n-couture-frantuzesc_529.html

*
Ținuta Lena, discreta si totodata rafinata, a fost remarcata asa cum se cuvine.
In plus de asta, dintre toate manechinele care au prezentat colectia Prejudice, cel mai mult mi-a placut de fata ce a purtat aceasta vestimentatie la parada de la Ambasada Franței :)
tinuta Lena - Bucovina inspiration - Juravle.jpg

ținuta Lena

 

Jacheta scurta de inspiratie bucovineana, din blana de oaie intoarsa, accesorizata cu astrahan si broderii in nuante tomnatice / Nasturi din piele alba impletita si fir negru / Fusta de iarna din blana de oaie intoarsa, alba zapada, cu imbinarile impodobite cu broderii traditionale din fir negru / Buzunare din astrahan / Body cu torsade maramuresene brodate cu perle tip caviar / Botine negre din piele, cu varful din astrahan / Jambiere negre din piele, cu inchidere tip corset in spate / Manusi scurte din piele neagra / Poanete din piele, culoare rosu sangeriu / Plic negru din astrahan

 

Ținuta Valeria a fost diversificata cromatic.  Fusta de culoare violet, bluza din matase inflorata si cizmele rosii cu decoratii de tip moucharabieh (mușarabie) se adauga bundiței garnisita cu blana de astrahan.
Mie personal mi se pare ca e prea incarcata si ca nu are acea unitate care sa te faca sa ramai cu gandul la ea.

 

tinuta Valeria- prejudice - Juravle.jpg
ținuta Valeria

In fine. De gustibus non est disputandum … si sunt convinsa ca Philippe Guilet cunoaste mai bine  decat mine gusturile potentialelor sale cliente, pariziene si nu numai :)
tinuta Valeria - Prejudice Collection.jpg

 

 

Reclame

8 gânduri despre „Lena și Valeria … Paris via Straja :)

  1. Ținuta Lena e chiar frumoasă și ar fi fost și mai frumoasă, după gustul meu, dacă i-ar fi lipsit elementele roșii din cap și de la mâini. Poate au înviorat cromatic ținuta, dar i-au răpit ceva din rafinament.

    Apreciază

  2. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PARIS- 3: De la Luvru la Arcul de Triumf

  3. Pingback: -X- » Blog Archive » Andra … sau Brâncuși pe andrele

  4. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PARIS- 3: De la Luvru la Arcul de Triumf | Zinnaida

  5. Pingback: PARIS: De la Luvru la Arcul de Triumf | Zinnaida

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.